E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TCMB'nin 300 baz puan faiz artırması ve sadeleşme adımlarıyla politika faizini yüzde 16,5 yapması kurun ateşini şimdilik düşürdü. Ancak dünyadaki ticaret savaşı, mayıs ayı enflasyonu ve seçim süreci nedeniyle 7 Haziran'da yine faiz artırımı gelebilir.
Son dönemde Ekonomist dergisi olarak öncelikle takip ettiğimiz kapak haberlerine taşıdığımız konu, dövizdeki hareketlilik ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklentileri oldu.
Mayıs ayında hem erken seçim belirsizliği hem de ABD'de faizlerin ve Dolar Endeksi'nin yükselmesi piyasaları sarstı. Gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) arasında en büyük zararı Arjantin ile birlikte Türkiye yaşadı. Türkiye'nin zayıf halka olarak görülmesinin en önemli nedenlerini cari açığın ve özel sektörün döviz borcunun yüksek olması oluşturuyor. Yine seçim öncesi bütçe açığını arttıran popülist politikalar ile TCMB'nin bağımsızlığının iyice sorgulanır hale gelmesiyle dolar/TL kurunun 4,9280 ile rekor kırdığını gördük.
Sonuçta TCMB piyasa beklentilerine geç de olsa yanıt verdi ve 23 Mayıs Çarşamba günü olağanüstü topladı. Para Politikası Kurulu, Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını 300 baz puan artırarak yüzde 16,5'e yükseltti. Geçen hafta ise bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 'politika faizi' olacağını ve GLP faizinin bulunduğu yüzde 16,5 seviyesine eşitleneceğini deklare etti ve bunu yaptı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın İstanbul ve Londra ziyaretleri sonrasında oluşan iyimser havanın da etkisiyle kur 4,45'e kadar çekildi.
KRİTİK SORU
Ancak sonrasında ABD tarafından gelen haberler global piyasaları sarstı. ABD yönetimi, Kanada, Meksika ve Avrupa Birliği'ne yeni dış ticaret vergileri uygulama kararı aldı. "Dış ticaret savaşlarının kazananı olmaz" sözünü ispatlamasına ABD ve Avrupa borsalarında satışlar var. Bundan Türkiye varlıkları da etkilendi. Dolar kuru tekrar 4,50 TL seviyesinin üzerine çıktı ve geçen cuma günü 4,60 seviyesine geldi. Şimdi bu hafta için kritik konuyu Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'nun (PPK)
7 Haziran'daki toplantısında ne yönde karar vereceği oluşturuyor. Mehmet Şimşek ile Murat Çetinkaya'nın Londra'da yaptıkları toplantılar sonrasında basına yansıyan analistlerin değerlendirmelerinde, gerekirse 7 Haziran toplantısında faiz artırımı yapılabileceği mesajı verildi.
Sonuçta, bu tarihe kadar yaşanacak gelişmeler, Merkez Bankası'nın 100-200 baz puan arasında bir faiz artırımı yapmasına neden olabilir. Burada mayıs ayı enflasyon verisi kritik öneme sahip. Yine 7 Haziran sonrasında 13 Haziran'da FED toplantısı ve 24 Haziran seçimleri piyasaların odağında olacak.
GÜVEN SAĞLANDI AMA...
iş Yatırım analistleri, Merkez Bankası'nın attığı adımların piyasalarda olumlu karşılandığını ve güvenin yeniden tesis edildiğini kaydediyor. Kurumun analistleri, "Faiz ve sadeleşme adımlarıyla birlikte TL'nin gelişmekte olan para birimlerinden olumsuz ayrışmasının sona ereceğini düşünüyoruz. 7 Haziran toplantısında TCMB kararını, bu tarihe kadar TL'nin izleyeceği seyir ve oynaklık belirleyecek" diyor, iş Yatırım analistleri, ticaret savaşlarına vurgu yaparak, Türkiye varlıklarının küresel şoklar karşısında kırılgan olmayı sürdürdüğünü hatırlatıyor.
Dövizden hisse senedine, yerel tahvilden Euro-tahvile tüm varlık gruplarının 24 Haziran'daki seçim sonrası için ekonomide sert iniş senaryosunu fiyatladığı yönünde tespitte bulunan iş Yatırım'ın analizine göre, geçmiş veriler, dışsal ve içsel şoklar karşısında mali piyasaların kırılgan ve reel ekonominin dirençli olduğunu gösteriyor. Kurum, bu defa da farklı bir durum olmasını beklemiyor.
4,50 TL ALTI SINIRLI
Merkez Bankası'nın şu anki durumda bir faiz artırımına gereksinim duymayabileceği konusunda görüş bildiren A1 Capital Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, sonrasında ise FED'in 13 Haziran toplantısından çıkacak faiz kararının önemli olduğunu söylüyor. Taştan, 24 Haziran'daki seçimlerin ardından çıkacak tabloya göre faiz konusunun tekrar gündeme geleceğini anlatıyor. Seçimlere kadar ise kurda 4,50- 4,75 bandında hareket olacağı yorumunu yapan Taştan, "TCMB'nin faiz artışları ve attığı adımlar kurdaki atakları şimdilik sınırlayabilecek düzeyde fakat hala iki yıllık faizlerin altında bir TCMB faiz oranı var" diyor. Yükselen tahvil faizlerinde, seçim öncesi genel piyasa hareketleri, GOÜ'lere ilişkin son dönemde azalan risk iştahı ve FED baskısı olduğunu söyleyen Vahap Taştan'a göre bu da TL'nin kısa vadede değerlenmesini engelleyebilir. Taştan, bu çerçevede 4,50-4,53 bölgesini ana destek olarak takip etmekle birlikte bu seviyenin altındaki hareketlerin sınırlı kalacağı görüşünde.
"KUR ŞOKUNUN ETKİLERİNİ GÖRMEYE BAŞLADIK"
Mehmet Gerz/Ata Portföy Genel Müdürü
"Ekonomi yönetiminin ikinci Londra ziyareti, para politikasında normale dönüşü teyit etti. TCMB'nin faiz politikasında sadeleşmeye gitmesi bu mesajı perçinledi. 7 Haziran'da yeni bir faiz artışı gelebilir. Miktarı ise mayıs enflasyon rakamına bağlı olacak. Dolar kuru 4,5 TL etrafında dengelenmeye çalışıyor ama henüz bir istikrar oluşmuş değil. 'Döviz kuru paniği atlatıldı' diyebiliriz ama şimdi ekonomik gerçeklere döndük. Şöyle ki mayıs ayında yaşanan kur ve faiz şokunun ekonomiye yansıması daha yeni başladı. Örneğin, öncü göstergelerden satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 46'ya kadar düştü ki bu seviye 2009'dan bu yana en düşük nokta. Bu, ekonomide ciddi bir daralmanın yaşanabileceğinin ilk önemli işareti. Piyasalar haziran ayında da baskı altında kalabilir." (Talip Yılmaz/Ekonomist Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Faiz kötülüklerin anasıdır. Haramdır.Günahtir.Pardon son güncellemeden haberim yoktu.
Faiz artmalı. En az %20 olmalı. Ekonomi durma noktasına gelmeli.
lafı uzun etmeye gerek yok. ülke yüksek enflasyon-kur-faiz sarmalına girmiş durumda. mevcut yönetimin de promtırı bozulmuş, ne diyeceğini bilmez durumda. Yenilik şart
Eyyyyy der birileri dolar 10tl olur. Sadece ingilterede gelemedi bakan para veren yok. Eyyyyy Almanya eyyyyy Hollanda eyyyyy Rusya eyi gördük
Hani faiz haramdı. Bunlar islâmî da güncellediler.
Mekez daha fazla faiz arttıramazzz unutun ! Şu an zaten bütün taşlar oynadı enflasyon 15 yılın zirvelerine tırmanıyor zamanında önlem almazsan böyle olur ali babacan 2013 yılında beton ekonomisinden vazgeçmemiz gerekiyor diye uyarmıştı dinleyen olmadı. SEBEP NE PEKİ ? Arkadaşlar borsanın %60 yabancı , banka sermayelerinin %65 yabancı , sigorta şirketleri yabancı , türkiye tahvilleri yabancının elinde bu kadar kırılgan bir piyasadan başka ne bekliyorsunuz , ülkede yaşayan eline 3 kuruş geçince yatırım amaçlı ev almaya çalışıyor , avrupalı ise 50 yıllık binada oturuyor gidip parasını üretime yatırıyor bizde kanunlarda bozuk olunca suistimal çok olunca herkes hayatından şikayetçi oluyor . 24 hazirandan sonra hiç birşey eskisi gibi olmayacak !!! y.t.d.
Enflasyon yüzde 15 i aştı, bu faizler tabi ki düşük. Faizler yükselsin isteyen yok. Üretimi artırıp tüketimi kısmadan bu işler düzelmez. RTE 300 araçlık konvoyla cuma namazı kılmaya gidiyor başta yandaş olmak üzere Diyanet israf ile ilgili açıklama yapamıyor. Çünkü israfı yapan RTE olunca ne basın, ne üniversiteler, ne de Diyanet ses çıkaramıyor. Vatandaşta elinde oyuncak cep telefonlarıyla israfa katkıda bulunuyor. Altlarında Mersedes, BMW lerle birbirlerine hava atma peşindeler. Yok öyle Arapın, Amerikalının parasıyla zenginlik.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:51)