E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkezler harekete geçiyor---

Merkezler harekete geçiyor

Merkezler harekete geçiyor
01 Ağustos 2015 - 09:11 borsaningundemi.com

Fed'in faiz artırımı yaklaştıkça gelişmekte olan piyasalarda endeks ve para birimleri çalkalanıyor

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırım takvimi yaklaştıkça gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki tahribat da artıyor. Türkiye'nin de dahil olduğu Brezilya, Meksika, Rusya, Çin, Hindistan gibi ülkelerin para birimleri rekor düşük seviyelerde. 6 aylık değişime bakıldığında en yüksek değer kaybı Brezilya'da. Real, yılbaşından bu yana yüzde 26.9'luk değer kaybıyla 12 yılın en değersiz dönemini yaşıyor. Bunu yüzde 19 ile Türk Lirası izliyor. Rus Rublesi de 6 ayın en düşüğünde. 

MERKEZLER HAREKETE GEÇİYOR 
Değer kaybında üçüncü sırayı yüzde 10'lu seviyeler ile Güney Afrika Randı ve Meksika Pezosu paylaşıyor. Fed'in faiz artırımına karşı merkez bankaları da harekete geçmeye başladı. Güney Afrika Merkez Bankası repo faizini 25 baz puan artırarak yüzde 6'ya çekerken, dün de Meksika Merkez Bankası önümüzdeki iki ay boyunca düşüşü engellemek için 8.6 milyar dolar harcayacaklarını açıkladı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ise faiz koridorunu kaldırarak basitleştireceğini bildirdi. Brezilya Merkez Bankası çarşamba günü gösterge faizini yüzde 14.25'e yükseltti. 

ASYA'NIN 12 MİLYAR $'I ABD'YE UÇTU 
Hisse senedi ve fonlardan da çıkışlar hızlanmaya başladı. Yatırımcılar gelişmekte olan ülke fonlarından 30 Temmuz'dan bu yana 4.5 milyar dolar taşıdı. Bir hafta önceki çıkış ise 3.3 milyar dolar düzeyindeydi. Son üç haftada ise 14.5 milyar dolar çıkış oldu. Bu miktarın 12.1 milyar doları yani büyük bir bölümü Asya'dan çıktı. ABD Merkez Bankası verilerine göre ise para girişi hafta başından bu yana 27 milyar dolar arttı. 

EN KÖTÜ TEMMUZ UĞURLANDI
Tüm gelişmekte olan ülkelerde en kötü temmuz ayı yaşandı. Çin hisse senedi piyasaları en zayıf halka olarak bir ayda yüzde 15'e yakın değer kaybı yaşadı. Güney Afrika dışında Uganda, Angola, Kenya ve Gana gibi birçok Afrika ülkesi de faiz artırımına gitti. 16 yılın en düşük seviyesini gören Malezya Ringiti'ni tutabilmek için merkez bankası müdahale edeceğini açıkladı. Emtia piyasası da dört yılın en kötü ayını geçirdi. Emtia, bakırdan petrole fiyatlarda düşüş görülmesi ile 2011'den bu yana en kötü performasını sergiledi. Bakır da altı yılın en düşük seviyesine geriledi. Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32301 Ağustos 2015 11:40

    sermaye araçlarında bantlar daralttılmaz.geniş tutacaksın tavan ve taban baz alındığında her vadeler arası.

  • KARTALY32301 Ağustos 2015 11:35

    kısaca 2012 yılındaki her kimse yada kimlerse sermaye akışlarını aptalça fiyatlama girişiminde bulunup aptallıkları sonuç verseydi...günümüz baz alındığında tc hem siyasi,hem ekonomik.hem tiçari.hem parasal kısaca ayvayı yemiş tamamen savunmasız kalmıştı.

  • KARTALY32301 Ağustos 2015 11:28

    2012 yılında borsa çökmüş olsaydıakabınde 2012 yılında borsa baz alındığında bıst 30 endeksi 110 bin li seviyeleri test etmemiş ve ımf ye borç ödenmemiş olsaydı.türkiye şuan içler acısı durumundaydı.....belkide döviz 3.20 leri aşmış borsa deseniz tamamen ayvayı yemiş..faizler deseniz gene aynı ..vs vs hiçbir şekilde konturol edilemeyen sermaye akışı içindeydi