E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMetaverse balon mu geleceğin yatırımı mı?---

Metaverse balon mu geleceğin yatırımı mı?

Metaverse balon mu geleceğin yatırımı mı?
10 Ocak 2022 - 18:00 borsaningundemi.com

Web3 olarak da adlandırılan metaverse (sanal evren) bir balon mu, yoksa geleneksel varlıkların sonu mu? Yatırımların geleceği metaverse’de mi olacak?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silikon Vadisi çarpıcı reklam sloganlarını sever. Bugünlerde favori slogan ise “Web3” yani Web 3.0. Bu kavram blockchain’den kripto paralara, sosyal medya tabanlı bireysel yatırım uygulamalarına ve metaverse’e birçok şeyi bünyesinde barındırıyor. Web3, sosyal medya ve kullanıcı odaklı içerik temalarını taşıyan Web 2.0 üzerine inşa ediliyor. Dijital para birimlerinin geleceğin finansal piyasalarında önemli bir rol oynayacağı şüphesiz.

Ancak tıpkı yirminci yüzyılın başında at arabalarının yerini hangi motorlu taşıt üreticisinin alacağını tahmin edemediğimiz gibi, bugünün kripto çılgınlığında nihai kazananın kim olacağı da belirsizlik taşıyor.

Spekülasyon elbette, dönüştürücü nitelikteki yeni teknolojilerin gelişmesi ve benimsenmesinin doğal bir parçası. 2008 finansal krizinin temelini oluşturan emlak balonu gibi bazı balonlar verimsiz olsa da, 1920’lerin borsa balonu gibi bazıları beraberinde getirdiği krize rağmen radyo, telefon ve elektriğin yaygınlaşmasını tetikledi. Bu tür verimli balonlar köpükle birlikte geliyor ancak aynı zamanda ekonomiler genelinde uzun vadeli değer de üretiyorlar. Bugünün yatırımcılarının sorması gereken soru, özellikle de merkez bankaları son bir iki yılın çılgınlık seviyelerindeki teknoloji değerlemelerine neden olan kolay para politikalarını geri çekerken, metaverse balonu patladığında geriye neyin kalacağı.

Gerçek değer nerede ve Web 2.0 döneminin gözdelerinin kaderi ne olacak? Bu soruyu cevaplarken, en son verimli balonun görüldüğü dönemde, yani 1998 ve 2001 yılları arasında nelerin olduğunu hatırlamak önem taşıyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre 1990’ların sonundaki “yeni ekonomi” döneminde, sonunda dot-com eki olan her şeyin değeri yükseldi. Ancak bunların büyük bir çoğunluğu 2000’lerin başında çöküşe geçti. Etoys.com, iVillage ve boo.com dönemin en zarar gören isimleri arasında yer aldı. Buna karşın Amazon, Apple, Oracle, Microsoft ve diğerleri karşı karşıya kaldıkları çöküşe rağmen, kalıcı olmayı başardı. Dot-com balonunun getirdiği yıkımın ardından küllerinden doğan en değerli unsur ise internet kullanımının yaygınlaşması oldu.

Yatırımcıların oldukça köpüklü görünen pets.com gibi şirketlere yönelik heyecanı aynı zamanda bir dönemin sevilmeyen telekom şirketlerinin 2 trilyon dolar sermaye ve 600 milyon dolar borç elde etmesini sağladı. Varlık Yöneticisi Ben Carlson, bunun nedeninin, yatırımcıların geleceğe yönelik getiri beklentileri olduğunu açıkladı. Bu şirketler oldukça büyük bir alanı fiber optik kablolarla donatarak, oldukça yüksek miktarda kapasite sağladı. Ancak Carlson, “dot-com balonunun sona ermesinin ardından dört yıl içinde bant genişliği maliyeti %90 düştü” dedi.

Bu ucuz, etkili dijital yolların yapılması, tüketici internetine ve mobil uygulama ekonomisine yol açtı. Bu gelişmelerden 20 yıl sonra, internet kullanımının oldukça artış gösterdiği bir pandemi döneminde siyasilerin ve iş dünyası liderlerinin süper hızlı 5G ağlarının inşası için yaptığı çağrılar oldukça baskın. Peki tüm bunlar bize en son teknoloji balonuyla ilgili neler anlatıyor? Ekonomi Yazarı Rana Foroohar Financial Times’da kaleme aldığı yazıda, yatırımcıların odaklarını metaverse’e değil, geleceğin fiziki varlıklarını üretmek için sermaye harcayan şirketlere yöneltmeleri gerektiğini söyledi.

Bu alanda ise öne çıkan ismin Tesla CEO’su Elon Musk olduğunu ifade etti. Musk’ın hükümete  karşı duruşu bir yana konduğunda, Musk’ın ürettiği elektrikli araçlar, uydu interneti gibi çabaları gelecekte değerin ortaya çıkacağı alanlar arasında görülüyor.

Aynı zamanda Almanya’nın geleneksel sanayi şirketleri de internetin gelişimine yönelik üretimlerine devam ediyor. Tedarik zincirlerinin yönetimi için otomasyon sistemlerinin kullanılması ve 5G’nin metaverse kadar heyecan yaratmayan ancak oldukça karlı alanları yapay zeka ve temiz teknoloji Silikon Vadisi dışında da güçleniyor. Birçok verimli balonda olduğu gibi, burada da hükümetlerin desteği dikkat çekiyor. Teknoloji Yazarı Tim O’Reilly, “kripto para spekülasyonlarıyla kazanılan kolay para, geliştiricileri ve yatırımcıları gerçek hizmetlerin üretiminden uzaklaştırdı” dedi.

Ancak Web3 balonu patladığında ve ortalık durulduğunda, Tesla gibi şirketlerin öncülük ettiği sanayi değişimleri en büyük etkiyi yaratacak.

Bitcoin kritik seviyenin altını test etti

 

Reddit, halka arzı iki yatırım bankasıyla yapacak

 

IMF: Gelişmekte olan ekonomiler hazırlanmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran11 Ocak 2022 12:34

    Yalan ve hayal olduğunu azıcık aklı olan herkes anlar ama acaba içinde ne var merak ve ilgi insanları perişan etmeye hazır gibi!  Hayali arsalara milyonlarca dolar yatırmak nasıl bir akıl gerektiriyor acaba ?  Hayali arsa ve evlerde oturmak vs.  Daha da tehlikelisi beynin belli noktalarına sinyal göndererek normal hayatta yaptığınız işleri de yapmış algısı  oluşturmak gibi bir amaçları da var!  Bu şeytan değil de nedir?  İnsanın yaratılışını  idrakini bozmak için hazırlanmış olduğu çok açık!  Bu işin başını çekenler bir nevi İlahlık oynamaya kalktıkları belli!  Bunların peşine takılıp gidenlerin rezil olacağı aşikar!  Yoksa bu saçma sapan hayali Dünya nın  aklı başında insanlara ne zararı olabilir?  

  • Uzak durun11 Ocak 2022 07:23

    2006 seneleriydi second life diye bir virtual world yapmışlardı ilk basta son derece basit ve kolaydı ilgi arttıkça gelişti dünyanjn her yeriden insanla tanışmaya başladık sanal bir dinyada arazi almaya ev yapmaya aklınıza ne gelirse yapmaya başladık,çinli bir emlak firması milyonlarca dolar para kazandı sanal alemde arsa satarak kiralayarak,bu popülizm kısa sürdü 3-5 sene içinde gençlerden çok emekliler tercih etmeye başladı ve sonunda ilgi azaldı başka ülkelerde nasıl bilmem kısası şunu diyebilirim metavers de bir balon ömrü kısa yok olup gidecek aynı second life gibi.

  • Mucise Reis ;)11 Ocak 2022 12:00

    meta verse teknolojı... meta verse demek atıyorum abd den turkıye deki birini amalliyat edecek sanal evren demek.... abd den bir öğretmenın ingilizce dersvermesi senin derse katılman demek... turkıyede bir muzenın rehber eşliğinde belilrli saatlerde gezilebilmesi demek... turkıyedeki bir macı ingiltereden meta ortamında trubunden yada stad içinden izlemen demek... yanı sadece oyun bunun bir dalı, oyun hayatın herkesımınde olacak. meta oyunlarda olacak. meta şehirler kesınlıkle kurulacak. kimi firmanın şehrı sanal ulkesı donem donem populer olacak orada kullanılan apra birimi coın talebı artacak. oyundan alışverş yapacaksın, tiyatro, idda, gazıno vb alanlara yonleneceksın. meta teknolojık devrım. oyun olur, idda olur, sağlık olur, eğitim olur, buası sana kalmış. hatta banka olur , market olur, ABd de büyük silikon vadesi projeler var

  • Volkan10 Ocak 2022 21:04

    1990'larda Flight Simulatır ve FIFA Manager oyunları vardı. Metaverse geç bile kaldı. Orada oyun ve vakit geçirme ve e-öğrenme dışında neler yapılır zaman ile belli olur. Muhtemelen sanal siyaset, sanal borsa olabilir ama sanal emlak bence tutmaz.

  • Mucise Reis ;)10 Ocak 2022 21:51

    Ya şimdi firmalar sanal sitelerini yapıyor. örnek, sanal mağazalar, sanal casinolar, sanal turzm acenteleri, sanal konserler, mesela yıl başında parti veren abd li hilton dunya para kaldırdı meta ortamında. Sanal doğa tutkunları, sanal uzay savaş oyunları, sanal dershane, sanal dil öğrenme kursları, şimti emlak olayında şuan kurulan bazı sanal 5 tane maksımım zaten, bunalrdan arsa laınıyor belki yenı kurulan7 - 8 - 9 10  daha iyi serverlar olacak. Arsa işi gerçekten şuan kurulan bu firmalar bu işi başarır tek tabanca olursa o zaman ekmek yedirir. arsana bir ayakkabı fırması kiralar, kendi reklamını senın arsaya verir oradan müşteri çeker , ayda sen sanal dukkanını açar oradan satışını yaparsın. ama meta evren nerede kurulacak? hangisi populer olup tutacak deil. akp toplantı yapacak denıyor meta da beklıyoruz.

  • Mucise Reis ;)10 Ocak 2022 21:02

    Tabikide gelecek. Boşunamı onca yazılımcı aranıyor ? , onca paralar basılıyor ?. Ama asıl sorun şu. ben server kiraladım a gezenei kurdum. arkadşaım b gezegen Turkiyeden biri c gezegen, rusyada f gezegen. hepsi kendi oyunlarını kurdu. kimi savaş, kimi eğlence, kimi doğa sohbet cazino oyunları. her gezegen aynı oranda tutacak mı ? belki 2023 yılında yeni bir şirket oyun gezegeni tutacak bu bu eskiler çöp olacak. sohbet odaları gibi düşünün , sohber serverları gibi düşünün. yani yatırım yapılan arsa çö olabilir, kimsede almayabilir. Meta bir modern teknolojık yazılım. bunu firmalar uygulayacak ABD meta ortamından beyendıgın tişortunu sabah yazıcı gibi evinde basacaksın :D yazıcı çıktısı gibi. şuan basit urunleri basıyorlar evlere girmesi zaman alacak. meta gelecek ama her arazıde populer olmayacak. Dikkat yani.

  • baran11 Ocak 2022 17:17

    Senin gibi soytarılara çığırtkanlık yaptırmaları için 

  • xyz10 Ocak 2022 18:47

    Gelecek metaverse de bu alanlara yatırım yapan kazanır. Gelecek oraya doğru kayıyor. Geleceğin en büyük şirketleri bu alanda faaliyet yapan şirketleri olacak. Zaman beni haklı çıkaracak.