E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Altın 2024’ün başından bu yana rekor bir performans ortaya koyuyor. Ancak bu yükseliş birçok yatırımcı için sürpriz niteliği taşıyor.
Normal şartlarda mevcut makro göstergeler altının zayıf bir ilerleme göstereceği bir tabloyu işaret eder. Zira ABD Merkez Bankası (FED) ve gelişmiş ekonomilerin diğer küresel merkez bankaları politika faizlerini yüksek tutmaya devam ediyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre altın varlıklarının doğası gereği sabit getirisi yoktur. Bu da sabit bir getiri oranı olan tahvil ve vadeli mevduat yatırımları gibi pozisyonlar karşısında altını dezavantajlı bir konuma yerleştirir.
Ancak altın son bir yıldır tahvil varlıkları getirilerindeki ve mevduat faizlerindeki yükselişe rağmen rallisini devam ettirdi. Altının bu göz kamaştırıcı performansı yatırım uzmanlarının da dikkatini çekiyor.
Insider’ın haberine göre milyarder yatırımcı David Einhorn altının bu güçlü rallisini açıklamak için klasik bakış açısı yeterli değil.
Einhorn müşterileriyle paylaştığı notta altın rallisine ilişkin “Yükselişler piyasanın hem para hem de maliye politikalarının sürdürülebilirliğinden ve bilgeliğinden şüphe etmeye başlamasıyla ilgili olabilir. Ancak diğer göstergeler durumun tam olarak böyle olmadığını gösteriyor” dedi.
Greenlight Capital’ın kurucusu olan milyarder bunun yerine daha dikkat çekici bir teori ortaya attı. Einhorn Doğu’daki ülkelerin Batı’daki ülkelerden altın satın almasıyla piyasalarda “kalıcı bir trendin” ortaya çıktığını söyledi.
Einhorn, “Muhtemelen Batı’nın satmaya istekli olduğu altın varlıkları tükeniyor ve Doğu’nun talebi ise fiyatları yükseltecek kadar güçlü kaldı” dedi.
Gerçekten de Dünya Altın Konseyi verilerine göre küresel merkez bankaları son iki yıldır 1000 tonun üzerinde altın almak için birbiriyle yarıştığını ve en büyük alıcılardan birinin Çin olduğunu belirtiyor.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi aynı zamanda yerel emlak sektöründeki kriz nedeniyle sallantıda. Ülkede yükselen işsizlik oranı yıllardır yükselişte olan Çin ekonomisini durgunlaştırdı. Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) dolar rezervlerinden uzaklaşarak altını tercih etmesine ek olarak ülkedeki tüketiciler de istikrarlı bir değer deposu olarak altına yöneldi.
PBOC 17 aydır küresel piyasalardaki altın varlıklarını adeta silip süpürüyor. Çin’in merkez bankasındaki altın varlıkları bu süre içerisinde %16 yükseldi.
Dünya Altın Konseyi, Hindistan ve Singapur'un da küresel ekonomik türbülansa karşı korunmak için altın topladığını ortaya koyuyor.
Ekonomistler, jeopolitik belirsizlikler ve enflasyon gibi makro engeller sebebiyle de altının yükselişinin devam ettirebileceğini öngörüyor. Bu da halihazırda yüksek olan altın talebine ek bir destek sağlıyor.
Ünlü ekonomist David Rosenberg altında bu yıl %15 daha yükseliş görülebileceğini, küresel merkez bankalarının faiz indirimi seçeneklerini göz önünde bulundurması halinde ise bu yükselişin %30’u bulacağını söyledi. Rosenberg ekonomide resesyon veya yumuşak iniş beklentilerinden bağımsız olarak yükselişini sürdürebileceğini belirtiyor.
Ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni ise altının gelecek yıla kadar ons başına 3.500 dolara ulaşabileceğini söyledi. Bu rakam altında %50’lik bir artış anlamına geliyor. Yardeni piyasaların mevcut durumu ile 1970’lerdeki Büyük Enflasyon dönemi arasında paralellik kuruyor. Ünlü borsa uzmanı mevcut enflasyon trendlerinin altını yeni zirvelere taşıyabileceğini söyledi.
Milyarder yatırımcı Ray Dalio gibi diğer önemli isimlerse ABD’nin yükselen kamu borcu seviyelerinden kaynaklanan risklere karşı yatırımcıların altınla korunabileceğini söyledi. Dalio, ABD’de kamu borcu krizinin veya enflasyon risklerinin artmasıyla birlikte yatırımcıların altın varlıklarına sığındığını belirtiyor.
Bilançolar, FED, istihdam… Wall Street’te kritik hafta
Emtia piyasasında belirsizlik hakim
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:55)