E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, piyasalar tarafından yakından izlenen faiz kararı öncesi enflasyon gelişmelerinin yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini söyledi. Çetinkaya Washington’da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda yaptığı ve bankanın internet sitesinde yer alan sunumunda, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturduğunu belirtti.
Piyasaların yakından takip ettiği ve TL’de yön belirleyici olması beklenen TCMB’nin Nisan ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) kararı yarın saat 14:00’da açıklanacak. Reuters’ın 15 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre bankanın kısa vadeli faizleri, ortalama fonlama maliyetini yüzde 12.75’ten 25 ile 75 baz puan artıracak şekilde yükseltmesi bekleniyor. Çetinkaya’nın PPK kararı öncesi planlı son sunumunda, “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” dedi.
BEKLENTİ KUVVETLENMİŞTİ
Son dönemde Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem’in de ekonomide yaşananların yakından takip edildiğini ve gerekli görülmesi halinde adım atılacağını belirtmesi piyasalarda faiz artışı beklentilerini kuvvetlendirmişti.
Çetinkaya sunumunda ayrıca son dönemdeki gelişmelerin enflasyon görünümüne etkileri açısından yakından takip edildiğini de belirtti. Tüketici fiyatları enflasyonu TL’deki değer kaybı ve güçlü büyüme trendinin etkisiyle 2017 yılını 2016 sonundaki yüzde 8.53’ten yüzde 11.92’ye yükselerek tamamladı.
Enflasyon Kasım 2017’deki yüzde 12.98 ile görülen 14 yılın zirvesinden yönünü yüzde 10.23’e doğru aşağı çevirdi ancak son dönemde TL’deki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki yükseliş kaynaklı enflasyon beklentilerinde yaşanan bozulma da belirginleşti. Reuters’ın 53 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette yıl sonu beklentisi üç ay önceye göre 0.7 puan artışla yüzde 10 seviyesine yükseldi.
TCMB’nin beklenti anketinde ise yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket dönemindeki yüzde 9.49’dan yüzde 10.07’ye yükseldi. Çift haneli büyüme ile birlikte gelen yüksek enflasyon ve cari açık TL’nin küresel riskten kaçış dönemlerinde benzer para birimlerinden daha çok değer kaybetmesindeki önemli nedenlerden biri olarak gösteriliyor. Çetinkaya sunumunda ayrıca yakın dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret ettiğine de dikkat çekti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
artırsa bir türlü,düşürse bir türlü,,,,zor karar.
Faizi artırsa FETÖcü, indirse ergenekoncu, sabit tutsa Cehapa zihniyeti : ) bakalım ne yapacak
Reis arttırma diyor bu arttırıyor. Amaç belli. Hükümeti seçim öncesi zor durumda bırakmak. O artan faizin cezasını da halk ödüyor ne de olsa. Reis umarım tüm TCMB genel müdürlerini görevden alır seçim sonrası.
asıl artırmazsa zor durumda kalacak hükümet,seçime uçuk dolarla girirlerse zor oy alırlar
bu ortamda mecbur arttıracak politikacılarımıza bakın birbirlerini yiyorlar borsa düşüyor dolar petrol çıkıyor
doların artmas zam demekse faız artmasıda zam demektır.
Faiz arttırımı mb bastığı paraya sahip çıkması demektir !!! Faiz arttırımı paranın degerini yükseltir ve enflasyonu düşürür !!! Örnek abd 2008 krizinde para bastı 2018 yılında faiz arttırarak o paralara sahip çıkmaya çalışıyor peki mb 2008 yılında ytl ile bastığı paraya sahip çıkıyor mu ? Tabiki hayır bol para bol enflasyon bol büyüme düşük faiz ama geçici !!! Önce devlet tasarruf yapacak sonra millet bol keseden borçlanıp yersen bir gün ödemeyi unutmayacan.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:07)