E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMHP'de istişare yöntemi---

MHP'de istişare yöntemi

MHP'de istişare yöntemi
10 Haziran 2015 - 06:22 borsaningundemi.com

Tabandan gelen “AK Parti ile koalisyon” baskısına karşılık 1999’da dramatik sonuçlanan koalisyon tecrübesi MHP yönetimini temkinli harekete zorluyor

7 Haziran sonrası koalisyon hükümetinin nasıl kurulacağı başkent kulislerinin bir numaralı konusu olurken, MHP cenahında Radikal bir değişiklik gözlenmiyor. Önder Yılmaz'ın Milliyet'teki haberine göre MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim gecesi yaptığı açıklama Genel Merkez yönetimi ve teşkilatlar tarafından şu aşamada “yol haritası” olarak görülüyor.

Bu arada Ak Parti ile benzer özelliklere sahip olan taban ile geçmişte Ak Parti’ye oy verip de 7 Haziran’da MHP’ye yönelen seçmenin Genel Merkez’e “koalisyona girilmeli” yönünde baskıda bulunuyor. Ancak Ak Parti ile yıllardır kıyasıya mücadele veren parti teşkilatları başta olmak üzere Genel Merkez yönetimi ise 1999’daki koalisyon tecrübesini unutmuyor. Teşkilatlardan parti yönetimine “1999’daki koalisyonun faturasını hala ödüyoruz. Koalisyona girmeyin. İkinci bir seçimde MHP tek başına iktidar” şeklinde mesajlar iletiliyor. Genel Merkez yönetimi de 1999’daki deneyimin MHP açısından dramatik bir şekilde sonuçlandığını dikkate alarak deyim yerindeyse bu kez “yoğurdu üfleyerek” yemenin gayretini gösteriyor. Hiçbir koalisyon alternatifiyle kendisini bağlamayan ve adının dahi geçmesini istemeyen MHP yönetimi, bu arada “istişare mekanizmasını” devreye sokuyor.

Bahçeli, bugün partinin çekirdek karar organı Başkanlık Divanı’nın, 13 Haziran’da Merkez Yönetim Kurulu’nu, 14 Haziran’da ise İl Başkanları ve Belediye Başkanlarını toplantıya çağırdı. Bahçeli, bu toplantılarda gelinen aşamayı ayrıntılı anlatarak atılacak adımlar konusunda parti organlarına görüş soracak. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın bu toplantılara ilişkin olarak, “Yeni Meclis aritmetiğine göre koalisyon hükümeti veya dışarıdan herhangi bir siyasi partinin desteğiyle azınlık hükümeti kurulması gündemdedir. Genel Başkanımız sayın Bahçeli, seçim gecesi açıklamasıyla partimizin duracağı yere yeterince net ifadelerle işaret etmiştir” ifadelerini kullandı.

Ak Parti’de iç karışıklık yaşandığı kanaatinde olan MHP yönetimi, “öncelikle muhatabımız belli olsun” görüşünde. MHP ayrıca CHP’den gelen mesajların da satır aralarını arayarak olası AKP-CHP koalisyonunun gerçekleşme şansını değerlendiriyor.
MHP, koalisyonun ilk işaretinin Meclis Başkanlığı seçiminde verilmiş olacağı inancında. Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı’nın koalisyonun ortakları arasında paylaşıldığı uygulamasına dikkat çeken MHP yönetimi, Meclis Başkanlığı için yapılacak görüşmelerde koalisyonun renginin belli olacağı ve altyapısının da olgunlaştırılmış olacağını düşünüyor.

İhsanoğlu olmaz, Gül zor

Kulislerde Ekmeleddin İhsanoğlu’nun başbakanlığında seçim hükümeti kurulması gibi alternatifleri “olmayacak iş” diyerek tartışmayan MHP, Ak Parti’nin Eylül 2015’teki kongresini öne çekerek Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü partinin başına getirip erken seçime gideceği konusunda ise yorum yapmaktan kaçınıyor. Gül’ün partiyi ne kadar toplayabileceği, Erdoğan’ın nerede konumlanacağı konularının netlik kazanması gerektiğine dikkat çeken MHP yönetim, Ak Parti’nin seçime gitmeden koalisyon için her türlü yöntemi deneyeceği inancını taşıyor.
MHP’nin, HDP’nin yer aldığı tüm koalisyon ihtimallerine kapısını kapattığı belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)