E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'in faiz kararı kendi bakış açısıdır---

Merkez'in faiz kararı kendi bakış açısıdır

Merkez'in faiz kararı kendi bakış açısıdır
24 Aralık 2015 - 15:04 borsaningundemi.com

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin açıklama yaptı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz oranlarını sabit tutmasının siyasi bir karar olduğu eleştirileri ile ilgili olarak “Kurum da bu konuda hem ABD'nin hem dünyadaki ekonomik gelişmeler doğrultusunda hem de Türkiye'nin 2016 yılı ekonomik gelişmeler doğrultusunda bir karar aldı. Merkez Bankası kendi bakış açısı ve kendi tekniği içerisinde böyle bir karar almıştır. Benim gönlüm arzu eder ki faiz oranları minimum seviyede olsun." dedi.
D-8 üyesi ülkelerin ticaret ve sanayi odalarının katılımıyla organize edilen 'D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu İstişare Toplantısı' TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın da katılımıyla yapıldı. Toplantıda 
gazetecilerin “Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımının ardından TCMB'nin faiz oranlarını sabit tutmasının siyasi bir karar olduğu eleştirilerine neden oldu. Bunu değerlendirir misiniz?” sorusuna Elitaş, “Bu karar hesaplar üzerine yapılmış bir karardır diye düşünüyorum. Merkez Bankası kendi bakış açısı ve kendi tekniği içerisinde böyle bir karar almıştır. Bunu da hep beraber uygun davranmak gerektiğini düşünüyorum” cevabını verdi.

"FED'İN FAİZ KARARI TÜRKİYE'DEKİ DÖVİZ PİYASASINA OLUMLU OLUMSUZ BİR ETKİ SAĞLAMADI"

FED'in fazi kararının Türkiye’deki döviz piyasasına pek olumsuz bir etki sağlamadığını belirten Mustafa Elitaş, " Belki olumlu bir etki sağladı. Çünkü beklentilerden ortaya çıkan dalga boyunun biraz daha azalma imkanı sağlamış oldu." diye konuştu.
FED’in bu şekildeki faiz artışını nihayetlendirmesinin piyasada durgunluk ve beklentilerin oynaklığını ortadan kaldırılmış olması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Elitaş, şöyle devam etti: 
“FED’in faiz artıracağı konusu tüm dünya da olduğu gibi Türkiye’de de üç aylık dönemler halinde değerlendirilmeye çalışılırdı ve ondan önce ABD 50 baz puan 25 baz puan artıracak diye piyasa oyuncuları çeşitli enstrümanları ortaya koymak üzere farklı noktaları ortaya 
koyarlardı. FED’in bu şekildeki faiz artışını nihayetlendirmesi piyasada bir durgunluk ve beklentilerin oynaklığını ortadan kaldırılmış olması bakımından önemli. Türkiye’deki döviz piyasasına pek olumlu olumsuz bir etki sağlamadı. Belki olumlu bir etki sağladı. Çünkü beklentilerden ortaya çıkan dalga boyunun biraz daha azalma imkanı sağlamış oldu. Bu da önemliydi. TCMB'de bu konuda hem ABD'nin hem dünyadaki ekonomik gelişmeler doğrultusunda hem de Türkiye'nin 2016 yılı ekonomik gelişmeler doğrultusunda bir karar aldı. Bu karar hesaplar üzerine yapılmış bir karardır diye düşünüyorum. Merkez Bankası kendi bakış açısı ve kendi tekniği içerisinde böyle bir karar almıştır. Bunu da hep beraber uygun davranmak gerektiğini düşünüyorum. İşadamları açısından baktığımızda iş adamlarının büyümesinin Türkiye büyümesini etkileyen unsur olarak değerlendirdiğimizde benim gönlüm arzu eder ki faiz oranları minimum seviyede olsun. Ama bu gönül arzusuyla ekonomi gerçeklerini karşılaştırdığımız da ekonominin gerçeklerinin daha önemli bir planda olduğunu düşünerek Merkez Bankası'nın bu kararını hepimiz bu şekilde değerlendirmesi gerektiğini ifade ediyorum.”

“SGK’NIN SİGARADAN  PAY ALMASIYLA İLGİ BİLGİM YOK”

“Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Sigara satışlarından sağlık harcamaları için bir pay alması gündemde buna ilişkin bir düzenleme var mı?” sorusunu ise Ekonomi Bakanı, “Ben de sizden duyuyorum basından takip ediyorum ama böyle bir düzenleme ile ilgili herhangi 
bir çalışma yok. Bu fısıltı şeklinde duyulduysa böyle bir şey var gibi ama Ekonomi Bakanı olarak bir bilgim yok” şeklinde cevapladı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)