E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'den döviz kredilerine ilişkin kur sabitlemesi---

Merkez'den döviz kredilerine ilişkin kur sabitlemesi

Merkez'den döviz kredilerine ilişkin kur sabitlemesi
06 Kasım 2017 - 10:06 borsaningundemi.com

TCMB, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ilişkin değişiklik yaptı

Merkez Bankası, 1 Şubat 2018'e kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 3,7000, Euro için 4,3000,
İngiliz Sterlini için 4,8000 kuru kullanılarak TL olarak yapılabilmesine olanak tanınmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Merkez Bankası'nın açıklaması şöyle:

Son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmektedir. bu durum dikkate alınarak, fiyat istikrarına ve finansal istikrara destek sağlanması maksadıyla rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yapılmıştır. Buna göre, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırı yüzde 60’tan yüzde 55’e düşürülmüş, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekilmiştir. 1 şubat 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 3,7000, euro için 4,3000, İngiliz Sterlini için 4,8000 kuru kullanılarak TL olarak yapılabilmesine olanak tanınması kararlaştırıldı. Kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir. Ekim döneminde gıda yıllık enflasyonu işlenmiş gıda fiyatları kaynaklı olarak yükselmiştir. Petrol ve diğer girdi fiyatları ile döviz kurundaki gelişmelerle, enerji fiyatları son aylardaki yüksek artış eğilimini sürdürmüştür. Temel mal enflasyonu, döviz kuru gelişmelerinin yanı sıra beyaz eşya ile mobilya sektöründeki geçici vergi indirimlerinin geri alınmasının etkisiyle yükselirken giyim grubundaki yöntem değişiminin yukarı yönlü etkisi azalarak da olsa sürmüştür. Hizmet grubunda ise yıllık enflasyon önemli bir değişim göstermemiştir. Bu çerçevede, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi temel mal grubu öncülüğünde yükselmiştir. Türk Lirasındaki değer kaybı ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları güçlü seyrini korumuştur. ROM değişikliği ile yaklaşık 5,3 milyar tl türk lirası likiditesi piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 1,4 milyar abd doları tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emekli06 Kasım 2017 11:27

    Napacağını şaşırdı Merkez Bankası. Baştakiler ekonomiden anlamayınca daha neler olacak bakalım. 2019'da bunların hesabı sorulacak.

  • Okie Dokie06 Kasım 2017 10:30

    Vatandaşın parasını 3.70 TL'den ihracatçı kodamanlara peşkeş mi çekiyorsunuz. Tebrikler MB.