E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2016'nın son günlerinde, 15 yılın en yüksek oranında yağışını alan ve büyük sel felaketi yaşayan Mersin'de en büyük zararı tarım alanları gördü. Sera ürünlerinin yanı sıra buğday tarlalarında da kayıp büyük.
Özellikle örtü altı tarımın yapıldığı Akdeniz ve Tarsus ilçelerinde neredeyse tüm tarım alanları selden etkilendi. Türkiye’nin yaş meyve sebze üretiminin yaklaşık yüzde 10’lık kısmının üretildiği iki ilçede toplam 60 bin dekara yayılı örtü altı tarımın yapıldığı alanın tamamına yakının sular altından kaldığını ifade eden Mersin (Akdeniz) Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, söz konusu arazilerde domates, biber, salatalık, kabak ve patlıcan ekili olduğunu söyledi. Bu arazilerde 5-6 bin ailenin çalıştığına dikkat çeken Gökçel, “Bazı dönemlerde çalışanlarla beraber 50-60 bini buluyor. Özellikle kış aylarında Türkiye’nin domates ve biber ihtiyacının yarısına yakını bu bölgelerden karşılanıyor. Ancak ardı ardına ilimizde yaşanan felaketler çiftçiyi çok zor durumda bıraktı. 2016’da Rusya ile yaşanan kriz sonrası yaş meyve sebze ihraç edilemediği için Mersinli çiftçiler borcunu ödeyemez hale gelmişti. Bu afet ile durum daha da kötüleşti. Devletin Mersinli çiftçiye yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi.
ZARAR 5 MİLYON TL
Mersin’in Akdeniz ilçesinden sonra sel felaketinden en çok etkilenen ilçeler arasında bulunan Tarsus’ta da durum pek iyi değil. Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer’in verdiği bilgilere göre sadece Tarsus’ta tarım arazilerindeki zarar 5 milyon lirayı buldu. 20 bin dekar arazinin sular altında kaldığına dikkat çeken Ergezer, “Ürünleri kurtarmaya çalışıyoruz ancak başarılı olamadık. Sadece sebze üretimi ile geçinen bir kesim var. Arazilerimizde kabak ve patlıcan ekiliydi” dedi. 2001’de de benzer bir felaketin yaşandığını belirten Ergezer, “Bölgemiz deniz seviyesinin altında. Bu yüzden suyun akmasını sağlayan kanalların çok iyi olması gerekli. 2001’deki felaketten sonra bu kanallarla ilgili sıkıntıları anlatmıştık. 2017’ye gelinmesine rağmen bir çalışma yapılmadı. Bu da felaketin büyümesine neden oldu. Bölgenin ıslah edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
BUĞDAY DA ETKİLENDİ
MERSİN’in üretimi açısından en önemli iller arasında yer aldığını söyleyen Cengiz Gökçel, “Örtü altı üretim dışında pırasa, ıspanak ve tere gibi ürünler ekiliydi. Hububat da zarar gördü. Buğday toprak üzerine çıkıyordu. Suların çok kalması halinde çürüme olabilir. Toroslar’da biriken bütün yağmur ve kar suları bölgemizden denize ulaşıyor. Bu da bizi etkiliyor. Çiftçiler geçen yıldan bu yana kredilerini ve borçlarını ödemekte zorlanıyor. Borcunu borç alarak kapatıyor. Eğer devlet destek olmazsa bölgemizdeki çiftçilerin toparlaması çok zor olur” ifadelerini kullandı.
HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
MERSİN Valisi Özdemir Çakacak, yaşanan sel felaketinden etkilenen bölgeleri ve kayıp arama çalışmalarını havadan takip etti. Vali Çakacak, Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı ve Adanalıoğlu mahallelerinde de su altında kalan tarım arazilerini havadan inceledi. İnceleme sırasında çok geniş arazilerin ve seraların sular altında kaldığı kameralar tarafından da görüntülendi. Tarım alanlarındaki suların tahliyesi için Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerinin yoğun şekilde çalışma yaptığı bildirildi. Suların tahliyesi için 7’si sabit, 7’si de daha sonra bölgeye sevk edilen 14 pompayla çalışma yapıldığı kaydedildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:45)