E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Teknoloji devi Meta, ABD ordusunun Rusya ve Ortadoğu başta olmak üzere farklı ülkelerde sahte hesapların propaganda yapmatığını ve ağustos ayında çok sayıda sahte hesabın kapatıldığını açıkladı.
Facebook ve Instagram'ın bağlı olduğu Meta, Amerikan ordusunun Cezayir, İran, Irak, Yemen ve Suriye dahil olmak üzere Ortadoğu ülkelerini hedef alan propaganda kampanyaları yürüttüğünü duyurdu.
Meta tarafından yayınlanan son raporda ABD ordusunun kontrolünde kampanyaları koordine eden ağın, Batıcı söylemleri desteklemek adına sahte hesapları kullandığını ve bu hesapların ağustos ayında bağımsız bi araştırma grubu tarafından askıya alındığını ifade etti.
Meta confirms what we all suspected - that pro-western influence op it took down in summer was the US. The operation was notable for being... a bit crap. "Although the people behind it attempted to conceal their identities we found links to individuals linked to US military." pic.twitter.com/KSfsDeUY8B
— Joe Tidy (@joetidy) November 23, 2022
Raporda ayrıca, 39 Facebook sayfası ve 16 hesap, 2 grup ve 26 Instagram hesabının 'eşgüdümlü gerçekdışı davranış' sergiledikleri, yanlış içerikleri teşvik ettikleri ve yaydıkları gerekçesiyle kapatıldıkları bilgisi paylaşıldı.
"ABD ordusuyla bağlantılı şahısların oluşturduğu ağ, birçok internet hizmetinde faaliyet gösteriyor ve Afganistan, Cezayir, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Somali, Suriye, Tacikistan, Özbekistan ve Yemen'e odaklanmıştı"
Amaç Rusya, Çin ve İran'ı itibarsızlaştırmak
Sözü edilen kampanyaların, ABD'nin görüş ve tutumlarını öne çıkardıığı ancak Rusya, Çin, İran ve ülkeleri itibarsızlaştırmaya yönelik tasarlandığı kaydedilerek sahte profil ve yapay fotoğrafların diğer platformda da yayıldığı ifade edildi.
US military creating fake Facebook & Instagram accounts
— Mohammed Yusuf (@Moyusef) November 24, 2022
The accounts were used to push pro-Western narratives. The posts were focused on: Afghanistan, Algeria, Iran, Iraq, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Somalia, Syria, Tajikistan, Uzbekistan and Yemen.https://t.co/eVJOkQ2LDy
"Bu faaliyetin ardındaki şahıslar, terörle ilgili kaygılar ve ABD ordusuna yönelik övgüler de dahil olmak üzere haberler ve güncel olayların yanı sıra Kovid-19 pandemisi hakkında yanlış bilgilendirme politikamızı ihlal eden ve ağırlıklı olarak Arapça, Farsça ve Rusça paylaşımlarda bulundu."
Öte yandan uzmanlar, kampanyaların çoğunlukla etkisiz olduğunu düşünse de raporda, faaliyetlerin Twitter, YouTube, Telegram, VKontakte ve Odnoklassniki gibi birçok sosyal medya platformlarında yürütüldüğünü söyled.
ABD ordusuyla bağlantısı saptandı
Raporda, "Bu operasyonun ardındaki şahısların kimliklerini ve kimle koordine olduklarını gizlemeye çalışmalarına rağmen soruşturmamız neticesinde ABD ordusuyla bağlantılı şahıslar tespit ettik" değerlendirmesi yer aldı. Yanı sıra bulguların çeşitli medya kuruluşlarının bu faaliyetlerin ardında ABD ordusunun olduğuna dair spekülasyonlarını doğruladığına dikkat çekildi.
Eylül ayında ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Beyaz Saray ve diğer hükümet yetkililerinin gizli çevrimiçi savaş ve propaganda faaliyetleri hakkında giderek daha fazla endişe duyduklarını açıklamalarını takiben denizaşırı sosyal medya operasyonlarını soruşturma emri vermişti.
ABD Kongresi, bu faaliyetlerin 'otoriter yönetimlerin yurt içinde ve yurt dışında kendi ajandalarını tahkim etmek üzere kullandıkları propaganda operasyonlarını çağrıştırdığını ve ABD'nin güvenilirliğini zedeleme riski taşıdığını' savunmuştu.
Pentagon tarafından Meta'nın raporuna dair henüz bir açıklama gelmedi.
Meta'ya 24,7 milyon dolarlık ceza
İşinden ayrıldı, evinden taşındı: Meta'nın kararıyla şok yaşadı!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:43)