E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda sadeleşme yönünde vertdiği mesajlar dikkat çekti.
Çetinkaya sunumunda sadeleşme konusunda nihai adımın yakın olduğunu vurgulayarak, "Tek kanaldan fonlama adımına yakınız." dedi.
Başkan Çetinkaya bankanın 2018 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7,9'dan yüzde 8,4'e çektiğini, 2019 yıl sonu beklentisinin ise değişmediğini söyledi.
Çetinkaya'nın sunumunda öne çıkan satır başları şunlar oldu:
"Raporda korumacılık eğilimlerinden bahsedilerek, etkileri belirtiliyor.
ilk çeyrekte gelişmiş ülkelerde uzun vadeli tahvil getirileri yükselmeye devam etti.
Sistemin fonlama ihtiyacı Kasım'dan bu yana tamamen geç likidite penceresinden sağlanıyor.
Kredilerin 2017 yılının son çeyreğinden bu yana bir miktar ivme kaybettiği gözlenmektedir.
TL diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine kıyasla daha fazla değer kaybetti ve daha dalgalı bir seyir izledi.
Finansal koşullar yılın ilk çeyreğinde bir miktar sıkılaştı.
Para politikasının etkinliği ve öngörülebilirliği artırılmaya devam edilecek.
İlk çeyrekte gıda enflasyonu öngörülerimizle oldukça uyumlu gerçekleşti. Gıda fiyatlarındaki artışta işlenmiş gıda rol oynadı. Çiğ süt ve ekmek fiyat artışı bu departmanda dikkat çeken gerekçeler.
Yılın ilk çeyreğinde enflasyonun ana eğilimindeki yüksek seviyeler korundu. İthalat fiyatlarındaki yükselişin fiyatlama davranışları üzerindeki etkisini yakından takip ediyoruz. İthalat fiyatlarındaki artış enflasyondaki yükselişte belirleyici oldu.
İşgücü piyasasındaki olumlu görünüm özel tüketimi destekliyor. İktisadi faaliyetteki seyir içgücü piyasasına olumlu yansımaya devam ediyor. Mal ve hizmet ihracatının büyümeye güçlü desteğini sürdürmesi ve cari dengeyi olumlu etkilemesini bekliyoruz.
İşsizlik oranının gerilemeye devam edeceğini tahmin ediyoruz.
Petrol fiyatları varsayımını 2018 için 66 dolardan 68 dolara, 2019 için 62 dolardan 65 dolara yükselttik.
Gıda enflasyonu varsayımını 2018 ve 2019 için yüzde 7,0 olarak koruduk.
2018 sonunda enflasyonun yüzde 8,4 olacağını öngörüyoruz. (Önceki %7,9)
2019 sonunda enflasyonun yüzde 6,5 olacağını öngörüyoruz. (Önceki %6,5)
Enflasyonun orta vadede yüzde 5,0 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülüyor. (Önceki %5,0)
Enflasyonun tekrar düşüş eğilimine girmesi beklenmektedir.
Önümüzdeki dönemde merkez bankası olarak önceliğimiz para politikası etkinliğinin daha da artırılması.
2019 Sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla yüzde 4,7-8,3 aralığında -orta noktası yüzde 6,5- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (önceki %4,7-8,3 ile %6,5)
2018 Sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %7,2-9,6 aralığında -orta noktası yüzde 8,4- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (önceki %6,5-9,3 ile %7,9)
Sadeleşme ile kastımız para politikasının öngörülebilirliğini artırmak. O anlamda, öngörülebilirlik önemli ölçüde arttı. Para politikasına ilişkin belirsizlik tamamen ortadan kalktı.
Nihai adımın yakın olduğunu düşünüyorum, kurul bunu değerlendirecek ve sadeleşme yönünde adım atılacak, çok uzak değiliz.
Önümüzdeki dönemde yine enflasyon görünümlerine bağlı olarak para politikası şekillenecek, ihtiyaç duyulursa ilave sıkılaştırma yapılacak.
Maliye politikası ile para politikası arasında geçtiğimiz yıllarda güçlü bir bağlantı oluşturduğunu düşünüyoruz, 2018 yılında da bunun devam edeceğini öngörüyoruz.
Para ve maliye politikasının konjonktürel tedbirlerle, makro destekleyici adımlar atması ideal bir durum.
Merkez Bankası olarak ilgili kurumlar, maliye bakanlığı ve hükümetle temaslarımız devam ediyor.
Para politikası duruşunun sıkılığının giderek daha net görüldüğünü gözlüyoruz. Net olarak ihtiyaç duyulduğunda para politikasının sıkılığını daha da artırabilecek bir noktadayız.
Tek kanaldan fonlamaya yakınız.
Son dönemde yakın takipteki kredi trendinin değişmediğini görüyoruz ancak daha etkin risk yönetimi için firmaları daha fazla motive edecek adımları atabiliriz. Genel resimde sorun görmüyoruz.
Orta vadeli görünümü ve bunu oluşturan tüm parametreleri dikkate alarak para politikamızı şekillendiriyoruz, önümüzdeki dönemde de böyle olacak.
Altın rezervinin artırılması son dönemde Merkez Bankaları için bir trend. Bu anlamda bizim attığımız adımlar da bu trend ile ilgili."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İnanmıyorum, MB tarihinde hiç tutturduğu tahmin olmuş mu .kaç kere tahminini tutturmuş ki bunu tutturacak,
Bu ay 8 yaparlar diger ay 9 derler,sene sonu 15 de anlaşırız
Pu hahahahaha bitti artık bitti algıyla milleti kandırma yandaşla indiregandi yapma devri bitti artık
hala sıkılıp utanmadan hala yıl sonu tahmini yapıyorular acaba bunların danışmanı jöleli olmasın bugüne kadar neyiniz tuttu
ben artık sizlere inanmıyorum enflasyon en az yıllık % 12 den aşağıya olmaz.
Reisin suçu yok, dış mihraklar hep oyun, tuzak peşinde ve ekonomi yönetimi kötü. Liderimiz dünya lideridir. Her kötülükle tek başına mücadele ediyor. Osmanlı dönecek dertler son bulacak.
Buna kim inanır
Kadir inanır
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:02)