E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMeslektaşlarından Kandilli'ye yanıt: Deprem 7'yi aşar felaket olur---

Meslektaşlarından Kandilli'ye yanıt: Deprem 7'yi aşar felaket olur

Meslektaşlarından Kandilli'ye yanıt: Deprem 7'yi aşar felaket olur
23 Haziran 2016 - 06:34 borsaningundemi.com

Kandilli Rasathanesi, yapılan deprem araştırması sonuçlarını önceki gün açıklamış, İstanbul depreminin büyüklüğünün 7'den az olacağı söylenmişti. Meslektaşlarından Kandilli'ye yanıt gecikmedi

Olası İstanbul depremi üzerine Kandilli Rasathanesi’nde yapılan araştırmayla ilgili Prof. Dr. Nurcan Meral Özel önceki gün açıklamalarda bulunmuş, Marmara’daki fayın segmentlerden oluştuğunu, bunun depremin düşük enerjili olmasını ve 7 büyüklüğünü aşmayacağını söylemişti. Meslektaşlarından bu açıklama için cevap geldi. Uzmanlar, 250 yıldır biriken enerjinin 7’den büyük deprem yaratacağını, açıklamanın da çalışma bitmeden sağlıklı ve etik olmadığını söylüyor.

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz: Bu proje henüz bitmiş değil. Bitmemiş bir proje için açıklama yapmak hata. Bitirip verileri ortaya koyarlarsa bir eleştiride bulunmak mümkün. Şu an devam eden bir proje için konuşuluyor. Ki fayın boyu ne kadarsa oradan hesaplanır. Fay boyunda kısalma mı gördüler de böyle söylüyorlar bilemiyoruz. Fay parçalıdır dediler. 1999’dan sonraki çalışmalarda zaten bunu tespit etmiştik. Bu çalışma yeni bir şey söylemiyor. Ayrıca Tsunami 2 metre olur’ dediler. 1409’da surları aşmış bir Tsunamiden bahsediyoruz. Benzerinin olmayacağını nereden biliyorlar. Ki o zaman 2 metreyi de aşar. Le Suroit araştırmasından sonra 7.6 ölçüldü. 1912 depremi sonrası Tekirdağ açıklarına kadar fayın kırılmış olduğu belirlenmişti. Kısalmış olsa bile fay 7’yi aşacak.

“BU SONUÇ SAĞLIKLI DEĞİL, AÇIKLAMA DA ETİK DEĞİL”

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Depremler 250 yıllık periyotlarda devinim yaşar. 1766 depremini örnek aldıkları belli. 2016’dan hesap edersek 250 yıl eder. Örnek tamam ama sonuç yanlış. 250 yıllık bir enerji birikimi 7’den az bir deprem getirmez, 7’yi aşar. Kuzeydeki fayları segmentlere bölmüşler ve burada asıl beklediğimiz büyük deprem için bir şey diyememişler. Peki kırılmanın hangi segmentte olacağı veya duracağını nereden biliyorlar? Ardı ardına devam da edebilir. 7.5’ de olur 7.7’ de. 7’ yi aşacağı kesin. Bu da İstanbul’un felaketi olur. Sadece Adalar önü için konuşup 7’yi aşmaz demişler. Çalışmanın sağlıklı olmayan birçok yanı var. ‘Avcılar’da heyelanların kontrolü için çalışma yaptık’ dedi. Nurcan Hanım. (Prof. Dr. Nurcan Meral Özel) Ama Avcılar Belediyesi’nin de bizim de bilgimiz yok. Sonra Büyükşehir’den verileri aldıklarını söylemişler. Bu etik değil. Böyle bir açıklama yapılmamalıydı.

“RASATHANE YENİ BİR ŞEY SÖYLEMİYOR”

Deniz Jeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür: Çalışma yeni bir şey söylemiyor. % 99’u bilinenden farklı değil ama kesin olarak 7 büyüklüğünden fazla olmaz denmesi tartışılır. Bunu kesin olarak bilmek zor. Kaldı ki Orta Marmara çukurluğundan adalara kadar olan kesim deprem üretirse 7.2 en az. 7’yi aşar yani. Marmara Bölgesi tarihte 7 üstü depremler üretmiş. Bu açıklama rakamsal ifadeden çok İstanbul’da olası bir depremin ciddiyetinin altını çizmeliydi. Çünkü depremin tekerrür periyodunun sonlarına yaklaştık. 1766’dan bu yana 250 yıl geçti. Periyot doldu. Sadece Avcılar Beylikdüzü değil deprem, sahili içine alır. En fazla denize kıyısı olan yerler hisseder. İstanbul’da yapı stokunun % 60’ı kötü bu da 7 büyüklüğünde bir depremde bile büyük bir afet demek. İstanbul’da depremin ciddiyetinin farkında olmak lazım.

HANGİ İLÇEDE KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK?

Fransız Le Suroit Gemisi'nin deprem araştırmasında Prof. Xavier Le Pichon ilçelerde yaşanacak depremin büyüklüğünü şöyle açıklamıştı:
-Kadıköy (Merkez üssüne uzaklığı 26 km): 6 büyüklüğünde
-Eminönü (Merkez üssüne uzaklığı 16 km): 9 büyüklüğünde,
-Fatih (Merkez üssüne uzaklığı 14-15 km): 9 büyüklüğünde,
-Zeytinburnu (Merkez üssüne uzaklığı 12 km): 9 büyüklüğünde,
-Bakırköy (Merkez üssüne uzaklığı 10 km): 9 bazı yerleri 10 büyüklüğünde,
-Avcılar (Merkez üssüne uzaklığı 12 km): 9 büyüklüğünde,
-Küçükçekmece (Merkez üssüne uzaklığı 14 km): 8 büyüklüğünde,
-Büyükçekmece (Merkez üssüne uzaklığı 15.5 km): 8-9 büyüklüğünde,
-Silivri ve Çatalca: 7 şiddetinde sarsılacak.

Marmara Denizi'nde deprem

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sevinç Alaylı23 Haziran 2016 11:45

    medyada hatta vatandaşta bu konuda bir duyarlılık var mı?cevabın hayır olduğunu söylediğinizi zannediyorum. Olması muhakkak bir deprimin beklentisi küçük bir Avrupa kentinde olsaydı nasıl önlemler alınır ,halk bilinçlendirilir ,maddi ve insan sağlığı nasıl ön plana alınırdı.Ne yazık ki ülkemiz yüzyıllara dayalı bir olumsuz düşünce ve anlayışların bizim yaşam davranışlarından buğüne gelindi. Yönetim umursamaz , halk bilinçsiz , kaderci anlayış denilen boşvercilik bizim ana düşüncemiz durumuna gelmiş, içinde bulunduğumuz hayat şartları da bunu beslemiş.Bu manzaranın değişeceğini kimse de beklemesin. Gelecek facianın sorumlusu da biz olacağız. Yine de fay hattında birikmiş enerjinin daha az zayiat vermesi dilegiyle

  • sevinç Alaylı23 Haziran 2016 11:43

    Beklenen Marmara depremiyla Adlandırılan İstanbul depremi ülkenin bir çok yönden sonu olacak. Yüzbinlerce insan ölecek. Bir o kadar da sakat insan oluşacak. Hayatta kalanlar bile ''keşki biz de ölseydik bu faciayı görmeseydik ve yaşamasaydık ''diyecekler.Marmara bölgesinde çok kuvvetli bir deprem olacağını deprem uzmanlarınca bilimsel verilere dayanılarak ısrarla söyleniyor.Özellikle İstanbul Türkiye'nin kalbi. Burada büyük bir depremin kesin olacağı uzmanlarca söyleniyor ,yazılıp çiziliyor ve anlatılıyor. Bütün bu bilimsel görüşe rağmen siyaset kurumundan hehangi bir önlem alındığını , bundan bahsedildiğini,hatta siyasi parti proğramlarına ve söylemlerinde bu tehlikeden bahsettığini duydunuz mu?