E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'in ne yaptığı anlaşılamadı---

Merkez'in ne yaptığı anlaşılamadı

Merkez'in ne yaptığı anlaşılamadı
19 Ağustos 2015 - 06:54 borsaningundemi.com

Merkez Bankası'nın faiz kararı ile dolar rekor kırdı, ancak Merkez yine de müdahalede bulunmuyor

Merkez Bankası dolar rekor üstüne rekor kırarken Para Politikası Kurulu’nda faizlerde bir değişikliğe gitmedi ama para politikasında sadeleşme için yol haritası açıkladı. Piyasa önlemleri etkisiz, yol haritasını ‘açıklanmaya muhtaç’ bulunca dolar 2.9070 lira ile yeni tarihi zirvesine uçtu.
Hürriyet'in haberine göre, siyasi belirsizliklerle fırlayan doların ateşini bir de Merkez Bankası körükledi. Merkez Bankası dün faizlerde hiç bir değişiklik yapmazken yeni yol haritasını da açıkladı. Ancak yeni yol haritası ‘anlaşılmaz’ bulununca dolar önce ilk tepki olarak 2.89 ile daha sonra da 2.9005 liraya tırmanarak art arda rekorlar kırdı. Merkez Bankası 2.90 liranın aşılmasından sonra ise daha fazla döviz satmak için ihale tutarında değişiklik açıkladı. Artık döviz satış ihalelerinde bir gün önce açıklanan miktarın 30 milyon dolar fazlası değil 70 milyon dolar fazlasına kadar satış yapılabilecek. Bu hamle de doların ateşini dindirmedi. Ardından bugün için döviz satım ihalesi tutarını sıfır olarak açıklamasıyla dolar 2.9070 ile yeni tarihi zirvesini gördü. Borsa İstanbul’da kayıp kapanışa doğru hızlandı. BIST 100 günü yüzde 1.25 düşüşle 75 bin 960 puandan tamamladı. Serbest piyasada dolar günü 2.9020 liradan kapattı. 
Para Politikası Kurulu (PPK) dün faizleri sabit bıraktı. PPK, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10.75, borçlanma faiz oranını yüzde 7.25’te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7.50’de tuttu. PPK sonrası yapılan duyuruda, “Piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verilmiştir. Ayrıca Kurul, küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından önce ve sonra uygulanabilecek diğer politikaları ele almıştır” denildi. PPK toplantısının ardından Merkez Bankası 3 sayfalık, “Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası” başlıklı metni yayımlandı. “Türk Lirası Likidite Yönetimi Çerçevesi ve Adımları”, “Döviz Likiditesi Önlemleri” ve “Finansal İstikrarı Destekleyici Önlemler” olarak üç başlıktan oluşan yol haritasında, zamanlama için “normalleşme öncesi, normalleşme sürecinde” ifadelerine yer verildi. 

ADIMLAR NELER?

Yol haritasında TL likidite yönetimi çerçevesi ve sadeleşme adımları sıralandı. Faiz koridorunun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında simetrik bir hale getirileceği ve daraltılacağı belirtilerek, bunun zamanlamasının normalleşme süreci olacağı belirtildi. Fonlama için, “Piyasa yapıcısı bankalara sağlanan toplam fonlama imkanı ve fonlamanın maliyetini değiştirmeyecek şekilde, haftalık vadeli miktar repo ihalesi limit hesaplarına eklenecektir. Böylece piyasa yapıcısı bankalara tanınan borçlanma imkanı faiz oranı kaldırılacaktır” denildi. Bunun zamanlamasının normalleşme öncesi olacağı belirtildi. Piyasa uzmanları bu sabah Merkez Bankası’nın fonlamasının görüleceğini ve adımların daha net anlaşılacağını söylediler.

DÖVİZ LİKİDİTESİ ÖNLEMLERİ

Yol haritasında ikinci başlıkta döviz likiditesi önlemleri sıralandı. Döviz likiditesi kapsamında normalleşme öncesinde döviz kuru oynaklığını azaltmak amacıyla döviz satım ihalelerinin esnekliğinin artırılacağı belirtilen duyuruda, normalleşme öncesinde ve sürecinde Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen kısmi faizin yükseltilmesi veya Rezerv Opsiyon Katsayıları (ROK) düzenlemeleriyle finansal sisteme döviz likiditesi sağlanacağı kaydedildi. Normalleşme öncesinde döviz depo limitlerinin artırılacağı kaydedilen duyuruda, “Yapılacak düzenlemeler ile finansal sistemin TCMB nezdinde erişebileceği döviz likiditesi bankalarımızın gelecek bir yıldaki yurtdışı ödemelerini fazlasıyla karşılayacak seviyede belirlenecektir” denildi. Duyuruda normalleşme öncesinde ve sürecinde gerekli görülmesi durumunda, gelecek dönemde bankacılık sektörünün aracılık maliyetini azaltmak ve çekirdek yükümlülükleri desteklemek için Türk Lirası zorunlu karşılıklara ödenen kısmi faizin gözden geçirilebileceği kaydedildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)