E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dün Türkiye Merkez bankası yaptığı toplantıda, politika faizini %15’ten %17,5’e yükseltirken kademeli sıkılaştırmayı destekleyecek “seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma” kararlarının alındığı duyurmuştu. Çok fazla geçmeden bu doğrultuda alınan kararla, kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde %15’e yükseltildi. Diğer taraftan 6 Aydan uzun vadeli TL mevduat hesaplarında ise zorunlu karşılıklar tamamen kaldırıldı. Yapılan düzenlemeyle sistemden yaklaşık 450 milyar TL likidite çekilmesi bekleniyor. Yine dün açıklanan BDDK verilerinde Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2,85 trilyon TL’den 2,96 trilyon TL’ye çıktı. Böylelikle KKM hesaplarında yeni rekor kırılmış oldu. Yani son dönemde, hem kur korumalı mevduat faizlerindeki yükseliş hem de kurdaki artıştan dolayı piyasada oluşan likidite fazlası, para politikasının etkinliğini azaltma riski oluşturuyordu. Merkez Bankası bu etkiyi ortadan kaldırmak için zorunlu karşılık politikasıyla likiditeyi sıkılaştıracak. Bu durum KKM faizlerinin düşmesine ve KKM cazibesinin azalmasına neden olabilir. Fakat bu konjonktürde doların cazibesi ne kadar gerileyebilir bu konuyu hala soru işaretini koruyor. Diğer taraftan bankalara ek finansal yük olacak bu durum, KKM’de çıkan paranın TL mevduatlara ve alternatif olarak borsaya geçişini hızlandırabilir.
ABD ‘de ise bilanço döneminin etkisi sürerken, gün gelen işgücü verileri, ABD’de iş gücünün dayanılmaz güçlülüğünü koruduğunu teyit eder nitelikteydi. Bu nedenle FED’in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağını ima etmesinin ardından dün dolar endeksi yükseldi ve küresel hisse senetleri düşüş yaşadı. Buna karşılık, düşen manşet enflasyon rakamları ve “yumuşak iniş” umutlarının yönlendirdiği piyalasar, Fed’in 26 Temmuz’daki iki günlük politika toplantısının sonunda son kez faiz oranlarını artırmasını bekliyor.
Asya tarafında ABD’de ki bilanço dönemi son hızla devam ederken , gelen finansallar sonra özellikle teknoloji hisselerinde yaşanan geri çekilme , Asya hisse senetlerini etkiledi. Diğer taraftan günün erken saatlerinde , Japonya’nın enflasyonu Haziran ayında üst üste 15. ayda merkez bankasının %2 hedefinin üzerinde kaldı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,5 düşerek haftalık %1,8’lik bir geri çekilme yaşadı. Japon Nikkei endeksi %0,3 kaybetti.
Brent petrol haftanın son gününe yatay başladı. ABD ham petrol stoklarındaki düşüş ve talebi sınırlayabilecek olan zayıf Çin ekonomik verilerine karşı faiz artırımı azalttığı için üst üste üç haftalık kazançların ardından petrol fiyatlı duruldu.Brent vadeli işlemleri varil başına 3 sent artarak 79,67 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü varil başına 9 sent artarak 75,74 dolara yükseldi
Haftanın son günü veri anlamında daha sakin bir gün piyasaları bekliyor. Yurt içinde tarımsal girdi fiyatları, motorlu kara taşıtları ile açılan ve kapanan şirket verileri gelecek. Yurt dışında İngiltere’nin perakende satışları ve Rusya Merkez Bankası (CBR) faiz kararı bulunuyor
Petrol fiyatlarında yön yukarı
Günün önemli şirket haberleri 21/07/2023
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İntibak bekliyoruz
Kkm kaldırılmalı iki döviz düssede kardasın yükselse de . MB rezervleri artırsın dilerim kalkar.
Kkm den cıkacak para borsaya yada tl ye neden gitsin dolara gider altına gider .
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:12)