E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez sıkı para politikası duruşunu koruyor---

Merkez sıkı para politikası duruşunu koruyor

Merkez sıkı para politikası duruşunu koruyor
26 Eylül 2014 - 15:18 borsaningundemi.com

TCMB para politikasında ana hedef fiyat istikrarı

TCMB ekonomistler toplantısına katılan Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:
   
"Para politikasında sıkı duruşta likidite araçları ön planda
   
TCMB, politika faiz göstergelerinde herhangi bir değişikliğe gitmediği dünkü PPK toplantısının ardından bugün ekonomistlere düzenlediği toplantısında, para politikasındaki sıkı duruşunun devam ettiği vurgusunu yineledi. Verim eğrisini yataya yakın tutarak ve likidite yönetimi araçlarıyla mevcut politikasını devam ettireceğini görüyoruz. Uzun vadeli uca göre politika faiz oranları ayarlanmaya devam edecek. Enflasyon görümünde yukarı yönlü riskleri dengeleyici destekleyici unsurların varlığı, uzun vadeli uçtaki yükselişin kontrol altında kalabileceği düşüncesinin korunmasını sağlıyor. Bir haftalık repo ihale faiz oranının para politikasındaki kritik önemi ve gösterge niteliği korunuyor.
   
Toplantıda dikkat çeken noktaların başında, TL'de gözlenen kümülatif değer kaybının diğer gelişen ülke para birimlerinde gözlenen kayıplara göre ılımlı olduğunun düşünülmesi. Dolayısıyla, küresel olarak kur savaşlarının yaşandığı konjonktürde, TL' in mevcut seviyelerinden çok fazla rahatsız olunmadığını anlıyoruz. Kur oynaklığını azaltmak için de, bugün yapılan günlük döviz satışlarının artırılmasına ek olarak, likiditenin sıkı tutulmasının yeterli enstrümanlar olarak görüldüğü söylenebilir.
   
Para politikasında ana hedefin, fiyat istikrarı yönünde olduğu eğilimde bir değişiklik yok.
   
Büyüme endişelerine karşı, yılın üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe göre sınırlı olmakla birlikte bir toparlanma olduğu düşünülüyor. İç siparişler, yatırımlar ve ihracattaki son gelişmeler bu görüşte ön olana çıkan dinamikler. Ancak, bu olumlu gelişmenin kalıcılığıyla ilgili tam bir güven ortamının oluşmadığı da ekleniyor.
   
Küresel talebin zayıf olduğu dile getiriliyor  ancak dış dengedeki iyileşmenin devam etmesi bekleniyor.    
   
Enflasyon görünümüyle ilgili olarak, Ağustos ayında da 0,2 puanla devam eden kur etkisinin toplamda 3 puana ulaştığını görüyoruz. Kur etkisine ek olarak, yüksek gıda fiyatları enflasyonun yükselişinde diğer önemli bir etken. Eylül ayında da, daha önceki notlarımızda da belirttiğimiz görüşlerimize paralel olarak, gıda fiyatlarından enflasyona olumlu katkı beklenmiyor. Ancak, gıda dışı ve çekirdek enflasyonda belirgin bir yavaşlama bekleniyor. 2015 enflasyonuna ilişkin olarak da, bu yıl kuraklığın etkisiyle yükseliş gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarında bu etki ortadan kalkınca düşüşün yaşanacağına inanılıyor. Gıda fiyatlarının kontrol altına alınmasına yönelik olarak ihracat ve ithalat düzenlemeleriyle ilgili ise, gıda fiyatlarıyla ilgili yaşanan sıkıntının daha ziyade orta vadeli bir konu olduğu vurgulanarak, yakın zamanda bir gelişme olmayacağı izlenimi alıyoruz.
   
Özetle, enflasyon görünümünde ve küresel koşullarda kalıcı bir iyileşme gözlenene kadar sıkı para politikası duruşu korunacak. Piyasa oynaklığı kontrol altında tutulmak için de, likidite araçları ve verim eğrisinin eğimi ana enstrümanlar olarak kullanılacak. Ancak oynaklık ciddi boyutlara vardığında, geçmiş yaklaşımlara paralel olarak diğer para politikası enstrümanları devreye girecek."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)