E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin özellikle askeri havacılık alanındaki en önemli kurumlarından biri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), T129 ATAK ve GÖKBEY helikopterleri, Milli Muharip Uçak (MMU), ANKA ve AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı (İHA), HÜRKUŞ ve HÜRJET uçakları gibi birçok kritik sistemin geliştirilmesi ve üretimini üstleniyor. Uydu alanında da çalışmalar yürüten TUSAŞ, aynı zamanda daha önce Türk Hava Kuvvetleri için üretimini gerçekleştirdiği F-16 uçaklarını günümüzde de modernize ediyor.
Sivil havacılık alanında da çalışmalar yürüten TUSAŞ, aynı zamanda F-35 savaş uçağı ve A400M nakliye uçağı gibi uluslararası projelerin de üretim ortakları arasında bulunuyor.
TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 2020 yılı için yaptığı değerlendirmede, “Dünyanın ilk 100 savunma ve havacılık firmasının sıralandığı Defense New Top 100 listesinde 16 basamak birden yükseldik. Bu dönemde Ar-Ge harcamalarımızı yüzde 40’ın üzerine taşıyarak yeni nesil hava araçlarının geliştirilmesi için öncü vasfımızı perçinledik. Böylece ülkemizin savunma sanayisinde bağımsızlık vizyonu için projeler geliştirmeye devam ettik” dedi.
‘T129 ATAK ve ANKA teslimatlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz’
TUSAŞ, ürünlerini envantere kazandırmaya da devam ediyor. Kotil, son dönemde gerçekleştirdikleri teslimatlara dair şunları söyledi:
“Bugüne kadar farklı kuvvetlerimize 20’den fazla teslimat gerçekleştirdiğimiz ANKA’nın teslimatlarına önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Geçtiğimiz günlerde sahada operasyon kabiliyetini artıracak ve en üst seviyeye çıkaracak yeni nesil teknolojiler ile donatılmış T129 ATAK helikopterimizin Faz 2 konfigürasyonunu Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim ettik. Özellikle T129 ATAK ve ANKA nezdinde teslimatlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Kuvvetlerimizin istekleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyor, gereksinimleri tespit ederek sahada daha efektif olmak için ne gerekiyorsa TUSAŞ olarak yapmaya gayret ediyoruz.”
‘MMU, 2025’te ilk uçuşunu yapacak’
TUSAŞ’ın üstlendiği Türkiye açısından en kritik projelerden biri de savaş uçağı projesi Milli Muharip Uçak. Kotil, bu konuda da “Diğer taraftan en önemli projelerimiz arasında yer alan global havacılık ekosisteminin merakla beklediği, ülkemizi havacılık ve savunma alanında lig atlatacak 5’inci nesil avcı uçağımız MMU’nun, 18 Mart 2023 yılında hangardan çıkışını gerçekleştireceğiz. MMU, 2025’te ilk uçuşunu yapacak, 2029’da ise Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesini öngörüyoruz” dedi.
‘F-16 uçaklarımızın uçuş ömrünü 12 bin saate çıkarmış bulunuyoruz’
Daha önce Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in de açıkladığı üzere TUSAŞ, Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan F-16’lar için bir modernizasyon projesi de yürütüyor. Kotil, bu modernizasyonun Türk Hava Kuvvetleri’nin geleceği açısından nasıl bir öneme sahip olduğuna dair şunları kaydetti:
“Şirketimiz, F-16 konusunda önemli bir tecrübeye sahip. Şu an projemizde 30 yılı F-16 uçaklarıyla geçmiş çalışma arkadaşlarımız bulunuyor, TUSAŞ bu anlamda ülkemizin geleceğine özgün ürünleri ile güç katarken, sahip olduğu tecrübe, donanım ve nitelikli iş gücü ile devletimizin emrinde önemli işler gerçekleştirmeye devam ediyor. Türk Hava Kuvvetlerimizin sahip olduğu F-16 Blok 30 uçaklarının yapısal iyileştirmelerine yönelik olarak başlatılan çalışma kapsamında mühendislerimiz aralıksız olarak çalışmalarını sürdürüyor. Hava Kuvvetlerimize ait F-16 uçaklarımızın 8 bin saat olan uçuş ömrünü 12 bin saate çıkarmış bulunuyoruz.”
‘Tunus’a ilk ANKA ihracatımızı gerçekleştirdik’
TUSAŞ’ın uluslararası işbirlikleri ve projelerine dair soruyu da yanıtlayan Kotil, “Sahip olduğumuz projeler göz önüne alındığında global pazarda önemle takip edilen şirketler arasında hep var olduk, olmaya da devam edeceğiz. Son gelişmeler kapsamında Tunus’a ilk ANKA ihracatımızı gerçekleştirdik. ANKA’larımız hem içeride hem de dışarıda gururumuz olmayı sürdürecek” ifadelerini kullandı.
‘Kompozit üretim kapasitemizi yaklaşık iki buçuk katına çıkartacağız’
TUSAŞ, Türkiye açısından önemli bir yatırıma imza atarak yakın dönemde kompozit tesisini de açtı. Bunun hem Türkiye açısından hem de uluslararası boyuttaki öneminden bahseden Kotil, şunları söyledi:
“Yeni hizmete alacağımız en son teknoloji ile donatılmış ve dünyanın sayılı kompozit üretim tesisimizde kendi özgün ürünlerimiz başta olmak üzere, dünya havacılık sektöründen şirketler için de üretim kapasitemizi ve iş birliklerimizi artırarak sürdüreceğiz. Mevcut kompozit üretim kapasitemizi yaklaşık iki veya iki buçuk katına çıkaracağız. Kendi özgün ürünlerimiz, hâlihazırda yaptığımız uluslararası segmentte en büyük şirketler arasında yer alan Airbus, Boeing gibi firmaların da yapısal parka üretimlerini devam ettireceğiz. Öyle ki, dünyadaki hava yapısalları kompozit ihtiyacının yüzde 2’sini karşılayacak. Enerji verimliliğinin ön planda tutulduğu, maliyetlerin düşürüldüğü parçaların imalatına yönelik çalışmalar yürütüyoruz ve bunları havacılık sektörünün önemli kuruluşları ile omuz omuza gerçekleştiriyoruz. Kullandığımız ve gelecekte kullanacağımız teknolojilerdeki ana hedefimiz daha az hata payı ve maksimum verimle üretim süreçlerini gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz.”
‘TUSAŞ’a kritik görevler düşüyor’
Peki, uzay alanında Türkiye’nin önde gelen kurumlarından olan TUSAŞ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programı’na nasıl katkı sunacak? Kotil’in bu konudaki değerlendirmeleri ise şu şekilde:
“Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Milli Uzay Programı ülkemizin bir beka projesi olarak nitelendirilebilir. Burada TUSAŞ’a uzay alanındaki geçmiş önemli tecrübelerinden dolayı kritik görevler düşüyor. Bir yandan mevcut projelerimize devam ederken diğer taraftan bayrağımızı gökyüzünün ötesinde dalgalandırmak adına projelere hazırız. TUSAŞ bünyesinde bulunan ve dünyanın sayılı tesislerinden Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) ülkemizin uzay alanında önemli projelerini yerli ve milli paydaşlarımızla geliştirmeye devam ediyoruz. SMALL GEO olarak adlandırılan segmentte Arjantinli INVAP şirketi ile geliştirdiğimiz elektrikli uydumuzu ihraç etmek için adımlarımızı attık. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği TÜRKSAT 6A’nın kritik süreçlerini tek tek USET’te tamamlıyoruz.”
(Turan Salcı /Sputnik)
TUSAŞ ilk ANKA İHA ihracatını gerçekleştirdi
Havacılıkta TUSAŞ ile Boeing'den kritik iş birliği
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
la bir uçurun artık yav.
sol ne yapmış ki bugüne kadar bu ülkeye bunlara yapamazsınız diye böğürüyorlar. sizin hayalleriniz ufak o da zihniyetinizden kaynaklı.
Hu Aha haa haa.Güleyim bari
2023 te portatifini vatandaşa seçimden önce göstereceğiz diyor. Başka söze gerek yok.
ucak yapabilmek icin once ulkede uretilen teknolojik katme degerli mall uretime bakmak gerekir turkiye de sadece % 2 seviyesinde bu seviye %35 lere cikarsa ucak yapabilme ihtimalimiz dogar insallah haber de denildigi gibi yapariz gogsumuz kabarir elin milletinden neyimiz eksik ....
ziyaaaaaaaaaaaaa inn
Cekemeynlere bir parmak gres yagi fazla gelir.....Cumhurriyetin kurulmasindan bugune kadar bir civi dahi cakmayanlara laf dusmez,toplayin pisliginizi s gidin bu ulkeden, burasi TC ve Turk lere agit ve calismak ve hizmet edenlere agittir....yiyip icip sicip gobek kasiyip ondan sonrada hizmet edenlere hakaret yeri deyildir.lutfen yayinlayin .saygilar
böyle boş beleş cahilce konuşup hindi gibi tüyleri kabartıp büyük görünmekle olmuyor bu işler. köprüyü yabancı yapıyor, arabayı yabancı menşei, helikopter yabancı, siha dediğiniz aletin uçmasını sağlayan motor yabancı, helikopter yabancı... bilmiyorum ki neyle övünüyonuz? agittir değil aittir. sen yazmasını öğren sonra türklükten bahset. araştırsalar kim bilir hangi milletten çıkarsın allah bilir. sen kimsin millete ülkeden gidin diyorsun. baban tek başına mı kazandı ülkeyi. sizin gibi cahiller yüzünden ülke bu halde zaten.
Allah,Yardimciniz olsun Amiin.
hayret 2023 dememişler. yerli yolcu uçağı da çoktan göklerdeydi gören var mı :) gülün geçin bu haberlere.
artık siha ların jet moturlusu ve sesten hızlı sistemlilerini üretmeliyiz.bir de 5 veya 6 nesil su uçakları yapar isek ite köpeğe muhtaç olmayız.
İnşallah uçak havalanir yoksa Temel Kotil'i havalandirir Reis. Artık beklemekten sıkıldı millet.
-ecek - acak
ramo cancan bu büyük lafları ettiğine göre sebebi mevcudiyetin ağababalarına söyle Yunanistan savaşa hazırlanıyor, İyon denizinde olduğu gibi Ege denizinde kara sularını 12 mile çıkaracak. Türkiye savaş sebebi sayarım diyecek Yunanistan sayarsan say diyecek. Hazırlık yapsınlar, egemenliği tartışmalı adacıkları Yunanistan'a bıraktığımız gibi mavi vatanı da Yunanistan'a bıraktığımız gibi, 12 mili de kabul etmek zorunda kalırız.
Evladım, yaptılarda elini mi tuttuk? 20 senedir hikaye anlatıyorlar. Tank nerede? Yaptık, ettik desinler artık.
vatan haini olsa senden daha iyi olur idi.hiç olmassa elinden bir şey gelmiyor ise dua ed hain seni.
HAVA KUVVETLERİMİZDE FARKLI GÖREVLERE HAZIR EN AZ 3000 UÇAĞIMIZ OLMALIDIR HER AY 100 UÇAK ILE 100 HELİKOTER 100 SİHA 100 İHA ÜRETME KAPASİTEMİZ DE OLMALIDIR
2013 teki ne oldu
2013 DEĞİL 2023 TE HANGARDAN ÇIKACAK DENMİŞTİ..HERŞEY BİR HAYALLA BAŞLAR PLANLAMAYLA DEVAM EDER.SİZ KIÇINIZIN ÜZERİNDE OTURUP AĞLAŞMAYA DEVAM EDİN ..İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.. MISIRA BAKIN EN PARLAK DÖNEMLERİNİ GÖGE TIRMANMAK İÇİN PİRAMİTLERİ YAPTIKLARINDA YAŞAMIŞLARDIR ..O KADAR İŞSİZİMİZ VAR DİYORUZ NE YAPALIM EDELİM ONLARA GÜZEL İŞLER YARATALIM ELE İTE KÖPEĞE MUHTAÇ OLMAYALIM
hepsi yalan oldu
Seçime yetistirseydiniz bari 2023 diyeydininuz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:00)