7 Haziran seçiminden sonra izlediği politikayla yeniden seçime gidilmesinde en büyük etkiye yol açan MHP, 1 Kasım milletvekili seçiminden büyük bir yenilgiyle çıktı. Önder Yılmaz'ın Milliyet'teki haberine göre hiçbir ilde birinciliği yakalayamayan ve oy kaybeden MHP, sadece Ardahan’da oyunu artırabildi ve haritadan silindi. 7 Haziran milletvekili genel seçiminde 7 milyon 519 bin oyla yüzde 16,3 oranını yakalayan MHP, ciddi bir irtifa kaybederek yüzde 12,3’e düştü. 1 Kasım’da 4 milyon 561 bin oy alan MHP, yaklaşık 2 milyon oy kaybetti. 7 Haziran’da 80 olan vekil sayısı 41’e inen MHP, 57 ilde hiç vekil çıkaramadı. Daha once milletvekili bulunan 23 ilden eli boş çıkan MHP, 12 ilde de 16 milletvekili kaybetti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi ve seçim bölgesi olan Osmaniye’yi Ak Parti’ye kaptıran MHP, seçim sonuçlarını gösteren haritadan silindi. Sonuçlar MHP’de soğuk duş etkisi yaratırken, sanal alemde Bahçeli’nin istifa edeceği iddiaları yayıldı. MHP yönetiminden ise yalanlama geldi. Ancak kulislerde ülkücü hareket içindeki muhaliflerin önümüzdeki süreçte kurultay düğmesine basabileceği belirtiliyor. MHP yönetimi, yaşanan kan kaybını “türbülans” olarak nitelendirirken, başarısızlığın nedenlerinin başında, “hayırcı” algısının kırılamamasının geldiği değerlendirmesi yaptı.
Bahçeli’nin kurmaylarıyla toplantısında “dik” duruşun devam ettirilmesi kararlaştırıldı. MHP yönetimi, bu sonuçlarla Ak Parti’nin başkanlık sistemi hayalini yeniden canlandırarak rejim değişikliğine gitmek isteyebileceğini kaydetti.
Kaleleri düştü Bahçeli, dün oyunu kullandıktan sonra MHP Genel Merkezi’ne geçerek seçim sonuçlarını makamından takip etti. İlk seçim sonuçlarının gelmesiyle genel merkezdeki heyecan yerini hayal kırıklığına bıraktı.
Türkiye’nin her ilinde oy kaybına uğrayan MHP, özellikle Selçuklu Hilali olarak bilinen Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Tokat, Kayseri başta olmak üzere birçok ilde kan kaybına uğradı. Oy deposu olan kalelerinde yenilgiye uğrayan MHP’de tabandan özellikle Ak Parti’ye ciddi kayış gerçekleşti. Orta Anadolu, Karadeniz ve İç Ege’de oyların Radikal bir oranda Ak Parti’ye yöneldiği gözlendi.
Kilit isimler seçilemedi Bu seçim sonuçlarıyla MHP’de önemli isimlerde seçilemeyerek TBMM dışında kaldı. Genel Başkan yardımcıları Ruhsar Demirel Eskişehir’de, Sadir Durmaz ise Yozgat’ta seçimi kaybetti. MHP Genel Sekreter Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu Ankara’da kazanamadı.
Koray Aydın, Durmuş Yılmaz da gitti Partinin önde gelen isimlerinden TBMM Başkanvekili Koray Aydın da Trabzon’da seçimi kaybetti. TBMM Başkanlık Divanı Katibi Kastamonu Milletvekili Emin Çınar’da Meclis’e girmeyi başaramadı. Uşak’ta Durmuş Yılmaz ve Kütahya’da Alim Işık kazanamayan isimler arasında yer aldı.
Haberal nihayet girdi Birçok kurmayı Meclis dışında kalan MHP’de Erkan Haberal nihayet milletvekili seçilebildi. 7 Haziran’da kılpayı seçimi kaybeden Lütfü Türkkan ise yine başarı elde edemedi.
MHP, hiçbir ilde birinci çıkamayarak seçim sonuçlarını gösteren haritadan silindi. MHP’nin oyunu artırdığı tek il ise Ardahan oldu. Bahçeli, 7 Haziran’da 1. parti çıktığı memleketi ve seçim bölgesi Osmaniye’yi iki vekilini korumasına rağmen Ak Parti’ye kaybetti. Oylarını yüzde 41,1’den yüzde 34,5’a düşüren MHP, Ak Parti’nin yüzde 10 civarında gerisinde yer aldı.
İstifa iddiası MHP’de yaşanan kan kaybı sanal alem ve iktidar medyasına yakın zeminlerde, “Bahçeli istifa edecek” iddiaları ortaya atıldı. MHP yönetimi tarafından tepkiyle karşılanan bu iddia sert ifadelerle yalanlandı. Ancak kulislerde ülkücü hareket içindeki muhaliflerin önümüzdeki süreçte kurultay düğmesine basabileceği belirtiliyor. Bahçeli’nin kurmaylarıyla toplantısında istifa çağrılarına sert karşılık verilerek “dik” duruşun devam ettirilmesi kararlaştırıldı.
Üç kadın TBMM’de MHP’de kadın milletvekili sayısı ise beşten üçe düştü. TBMM’ye İstanbul’dan Arzu Erdem, Aydın’dan Deniz Depboylu ve Ankara’dan ise Zuhal Topçu girebildi. İzmir’de 1. ve 2. bölgede Senem Kılıç ve Neslihan Çelik de Meclis’e girmeyi başaramadı.
Vur de vuralım, öl de ölelim Bahçeli’nin istifa edeceğine ilişkin iddialara tepki gösteren ülkü ocaklarından bir grup genç, genel merkez binası içinde, “Hareketin lideri Devleti Bahçeli”, “Lidere sadakat şerefimizdir”, “Durma ilerle evlatların seninle”, “Vur de vuralım, öl de ölelim” sloganları attı.
‘Milliyetçilik kaptırıldı’ MHP yönetimi, yaşanan kan kaybını, “türbülans” olarak nitelendirirken, başarısızlığın nedenlerinin başında “hayırcı” algısının kırılamamasının geldiği değerlendirmesi yapıldı. MHP’nin 7 Haziran akşamından itibaren koalisyon çabalarına olumsuz yaklaşması, “1 Kasım’da yeniden seçim istemesi” ve birçok teklife “hayır diyor” görüntüsünün ortaya çıkmasının, bu sonucu hazırladığı savunuldu. “MHP her teklife hayır diyor” propagandasının gerçekleri yansıtmadığı, ancak seçmenin buna inandırıldığı kaydedildi.
Öte yandan sonuçlarda bir diğer etken ise, “Ak Parti’nin milliyetçi oyları hedef alması” olarak gösterildi. Tuğrul Türkeş dahil bazı ülkücü kökenli isimleri aday gösteren Ak Parti’nin terörle mücadelesi ve siyasi arenada HDP’ye yönelik söylemini sertleştirmesinin de milliyetçi oyları bu partiyi yönlendirdiği ifade edildi.
Tabanın beklentisi Hükümete girilmemesi nedeniyle MHP tabanının yıllardır süren, “hükümet özlemine yanıt verilemediği” değerlendirmesi yapılırken, özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan, bürokraside bulunan ya da daha muhafazakar bir milliyetçi çizgide olanların, iktidarın en güçlü adayı olan Ak Parti’ye yöneldiği değerlendirmeleri dile getirildi. MHP tabanı, hükümete girilmesini istiyordu.
Başkanlığı canlandıracak Sonuçlarda HDP’nin baraj altında kalıp kalmayacağını da dikkatle izleyen MHP yönetimi, bu sonuçlarla Ak Parti’nin başkanlık sistemi hayalini yeniden canlandırarak rejim değişikliğine gitmek isteyebileceğini kaydetti.
Kurmaylarıyla değerlendirdi Seçim akşamı MHP Genel Merkezi’nde ilginç görüntüler de oluştu. Genel merkezde, “çağrı merkezi” oluşturularak illerden gelen sahte oy ihbarları alındı. YSK’nın verileri, MHP’nin kendi teşkilatlarından gelen datalar sisteme girilerek, “çarpraz sorgulama” yapıldı. Özellikle sandık tutanakları sıkı takibe alındı. Tutarsızlık bulunan yerlerde genel merkez binası ve il merkezlerinde hazır tutulan avukatlar ve hukukçular aracıyığıyla YSK nezdinde girişimlerde bulunuldu.
Medyanın yoğun ilgi gösterdiği genel merkez, akşamın ilerleyen saatlerinde Bahçeli’nin istifa edeceği söylentisinin yayılması üzerine kalabalıklaştı. Sonuçlar genel merkez binasının girişine konulan dev ekrandan heyecan içinde takip edilirken, MHP’nin yaşadığı kan kaybı moralleri bozdu.
2 milyon oy kaybetti Sandıkların açılmasıyla MHP’nin yaşadığı kan kaybı şok etkisi yaptı. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 16,3 oy alan MHP, yaklaşık yüzde 4 oranında oy kaybederek 1 Kasım seçiminde yüzde 12’de kaldı. 7 Haziran’da 7 milyon 519 bin oy alan MHP, 2 milyon oy kaybederek bu kez 5 milyon 613 bin oy alabildi. 7 Haziran’da 80 vekil çıkaran MHP, bu kez 41 vekilde kaldı.
57 ilde vekil çıkaramadı MHP, 7 Haziran’da 32 ilde milletvekili çıkaramamıştı. 1 Kasım seçiminde ise bu sayı 57 ile yükseldi.
MHP, 7 Haziran’da vekil çıkardığı 23 kentten bu kez vekil çıkaramadı. MHP, “Aksaray, Burdur, Bayburt, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kırıkkale, Kastamonu, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak”taki vekillerini kaybetti.
12 ilde vekil sayısı azaldı MHP, birden fazla vekil çıkardığı 12 ilde 16 vekil kaybetti. MHP, 3 vekili bulunan Antalya’da 2’ye, 3 vekili olan Kayseri’de bire, iki vekili bulunan Kahramanmaraş’ta bire, iki vekili olan Balıkesir’de bire, beş vekili bulunan Ankara’da dörde, üç vekili bulunan Bursa’da ikiye, iki vekili bulunan Gaziantepte bire, 10 vekili bulunan İstanbul’da yediye, dört vekili bulunan İzmir’de ikiye, iki vekili bulunan Konya’da bire, üç vekili bulunan Mersin’de ikiye, iki vekili bulunan Samsun’da bir”e düştü.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.