E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMeyve-sebzede ‘künye’ itirazı---

Meyve-sebzede ‘künye’ itirazı

Meyve-sebzede ‘künye’ itirazı
23 Eylül 2016 - 06:27 borsaningundemi.com

Gıda Perakendecileri Derneği'nden, meyve-sebzede künye uygulamasına itiraz geldi

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), Türkiye’nin en önemli gıda perakendecileri, gıda servis zincirleri ve tedarikçilerini İstanbul’da 11 Ekim’de üçüncü defa bir araya getireceği ‘GPD – 3. Ortak Gelişim Kongresi’ öncesinde bir araya geldi.

GPD Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan sektör temsilcileri, önceki gün resmi gazetede yayınlanan gıda ürünlerinde kullanılması zorunlu hale getirilen künye uygulaması konusunda itirazlarda bulundu. Bu uygulama ile künyelerde meyve ve sebzenin alış fiyatının yazılmasının kendilerini tüketici ile karşı karşıya getireceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, “Örneğin malı direk Antalya’da çiftçiden alan ile halden alan arasında fiyat farkı var. Antalya’da çiftçiden 50 kuruşa alıyorsun. İstanbul’da halden 2 liraya alıyorsun. Perakende noktasında her iki firmada 4 liraya satıyor. Eğer bu alış fiyatları yazılacaksa tüketici ile karşı karşıya bırakılırız. Çünkü alış fiyatı ile iş bitmiyor. Enerji, malın nakliyesi, çalışan masrafı, dükkan kirası, yaş-meyve sebze de verilen fireler gibi bir çok ek maliyet var. Örneğin Antalya’dan 100 kilo olarak çıkan bir ürün, İstanbul’a gelene kadar 75 kiloya inebiliyor. Fire veriyor. Çünkü bunlar taze ürünler. Bunları nasıl yazacağız künyeye. Sürekli yaş meyve sebzede perakendecilerin çok yüksek fiyata satış yaptığı konuşuluyor. Ama hiçbir market yaş meyve sebzeden kâr etmiyor. Aksine zarar yazılıyor” ifadelerini kullandı. GPD Başkanı Nihat Özdemir de konuya örneklerle açıklık getirdi. Özdemir, şunları söyledi: “Adana’dan karpuz alıyorsunuz. Ancak karpuzun İstanbul’a nakliyesi karpuzun fiyatından daha yüksek oluyor. Bu karpuzu aldığımız fiyatı yazmak ne kadar doğru olur. Ayrıca marketler meyve-sebzeden para kazanamaz. Ancak marketlerin en büyük rekabeti de meyve sebzede yaşanır. Tüketici bir marketin ucuz ya da pahalı olduğuna meyve-sebze fiyatlarından karar verir. Böyle bir durum varken marketlerin meyve-sebze fiyatlarını yükseltmesi mümkün değil” diye konuştu. Bu durumu vatandaşa anlatmakta zorluk yaşayacaklarını ifade eden Uyum Gıda Genel Müdürü Mustafa Songör, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin sektörü bilmesine rağmen böyle bir karara imza atmasının hayal kırıklığı yaşattığını söyledi. Songör, “Marketçilik ve halcilikle ilgili bakanın tecrübeleri var. En azından bizim kadar duruma hakim. Emin olun marketler bir yasa çıksa ve ‘marketlerde meyve-sebze satışı yasaklandı’ dense mutlu olur. Çünkü ortada bir kâr yok” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)