E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 8'de sabit bıraktı. Bunun dışında TCMB marjinal fonlamayı ve geç likidite penceresinde faizi yükseltme kararı aldı. Dün Merkez Bankası'nın bu kararı ile birlikte dolar tepki ve bir süre sonra geri çekilme yaşadı. Piyasalarda yeni beklenti ise Fitch oldu. Borsa Gündem piyasa beklentilerini uzmanlara sordu. Destek Menkul Değerler Uzman Yardımcısı Aysun Göksu piyasa beklentilerini açıkladı. İşte o görüş:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün gerçekleştirdiği yılın ilk toplantısında politika faizini sabit bıraktı ve marjinal fonlama oranını yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 9,25’e yükseltildi. Banka, borç verme faiz oranını ise, yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltme kararı aldı. Politika faizinin sabit bırakılması ilk reaksiyonda dolar kurunu güçlendirse de toplantı detaylarında yer alan diğer ifadeler kurda tansiyonu düşürdü. Merkez’in son zamanlarda likidite araçlarını kullanarak bankaları Geç Likidite Penceresine yönlendirdiğini biliyoruz. Merkez’in toplantı metninde döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirlerin alınacağına vurgu yapılması kararın etkisinin kalıcı olmasının önüne geçti. Aynı zamanda Merkez’in repo ihalesi açmadığı günlerde fonlama maliyetinde görülen artış yani “örtülü faiz artışı” algısının TL varlıklarını önümüzdeki günlerde destekleyeme devam edebilir. Aynı zamanda Dolar kurunda görülen bu harekette ABD yeni başkanı Trump’ın açıklamalarının da önemli etken olduğunu söylemek yanlış olmaz. Trump’ın güçlü dolara dikkat çekmesi ve ABD’yi Trans-Pasifik anlaşmasından çekmesi doların küresel ölçekte güç kaybetmesinde etkili oldu. Şimdi ise gözler, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye not değerlendirmesinde olacak. Fitch’in olası bir not indirim kararının TL varlıkları üzerinde baskı oluşturduğunu görüyoruz. Zira böyle bir kararın gelmesi TL üzerinde negatif fiyatlamaların görülmesine neden olacaktır. Böyle bir senaryoda kurda gelinen seviyelere bağlı olarak Merkez Bankası’nın likidite araçlarını kullanmaya devam etmesi beklenebilir. Merkez’in repo ihalesi açmayarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yukarı çekmesi bir diğer deyişle “örtülü faiz artışı” adımlarına devam etmesi TL’deki değer kayıplarını sınırlayabilir.
Teknik görünüme baktığımızda, dolar kurunun 3.7200-3.8400 bandı içinde hareketini sürdürdüğünü görüyoruz. Aşmakta zorlandığı 3.8400 direncinin yukarı yönlü geçilmesi durumunda kurda yükselişlerin devamı görülebilir. 3.7200 desteği üzerinde kalındığı takdirde kurda görülen geri çekilmelerin sınırlı kalabileceğini söyleyebiliriz. Euro/TL’de ise, 4.1200-4.1800 önemli direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Son bir haftada yüzde 1’in üzerinde değer kazancıyla küresel borsa endekslerinden pozitif ayrışan endeksin pozitif görünümünü koruyabilmesi için 83 bin seviyesi üzerinde tutunması gerekebilir. Yükselişlerin devamı açısından 84 bin direncinin önemine de dikkat çekmekte fayda var. Gram altında ise, TL varlıklarındaki hareketlilik ve ons altın üzerindeki baskının azalmasıyla yılbaşından buyana yüzde 13’ün üzerinde kazanç kaydettiğini görüyoruz. 148.60-149.50 önemli direnç bölgesine yakın hareket eden gram altında bu bölgenin aşılması durumunda yeni rekor seviyelere yaklaşıldığını görebiliriz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
MERKEZ NEREDE ŞU ANA KADAR YOK OLSADA PİYASA GÖRÜNCE TEPKİ VERİYOR DOLAR UÇUŞA GEÇİYOR YANİ PİYASA BEN MERKEZİ TAKMAM DİYOR.
çok yaratıcı bir yazı olmuş!!! tüm 'uzman'lar (!) gibi masabaşı, aynı teranelerle dolu bir tıkış tıkış yazı.. Farklı olmaya çalışın, anlatılmamışı aktarmaya, söylenmemişi söylemeye çalışın yazar hanım!
doların 4 e kadar yolu var.
Destek'in en mühim analisti. Aysun Hanım diyorsa doğrudur.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:12)