E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiMia Teknoloji ve Turcas Petrol sorusu---

Mia Teknoloji ve Turcas Petrol sorusu

Mia Teknoloji ve Turcas Petrol sorusu
27 Mayıs 2024 - 09:57 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

SON İKİ AYDA KÂR SATIŞLARI ETKİLİ

SORU-Mia Teknoloji’nin direnç ve destek seviyelerini öğrenebilir miyim?
Zekeriya Türün

CEVAP-Yatırımcılar borsada hareket ederken iki ana analiz yöntemiyle hareket ederler. Bunlardan ilki temel analiz diğeri de teknik analiz. Teknik analizi ağırlıklı olarak kısa vadede işlem yapan ve dalgaları tespit ederek kazanç sağlamaya çalışan yatırımcılar kullanırken, temel analizi daha ziyade uzun vadeli perspektifle hareket eden yatırımcılar kullanmakta. Kuşkusuz her iki analizi birlikte kullanarak karma yaklaşım sergileyenler de bulunuyor.

Mia Teknoloji, Kasım 2021’de borsaya geldiğinde ilk işlemini düzeltilmiş verilerle tavandan 1,33 TL’den gerçekleştirdi. Sonrasında da oldukça güçlü bir çıkış sergiledi. Hisse arada yatay seyirleri olsa da çıkışını sürdürdü. Mart 2024’te zirvesi 84,40 TL’ye kadar çıktı. Buradan gelen satışlarla birlikte aşağı yönlü bir esneme yaşayan hisse son işlem gününde kapanışını 54,55 TL’den gerçekleştirdi. Teknik olarak 50 TL bölgesinde önemi bir desteği bulunuyor. Hissenin bu seviyelere geldiğinde alıcıların daha güçlü şekilde piyasaya gelmesi beklenmeli. İlk direnci de 62 TL bölgesinde bulunuyor. Ancak bireysel yatırımcıların kısa vadeli hedefler yerine uzun vadeli perspektiflerle hareket etmesi daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Uzun vadede şirketin mali yapısı daha fazla göz önünde bulundurulmalı. Şirketin ileriye dönük büyüme perspektifini koruması hissenin de yükselmesine olanak tanıyacaktır. Mia Teknoloji geçtiğimiz yıl hasılatını yüzde 27,3 oranında artırarak 1,4 milyar TL’ye çıkardı. Yıl sonu net kârı da yüzde 18,7 büyüdü. Şirket, 2022 faaliyet döneminde oldukça güçlü bir kâr artışı gerçekleştirdi. 2023’teki artışın ise mütevazı boyutta kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bununla birlikte gelir ve kârda büyümenin sürmesi önemli. Bu durum hissede kâr satışları olsa da uzun vadede fiyatın desteklenmesine olanak tanıyacaktır.

FİYATTAKİ ARTIŞ BEKLENTİNİN İŞARETİ

SORU-Turcas Petrol, son bilançoda karını düşürdü ama hisse çıkıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Bülent Mert

CEVAP- Finansal sonuçlar uzun vadede hissenin yönünü belirleyen ana etkendir. Ancak yansıması belli bir zaman alabilir. Farklı nedenlerden ötürü gecikmeli yansıma, finansal verilerin gücünü ortadan kaldırmaz. Bu nedenle hisselerle ilgili değerlendirmede bulunurken şirketin gelir ve kârlılığını yakından takip etmekte yarar var.

Turcas Petrol geçen beş yıllık zaman diliminin ardından son iki yılda kârı yakalamasını bildi. Şirketin 2023 faaliyet döneminde bir önceki yıla göre düşürmüş olmasına rağmen kârlı yapısını korumasını önemsemek gerekiyor. Bu yapının korunabilmesi ileriye dönük beklentinin de güçlenmesine katkı sunacaktır.

Şirketin kârlı yapısını sürdürebilmesi yatırımcının beklentisi olan nakit temettü ödeme kabiliyetini de güçlendirebilecektir. Son olarak 2017 yılında temettü ödemesinde bulunan şirket, SPK mevzuatına göre kârda olsa da vergi mevzuatına göre zararda. Bu nedenle bu yıl da kâr payı dağıtımında bulunmayacak. Bununla birlikte konuyla ilgili değerlendirmede bulunan şirketin CEO’su Batu Aksoy, önümüzdeki yıl temettü dağıtma noktasına geleceklerini ifade etti. Firma, son olarak Kasım 2017’de net 6 kuruş kâr payı ödemesi yapmıştı. Temettü ödemeye başladığında bu tutarın sembolik düzeyinin üzerine çıkması talebi güçlendirmede önemi bir faktör olacaktır.

Hissenin fiyatı ise Mayıs 2019’da gördüğü en düşük seviye olan 1,21 TL’den bu yana yükseliyor. Arada düşüşlere maruz kalsa da şimdilerde 30,76 TL seviyesinde bulunuyor. Güçlü kârlı yapının olması hisseye yönelik ilgiyi canlı kılabilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 39,08
En Yüksek: 39,22
En Düşük: 38,06
Değişim 1,77 %
FK: 17,09
PD / DD: 6,69
İşlem Hacmi 126.611.031
Toplam Adet: 3.270.396
Ağırlıklı Ort.: 38,66
Son Değer: 22,02
En Yüksek: 22,22
En Düşük: 21,92
Değişim 0,00 %
FK: 3,03
PD / DD: 0,65
İşlem Hacmi 5.991.893
Toplam Adet: 267.326
Ağırlıklı Ort.: 22,07
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)