E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası’nda yeni dönem…
Dünya piyasaları haftaya petrol fiyatlarındaki sert düşüşün verdiği tedirginlik ile başlıyor. Büyük üreticilerin petrol arzını kısmak için Doha’da yaptığı görüşmeler Suudi Arabistan’ın İran’ın da üretimini kısması ısrarı üzerine sona erdi. Yıllardır Batının ambargosu altında düşük üretim yapmış ve fakirleşmiş İran bu anlaşmaya katılmak istemiyor. Piyasalar habere petrol fiyatlarında %5’e yakın gerileme ile tepki gösterdi.
Normal şartlar altında arz kaynaklı nedenlerle petrol fiyatlarında gerileme piyasalar için iyi haber olurdu. Ancak düşük petrol fiyatlarının enerji alanında yatırım yapmış yüzlerce şirketin iflas riskini artırması durumu değiştiriyor. Petrol fiyatlarındaki sert gerilemeler küresel risk iştahının bozulması anlamına gelebiliyor. Bu da gelişmekte olan piyasalarda Şubat ayından beri devam eden yükselişin gazını kaçırabilir.
Türkiye piyasalarını bu hafta etkileyecek üç temel konu öne çıkıyor: (i) Enerji bakanı Berat Albayrak’ın hafta sonu bankacılarla enerji kredileri üzerine yaptığı görüşme; (ii) Çarşamba günü yeni başkan Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu. (iii) Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu.
Enerji sektörü ile başlayalım. Bankalar enerji sektörüne yaklaşık 50 milyar dolarlık kredi kullandırmış durumda. Talep düşüklüğü ve kapasite fazlası nedeniyle enerji şirketleri kullandıkları krediyi geri ödemekte zorlanıyorlar. Sorun bankaların kredi kalitesini etkileyecek büyüklükte.
Hürriyet Gazetesinin haberine göre, bankalar enerji sektörüne verdikleri krediyi yeniden yapılandırmaya istekliler. Ancak bunun için devletten iki temel istekleri var: (i) BDDK’nın daha az karşılık ayırmak için kendilerine kolaylık sağlaması; (ii) yenilenebilir enerjideki 10 yıllık devlet alım garantisinin uzatılması. Borsada işlem gören enerji şirketlerinde bu haber dolayısıyla hareketlilik görebiliriz.
Para Politikası Kurulu toplantısıyla devam edelim. Çarşamba günü yeni başkan Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu Merkez Bankası’nın yeni dönemde izleyeceği para politikası ile ilgili önemli ipuçları verecek. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 50 baz puan civarında düşürmesi kısa vadede borsayı ve tahvil piyasalarını olumlu etkileyebilir. Ancak faiz oranlarındaki düşüş küresel risk iştahının bozulacağı bir ortamda Türk lirasını savunmasız bırakacaktır.
Avrupa Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Piyasaların merak ettiği konu Başkan Draghi’nin yapacağı konuşmada avronun değer kazanmasının Avrupa’nın büyümesine verdiği zarar konusunda ne diyeceği. Biz avrodaki yükselişin dolara geçmek için fırsat olduğu görüşümüzü koruyoruz.
Toparlayalım. Petrol fiyatlarındaki gerileme kısa vadede gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahında bir bozulmaya neden olabilir. Net enerji ithalatçısı Türkiye bu durumdan gelişmekte olan ülkeler geneline göre daha az olumsuz etkilenecektir. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 50 baz puan civarında indirmesi kısa vadede tahvil piyasasını ve borsayı olumlu etkileyebilir. Ancak bu hamle gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının bozulması durumunda Türk lirasını savunmasız bırakacaktır.
Serhat Gürleyen - İş Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
vadandaş dolara yönelirse neyapacaksınız direk duvar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:48)