E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası, 2017’de vatandaştan da TL karşılığı altın alacak. Bu hamle bir yandan rezervleri çeşitlendirirken, piyasaları da Türk Lirası likidite açısından rahatlatacak.
15 Temmuz darbe girişimini püskürten Türkiye'yi, başrolünde doların olduğu ekonomik sabotajlarla diz çöktürme çabaları devam ederken, Türk Lirası'na destek seferberliği, Merkez Bankası'nın dünkü hamlesi ile bambaşka bir boyut kazandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, ısrarla üzerinde durduğu altın yatırımları konusu, para ve kur politikası metnine girdi. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın dün açıkladığı "2017 yılı Para ve Kur Politikası" metninde, standart altın alımına başlanacağı bildirildi.
DEPO YAPIMINA BAŞLANDI
Açıklamada, "Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerimizin artırılması amacıyla, Türk Lirası karşılığında bankalardan, yurtiçi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlanacaktır" denildi. Fiziksel altın alımına başlayacak olan Merkez Bankası için Kuyumcukent'te İstanbul Altın Rafinerisi'nin yanında depo inşa edildiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın bu hamlesinin altın rezervlerini artırarak çeşitlendirmeye yönelik bir hamle olduğuna dikkat çeken Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, likidite sıkışıklığının da aşılacağını söyledi. Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Lirası'na dönüş çağrısını desteklediklerini söyledi.
'YASTIK ALTINDA 180-200 MİLYAR DOLARLIK ALTIN VAR'
Meclis'teki Bütçe görüşmelerinde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yastık altındaki döviz ve altınların sisteme girmesini istediklerini belirtti. Şimşek, "Türkiye'de ciddi bir altın limiti var. Bazı tahminlere göre 180-200 milyar dolar olduğu söyleniyor. Onların sisteme katılması Türkiye ekonomisini güçlendirir. Bizim çağrımız, bunlar sisteme girsin, sistem güçlensin, kaynaklar atıl kalmasın" dedi.
MERKEZ TÜM ARAÇLARLA TL'Yİ KORUYACAK
* Toplantı sayısının yıl boyunca 8'e düşürülmesi esneklik sağlayacak.
* Temel fonlama aracının 1 hafta vadeli repo işlemleri olması hedefleniyor.
* Koşulların gerektirmesi durumunda, vadesi 91 günü aşmayacak şekilde geleneksel yöntemle repo ihaleleri açılabilecek.
* Gerekli görülürse TL depo satım ihaleleri düzenlenebilecek.
* Geleneksel ihale yöntemi ile bir hafta vadeli "Gün İçi Repo İhalesi" açılabilecek.
* Reeskont kredi kullanımının 2017 18 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
* Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılıp rezervlerin artırılması amacıyla standart altın alımına başlanacak.
DÖVİZE KAYITSIZ KALMAYACAK
* Türk Lirası'nın iktisadi temellerle uyumlu olmayan bir şekilde aşırı değerlenmesine veya aşırı değer kaybına karşı kayıtsız kalınmayacak.
* Bankaların TCMB'den döviz deposu almak üzere kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar dolar limitleri bulunuyor.
* Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerine ise 4.2 milyar dolar satıldı.
* Zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında açıklanan düzenlemelerle piyasaya toplam 4.1 milyar dolar döviz likiditesi sağlandı.
* Spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi durumlarında doğrudan müdahale edilebilecek.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tl dolara karşı 2008 den bu yana değer kaybetmiş bu saatten sonra kaybetse ne olur kaybetmese ne olur
ya yaa ne demezsin o kadar güçlü ki sorma helal size....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:13)