E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'in adımları yerinde oldu---

Merkez'in adımları yerinde oldu

Merkez'in adımları yerinde oldu
25 Mayıs 2018 - 11:10 borsaningundemi.com

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın faiz adımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ekonomideki son gelişmeleri NTV canlı yayınında değerlendirdi. Şimşek, Merkez Bankası'nın hamleleriyle ilgili olarak, "Merkez Bankası'nın spekülatif saldırılara karşı eli kolu bağlı değildir. Merkez Bankası ne gerekiyorsa yapacaktır. Hükümetimizin tam desteğine sahiptir. Türkiye piyasalarla inatlaşmayacak" diye konuştu. Halkbank'la ilgili açıklama yapan Şimşek, "Halkbank'a ilişkin bir karar yok. Bunlar uydurma. Halkbank'a 49 milyar dolar ceza verileceği uydurma bir haber" dedi. Başbakan Yardımcısı, vergi artışının gündemde olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası'nın dövize yönelik adımlarının piyasaya etkisiyle ilgili konuşan Şimşek şunları söyledi:

"Merkez Bankası geç de olsa güçlü bir adım attı ve etkili oldu. Bazen hemen akabinde piyasaların normalleşmesi bekleniyor ama öyle olmuyor. Patikaya oturması zaman alıyor. Etkisi sınırlayan dün birkaç etken oldu. Bunlardan biri Halkbank'a ilişkin asılsız iddialar. Halkbank bunu yalanladı. Halkbank'a ilişkin bir karar yok. Bunlar uydurma. Halkbank'a 49 milyar dolar ceza verileceği uydurma bir haber. Merkez Bankası'nın spekülatif saldırılara karşı eli kolu bağlı değildir. Merkez Bankası ne gerekiyorsa yapacaktır. Hükümetimizin tam desteğine sahiptir. bunun altını çiziyorum.

Sanki gelişmekte olan ülkelerde sorun yok da Türkiye'de sorun var gibi gösterildiğini de görüyoruz. ABD'de uzun vadeli faizler hızla artarak yüzde 3'ü aştı. Yüzde 3 kritik bir eşiktir. Bunun etkisi oluyor. ABD doları tüm para birimlerine karşı değer kazanıyor. Bu trendler Türkiye'ye özgü değildir. Türkiye'yi olumsuz anlamda ayrışmasına sebep olan gelişmeler var. Seçim arifesindeyiz. Maliye politikasına ilişkin endişeler var. Mali disiplin konusundaki tereddütler yersizdir. Para politikasının tepkisiz zaman aldı. Bunlar da güven kaybında etkili oldu. Merkez Bankası güçlü bir tepkiyle aslında bağımsız olduğunu gerektiğinde gerekeni yapacağını ortaya koymuştur.

"TERÖRLE MÜCADELEDE ELİMİZ RAHATLAYINCA OHAL BİTECEK"

OHAL olmasaydı lira bu kadar değer kaybetmezdi deniyor. OHAL niye geldi, bir mecburiyetten dolayı geldi. Terör örgütü hendek siyaseti ile işi yeni bir boyuta taşıdı. O dönemde DEAŞ'ın bölücü terör örgütünün saldırıları var. Türkiye OHAL'le terörün nefesini kısmıştır. Bu söylemlerde işi bağlamında tutmak lazım. 2002'den sonra hemen OHAL'e son veren iktidarız. Türkiye terörle mücadelede eli rahatladığı an bir gün dahi OHAL devam etmeyecek.

"SEÇİM SONRASI TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞACAK"

Bu oynaklık sadece Türkiye'ye özgü değildir. Türkiye'ye özgü jeopolitik sorunlar ve seçim atmosferi kısmen etkili oluyor. Bünyemiz iddia edildiği gibi zayıf değildir. Benzer durumları 2006, 2014'te yaşamışız. Türkiye çok ciddi şekilde seçim sonrası pozitif bir şekilde ayrışacak."

"KAMUNUN BORÇ SORUNU YOK"

"İlave hususlar çıkmazsa genelde kurda 10 içinde atılan adım etkili oluyor" diyen Şimşek, "Dün dedikodular aslında çok manidardır. Türkiye bir seçime gidiyor. Biz gereken tepkiyi verdik. Ne gerekiyorsa vereceğiz. İlave endişelerin giderilmesi lazım. Kamu maliyesine ilişkin. Türkiye seçim sonrasında bu atılan adımları telafi edecek düzenleme kabiliyetine sahip. Vergileri artırmadan vergi tabanını genişletecek reform Meclis'te. Kamunun borç sorunu yok. Gerektiğinde firmalarımıza yapılandırma konusunda güçlü destek vereceğiz, kayıtsız değiliz. Firmalarımız döviz ile borçlanacak ama geri ödeme kapasitesi olan borçlanacak, KOBİ'lere ilişkin kısım devreye girdi. Aynı şeyi büyük firmalara da yapacağız. Bu reform ortalık yatışınca başlı başına Türkiye'nin notunu iyileştirmeye ve kırılganlığı azaltmaya yeterlidir. Bankacılık sektörü sağlam olmaya devam ediyor. Karlılık devam ediyor. Bankacılık sektörü aşırı borçlu mu, o da değil. Türkiye 15 yıl öncesine göre istihdamda üretimde sanayide ihracatta her alanda daha ileri. Liranın efektif olarak geride kalması gerçeklikten kopuşu ifade ediyor. Adımı attıktan sonra iletişim daha kolay. Merkez bankamız çok güçlü bir tepki vermiştir, gerekirse ilave tepki verecektir. Endişeleri gidermek için de yatırımcılarla diyaloğa gireceğiz. 1-2 hafta içinde bunun da güçlü yansımasını göreceğiz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE PİYASALARLA İNATLAŞMAYACAK"

Dezenflasyon sürecinde Merkez Bankası'na yardımcı olacaklarını belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapısal reformlar konusunda da çok önemli mesafeler kat ettik. Önümüzdeki dönemde enflasyonu aşağı çekme konusunda maliye politikası uygulamaya girecek. Enflasyon ve cari açığı düşürme konusunda güçlü adımlar atılacak. Dün Cumhurbaşkanımız beyanname açıkladı. Kur rejimi değişmeyecek. Bunlar ekonomiye zarar veren, endişeleri artıran söylemlerdir. Kur rejiminde hiçbir zaman değişiklik ne konuşulmuş, ne tartışılmıştır. Ne de olacaktır. Dalgalı kur rejimi bu şokları absorbe etmemizde yararlı. Ne Merkez Bankası bağımsızlığından ne kurala dayalı piyasa ekonomisinden geri adım atılması söz konusu değil. Bunlar içeride de dışarıda da etkili oluyor. Böyle dışa açık ekonomide bu türden söylemler siyaseten kendilerine alan kazandırıyormuş gibi görünebilir ama Türkiye'ye büyük zarar veriyor. Temel hususlardan geri adım olmayacak. Türkiye bütün sorunlarını piyasalarla inatlaşmadan çözecektir. Biz yatırımcıların tedirginliğini anlıyoruz. Gerekli adımları atmaya devam edeceğiz."

"GÜNDEMDE VERGİ ARTIŞI YOK"

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya ile yatırımcılarla Londra'da yapacağı görüşmeye ilişkin soruyu yanıtlayan Şimşek, "Para politikasında normalleşme sadeleşme süreci devam edecek. Mali disiplin devam edecek. Gündemde vergi artışı ya da yeni vergi artışı yok: Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin risk primi azalacaktır. ABD'nin bize karşı politikasının yanlış olduğunu, ABD'nin eninde sonunda göreğine inanıyorum. AB ile ilişkiler en önemli gündemimiz olmaya devam edecek. Para politikasında sadeleşme dahil gerekirse ilave adımlar gelir. Türkiye'nin dinamiklerini doğru politika adımları ile desteklendiğinde hikayesinin güçlü olduğunu anlatmaya gideceğiz" dedi.

"REEL SEKTÖR ETKİLENDİ, YARDIMCI OLACAĞIZ"

Kurdaki hareketin etkisine ilişkin konuşan Şimşek, "Kurul reel sektör bilançolarıında bir yıl vadeye kadar etkisi sınırlı. Orta vadede etkisi önemli. Bu trendi bizim geri çevirmemiz atacağımız adımlarla tahribat sınırlanır. Hanehalkına bakınca, vatandaşın döviz borcu yok. Dövizle borçlanma yasağı getirdik. Hanehalkının döviz mevduatı var mı, 100 milyar dolardan fazla mevduat var. Altın bir tasarruf aracı bundan olumsuz etkilenmiyorlar. Burada etkilenen reel sektördür. Biz buna kayıtsız değiliz, reel sektörümüzün yanındayız. Gerekirse ilave çalışmalarımız da olur. Kamu yükümlülükleri konusunda elimizden gelen desteği vereceğiz. Reel sektörün de döviz geliri olmayanların dövizle borçlanmaması esasını oturtacağız. Döviz geliriniz varsa dövizle borçlanın dedik. Biz bunu KOBİ'ler için mayıs başından itibaren kurala dönüştürdük. Yılın ikinci yarısında büyük şirketler için uygulamaya koyacağız. Döviz talebimin hemen hemen büyük kısmı dün yerli firmalar ve dedikodulardan dolayı vatandaşlardan geliyor. Firmalara sesleniyorum, endişe etmelerine gerek yok, yardımcı olacağız. Seçim sonrasında spekülatif atakların azalacağına inanıyorum" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika25 Mayıs 2018 17:23

    M.Şimşek 2002 yılından sonra OHAL'e son verdik diyor da kendisi AKP'ye 2007 yılında katıldı ve 2002 yılındaki OHAL bölgeseldi. 2002 yılında demokratik seçim ortamı vardı, terör yoktu. OHAL uzatılması sadece Fetö'yle ilgili değil aynı zamanda son 16 yılda örtbas edilmek istenen olaylar.

  • Yatırımcı25 Mayıs 2018 16:57

    Geç kalındığından dolayı bu faiz artışı etkili olamadı. Seçimden zaten siz olmayacağınız için yeni gelen millet ittifakı da kucağında iflas etmiş bir ekonomi bulacak. Ancak zararın neresinden dönülürse kardır. 16 yıldır yapamadığınızı seçimden sonra yapacağınıza ise inanmıyorum.

  • Güven25 Mayıs 2018 14:12

    Sn. Şimşek bu demeçleriniz bana pek inandırıcı gelmiyor. Böcekler, çiçekler ile ilgili twitleriniz daha çok ilgimi çekiyor :)

  • erol g.25 Mayıs 2018 14:00

    Merkez bankamıza işsizliği düşürme görevi de verilmeli MERKEZ BANKAMIZ EN FAZLA DOLAR CİNSİ BORÇLANARAK HATA YAPTI DOLAR CİNSİ BORÇLARI ÖDEYİP EURO CİNSİ BORÇLANSA İDİ EN AZINDAN ŞİMDİ DAHA AZ FAİZ ÖDÜYOR OLACAKTIK

  • Bengin25 Mayıs 2018 13:57

    Lafa bak geçte olsa MB doğru karar vermiş. Bu gecikme dış borcun ne kadar artmasına neden oldu haberi yok bakanımın. MB bu kadar saldırmasanız zamanında faiz artsa dolar 4 tl olurdu bu kadar şirkette batmazdı.

  • By Kemal 25 Mayıs 2018 13:31

    Noldu ekonomi yüzde 7 büyümüştü noldu Avrupa bizi konuşuyor bizi kıskanıyordu şimdi koşa koşa gidip kıçlarını öpüp yatırımcı getirmeyi söylemişsiniz

  • South Park 25 Mayıs 2018 13:17

    Sn. Şimşek siz yurt dışı görmüş birisiniz. Birçok kişiyi cebinden çıkaracak bilgi ve tecrübede olduğunuzu da biliyoruz. Eminim ki söylemek isteyip de söyleyemediğiniz çok şey var (hükümetinize zarar gelmesin diye, makul bir yaklaşım) ancak gel gelelim dolardaki artışın tüm para birimlerine karşı olduğunu söylemeniz inandırıcı değil. Gelişen ülke para birimleri dolara karşı değer kaybetti ama hiçbirisi TL kadar değer kaybetmedi. Ancak bu dış güçlerin oyunu değil. Oyunu doğru oynayamamızdan kaynaklı bir durum.

  • bu dünyadan biri25 Mayıs 2018 12:38

    Vergileri artırmadan vergi tabanını genişleten formül ne yahu? Kümese almadığınız kaz kalmadı. Çalışan ve emekli maaşlarını siz belirliyorsunuz. ÖTV ile istediğiniz gibi bir elden verdiğinizi diğer elden alıyorsunuz. Küçük esnafında kaçar yeri yok, ondan da istediğiniz vergiyi alıyorsunuz. Şirketlere ise dokunamıyorsunuz, onlar evlerine aldıkları fasülyeyi bile şirkete fatura ediyorlar. Eeeeee nasıl olacak vergi tabanını artırmak? Nasılsa halk vergi tabanı ne diye sormuyor, siz de yuvarla babam yuvarla.

  • çerez25 Mayıs 2018 12:04

    çerez parası

  • AA25 Mayıs 2018 12:41

    yorumunuzun ne anlama geldiği net değil. "çerez parası " söylemi ile alay mı ediyorsunuz yoksa gerçekten çerez parası olduğuna mı inanıyorsunuz. eğer alaya alıyorsanız ( ! ) kullanmalısınız."Çerez parası ! ... gibi."

  • vatandaş25 Mayıs 2018 11:59

    kesinlikle söylediklerine kendinde inanmıyorsun. birilerden yine azar işitmemek için konuşuyorsun. bütün para birimleri dolar karşısında değer yitiriyor diyorsun. doğru. ama başka paralar bir kuruş değer yitirirken TL yedi kuruş değer yitiriyor. gerçekçi olun. saptırmayın.12 eylül darbesi sonrasında dahi OHAL bu kadar uzun sürmemişti. püskürtülen ve başarısızlığa uğratılan bir darbe girişimi sonrası ohalın bu kadar uzun sürmesinin neresi doğru.

  • Mg25 Mayıs 2018 11:55

    Bayağı etkili oldu maşallah siz böyle devam edin!