E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMevduattan ÖST’lere kayış olur mu?---

Mevduattan ÖST’lere kayış olur mu?

Mevduattan ÖST’lere kayış olur mu?
12 Mayıs 2016 - 11:03 borsaningundemi.com

Piyasada mevduat faizlerinin %12 seviyesinin altına gelme eğilimi olduğu bir ortamda piyasada tekrar getiri arayışının başladığı bir dönemdeyiz.

Fed’in faiz artışının Aralık ayına ya da 2017’in ilk çeyreğine öteleneceğine dair beklentilerin olduğu bir ortamda gelişmekte olan ülke varlıklarına girişlerin devam ettiğini görsek de, zaman zaman piyasada haber akışı ve açıklanan verilere paralel dalgalı bir seyir görüyoruz.

Türkiye özelinde ise politik risklerin ön plana çıkmasıyla son haftalarda tahvil piyasasında satış baskısının arttığını gördük. Türk Lirası’nda yaşanan kayıplara paralel tahvil faizlerinde yükselişler gözlendi. 2 yıl vadeli gösterge kıymetin Nisan ayı ortalarında %9,00 bileşik seviyelerine yaklaştıktan sonra tekrar çift hanelere yükselme eğilimine girdi. Bu ortamda gösterge kıymet üzerine ek getiriyle fiyatlanan değişken faizli ÖST’lerin tekrar cazibesinin arttığını düşünüyoruz.

Sene başından bu yana mevduat faizlerinin yüksek seyrettiği bir ortamda, şirket tahvillerine girişleri sınırlı kalıyordu. Ancak mevduat faizlerinin yavaş yavaş gerileme eğilimine girdiğini ve uzun bir süreden sonra tekrar %12 seviyesinin altına gelmeye başladığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde, iyimser hava devam ettiği, fon girişlerinin sürdüğü ve TCMB’nin faiz indirimine gitme olasılığının yüksek olduğu bir ortamda mevduat faizlerinin daha da gerileyebileceğini düşünüyoruz.

Dolayısıyla 220 bp ve üzerinde getirisi olan ÖST’ler vergi avantajı da göz önünde bulundurulduğunda, mevduattan daha cazip bir konuma gelmiş durumdalar. Devlet tahvillerinin zaten sınırlı getiri imkanı sunduğu bir ortamda, sabit getirili enstrümanları tercih eden yatırımcıların ÖST’lere olan ilgisinin önümüzdeki dönemde artacağını düşünüyoruz.

ÖST piyasasına son zamanlarda artan yabancı ilgisinin de bunun bir göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Gelişmekte olan ülke piyasalarına rallinin başladığı Şubat ayı ortasından bu yana özel sektör tahvil ve bonolarına yurtdışı yerleşiklerden 0,7 milyar ABD Doları tutarında giriş olduğunu gördük.

İhraç tarafında ise ÖST piyasasının Şubat ve Mart aylarında yaşadığı durgunluk sonrasında tekrar canlanmaya başladığını görüyoruz. Ancak ihraçların son zamanlarda genelde banka ve banka dışı finansal sektörden geldiğini görüyoruz. Piyasada Şubat ve Mart aylarında gözlenen ayrışmanın bir süre daha devam ettiğini ve yatırımcıların kredi riski düşük ve finans sektörü kağıtlarına giriş yapmayı tercih ettiğini görüyoruz.

Ancak SPK başvurularından takip ettiğimiz kadarıyla, piyasanın yavaş yavaş açılmaya başladığını ve önümüzdeki dönemde reel sektörden, ilaç, inşaat ve sanayi şirketlerinden de ihraçlar gelmeye başlayacağını görüyoruz. Getiri arayışının olduğu bu ortamda, kredi riski düşük, borçluluğu makul seviyelerde, bilançosu likit olan şirketlerin ihraçlarına iyi talep geleceğini düşünüyoruz.

İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)