E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin uzay politikaları alanındaki vizyon, strateji, hedef ve projelerinin, koordineli ve entegre olarak yürütülmesi amacıyla Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı tarafından 2022-2030 yıllarını kapsayan "Milli Uzay Programı Strateji Belgesi"nin hazırlandığını duyurdu.
Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Uzay Programı Strateji Belgesi'ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı genelgesinde Erdoğan, uzay sektörünün hızla gelişerek, tüm insanların hayatına dokunan ve değer üreten bir alan haline geldiğini hatırlattı.
Uzaya erişim ve uzayın kullanımında bağımsızlığın güvenceye alınması, uzay ekosisteminin güçlendirilmesi, uzayın toplum yararına kullanılması imkanlarının geliştirilmesi, küresel uzay pazarından giderek daha fazla pay alınması, uzayın barışçıl amaçlarla kullanımını destekleyen uluslararası iş birliği imkanlarının geliştirilmesine dikkati çeken Erdoğan, uzay stratejisinin verimli, güvenli ve sürdürülebilir şekilde gerçekleştirilmesinin Türkiye için büyük önem arz ettiğini vurguladı.
"Uzay çalışmaları etkilediği sektörlere istihdam sağlayarak ülke ekonomisine katkı sunacak"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, fırlatma, uzaktan algılama uyduları, uydu tabanlı konumlama ve zamanlama sistemleri, uzay bilimleri, keşif ve insanlı uzay misyonları, haberleşme uyduları ve uzay güvenliği alanlarında yoğunlaşan uzay çalışmalarının sadece uzay alanında değil etkilediği bütün sektörlere verimlilik ve istihdam sağlayarak ülke teknolojisine ve ekonomisine katkı sunduğuna işaret etti.
Bu katkının daha sistematik ve planlı yürütülmesi için devletlerin uzay politikalarının, ajanslar tarafIndan hazırlanan uzay programları aracılığıyla sağlandığını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu bağlamda, dünyadaki gelişmeler dikkate alınarak, ülkemizin uzay politikaları alanındaki vizyon, strateji, hedef ve projelerinin, koordineli ve entegre olarak yürütülmesi amacıyla 23 sayılı Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 11'inci Kalkınma Planı (2019-2023) doğrultusunda Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı tarafından ülkemizdeki uzay çalışmalarına bir yol haritası teşkil edecek ve mevcut çalışmalara hız kazandırarak bu çalışmaları daha ileriye taşıyacak olan 2022-2030 yıllarını kapsayan Milli Uzay Programı Strateji Belgesi hazırlanmış olup Başkanlığın resmi internet adresinde (www.tua.gov.tr) yayımlanacaktır. Milli Uzay Programı Strateji Belgesi (2022-2030) kapsamında yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın ilgili kurum ve kuruluşlarca hassasiyetle yerine getirilmesi hususunda gereğini rica ederim."
Uzaya giden ilk Türk olmak için başvuru şartları açıklandı
Erdoğan duyurdu: Bir Türk uzaya gönderilecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
1- Askeri Uzay kuvvetleri 2- Sivil uzay kuvvetleri birimleri kurulmalı. Bunlar kendi alanlarında uzmanlaşıp birincisi askeri güvenlik ikincisi sivil güvenlik ve yerli tekno gelişimi konusunda çalışmalı. Türk kafası yaratıcıdır odaklanır organize olur iyi proje yönetimi yaparsa ve gerekli destek sağlanırsa bu alanda dünya bir numarası olur.
Uzay alanında hem sivil hem askeri alanda uzaya çıkma inme alet gönderme alet geliştirme uzayda kalma uzaydaki düşman uzay araçlarını pasifize etme kendininkini güvene alma gibi konularda hızlı milli teknoloji geliştirilmeli yabancıya bağımlı olunduğunda seni bir dakika içinde taş devrine çevirirler içeride dışarıdaki en iyi adamlar bu işe alınmalı
Uzayda bir astronot dışarıda çalışıyorken bir tane olan büyük vida çözen ingiliz anahtarı tarzı uzay boşluğunda elinden düşürdü. malum uzaya gönderilen 1 kg ağırlığın bedeli milyon usd masraf oluyor. Bleirli yük zerinde uzaya ürünler, eşyalar taşınamıyor... Sonra NASA bu alanda çok kafa yordu. Örnek. 1 tane kelpeten, 1 tane tonavida, bir tane iç kamenık parça, 1 tane vida, bir kaç tane somun tamir anahtarı, aklına ne gliyorsa artık. bunları git-gel yapmarak uzaya taşımak , uzayda depolamak ve getir-gör yapmak masraflı . çok sık uzay mekiğide çıkmıyor uzaya ne olacak ?... çözüm bulundu... ilk 3d yazıcılar :D işte bu icat bu sayede ortaya çıktı. uzayda vida açmaya anahtar istiyorlar, nasa merkez programdan gönderiyori astronotlar yazıcıdan basıyor ve kullanıyor.. Araştırmalar dünyayı böyle şekillendiriyor... biz ne yapacağız ? kıyafet satın al, yolcu bileti satın al, kask satın al, bedelini öde uzaya git :D
Her Türk astronot doğar :D
Baran ve Ahmet Özbir gitse uzaya da bizleri gururlandırsa.:D Kafa şişirmek , ütülemekten başka, boş muhabbet... bişe ettikleri yok... Uzaya gitmişken Arap kardeşlerine 3 - 5 m2 arsa çevirsinler , nasıl olsa satarız :D
Uzaya ilk önce ekonomiyi bu hale getirenleri göndermeli.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:24)