E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bank of America Merrill Lynch Fon Yöneticileri Anketine göre yatırımcıların küresel büyümeye yönelik beklentileri giderek daha olumlu bir çerçeveye oturturken, merkez bankalarının parasal gevşeme (QE) uygulamalarına ilişkin beklentiler ise azalıyor.
Yatırımcıların net yüzde 28’i önümüzdeki 12 ayda dünya ekonomisinin güçlenmesini bekliyor. Bu oran, Şubat ayındaki yüzde 11’e göre önemli bir artışa işaret ediyor. Ocak ayında ankete katılanların çoğu ekonominin zayıflayacağı tahmininde bulunuyordu.
Euro bölgesinde güven arttı: Bu ay, Euro bölgesinde ekonominin güçlenmesini ve zayıflamasını bekleyenlerin eşit şekilde dağıldığı görülüyor. Şubat ayında, katılımcıların net yüzde 35’i ekonominin kötüye gideceği tahmininde bulunmuştu.
Yatırımcılar kurumsal kâr konusunda daha da iyimser. Katılımcıların net yüzde 6’sı önümüzdeki yıl kurumsal kârda artış bekliyor. Bir ay önce katılımcıların net yüzde 11’i kârın düşeceği tahmininde bulunmuştu.
Giderek daha az sayıda yatırımcı ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal gevşeme politikasını devam ettirmesini bekliyor. Katılımcıların yüzde 47’si ABD’de başka parasal gevşeme uygulaması beklemiyor ve bu oran Şubat ayındaki yüzde 36’ya göre artışa işaret ediyor.
Bir önceki aydaki yüzde 23 ile karşılaştırıldığında, katılımcıların yüzde otuz dokuzu Avrupa Merkez Bankası’nın parasal gevşeme uygulamasını uzatmayacağı tahmininde bulunuyor. Ancak oranı net yüzde 13’ü bulan daha çok yatırımcı enflasyon oranının önümüzde yıl artacağını tahmin ediyor. Daha bir ay önce katılımcıların net yüzde 16’sı enflasyonun düşeceği tahmininde bulunmuştu.
BofA Merrill Lynch Global Araştırma baş Küresel Özsermaye Stratejisti Michael Hartnett, “Daha yüksek enflasyon beklentisi deflâsyona karşı verilen savaşta merkez bankalarının zaferini temsil ediyor. Dengeleme fonlarının daha aktif hale gelmesiyle birlikte risk iştahı artarken, nakit yine de işe yatırılmayarak kenarda tutuluyor” diyor. BofA Merrill Lynch Global Araştırma Avrupa Özsermaye Strateji Başkanı Gary Baker ise “AB'deki hâkim endişelerin hızla azalmasıyla birlikte Avrupa’daki büyüme beklentilerinde bir iyileşmeye tanık oluyoruz" dedi.
Dikkat gelişmiş ekonomilere kayıyor
Avrupa, ABD ve Japonya’daki büyüme beklentileri bazı yatırımcıların beklentilerini olumludan olumsuza çevirmeye başladığı gelişmekte olan pazarları gölgeliyor.
Küresel yatırımcıların Euro bölgesi ile ilgili endişeleri çok azaldı. AB ülke borçlarını bir numaralı ‘tail risk’ olarak görenlerin oranı Şubat ayındaki yüzde 59’dan yüzde 38’e önemli bir düşüş kaydetti. Euro bölgesindeki yatırımcılar büyüme konusunda hem daha iyimser hem de kurumsal kâr konusunda çok daha az endişeli. Aralık ayındaki net yüzde 84 ve Şubat ayındaki net yüzde 39’a göre önemli bir düşüşle katılımcıların net yüzde 7’si euro bölgesinde kurumsal kazançların önümüzdeki 12 ayda azalmasını bekliyor.
Şubat ayındaki net yüzde 15’e göre artışla ABD’li yatırımcıların net yüzde 29’u önümüzdeki yıl ABD ekonomisinin güçleneceğini söylüyor. İki ay önceki net yüzde 47’ye göre artışla, Japon fon yöneticilerinin net yüzde 91’i en iyimser görüntüyü çizerek Japonya ekonomisinin güçleneceğini söylüyor.
Küresel Gelişmekte Olan Pazarlar en popüler bölge olması sürdürürken Çin’in büyüme beklentilerine ilişkin endişeler arttı. Şubat ayındaki net yüzde 2’e göre artışla ABD’li yatırımcıların net yüzde 9’u önümüzdeki yıl ABD ekonomisinin güçleneceğini söylüyor. Asya Pasifik bölgesindeki olumlu hava (Japonya hariç) biraz bozuldu. Geçen aydaki net yüzde 35’e göre artışla ankete katılanların net yüzde 41’i önümüzdeki yıl bölge ekonomisinin zayıflamasını bekliyor.
Ayrıca, Asya Pasifik fon yöneticileri arasında enflasyon endişeleri önemli oranda arttı. Yanıtlayanların net yüzde 41’i önümüzdeki yıl bölgede enflasyonun artmasını bekliyor. Geçen ay, net yüzde 5 enflasyonun düşeceğini tahmin ediyordu.
Bankalar ivme kazanıyor
Bankalar ve mali hizmet şirketleri, özsermayeye ayrılan miktarların artmasıyla birlikte yatırımcılar arasında üst üste ikinci ayda da popülerliğini korudu.
Kıymetleri küresel bölüştürenler arasında bankalara düşük ağırlık verenler bir önceki aya göre 11 yüzde puan düşüşle net yüzde 14’e geriledi. ABD yatırımcıları artık genel olarak bu ay net yüzde sıfır yüksek/düşük ağırlık ile bankalar konusunda tarafsız. İki ay önce katılımcıların net yüzde 16’i bankalara normalin altında ağırlık veriyordu. Avrupa’da bankalara düşük ağırlık verenlerin net sayısı Ocak ayındaki yüzde 50’den yüzde 7’ye geriledi.
Teknoloji açık arayla küresel anlamda ilk sektör olmayı sürdürürken, Avrupalılar arasında da popülerlik bakımından önemli bir artış kaydetti. Şubat ayındaki net yüzde 10’a göre şimdi Euro bölgesi yatırımcılarının net yüzde 33’ü teknolojiye yüksek ağırlık veriyor. Bu sektör otomatik/yan sanayi sektörünü geçerek bölgedeki en popüler sektör haline geldi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:30)