E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Merkez sahalara döndü'---

'Merkez sahalara döndü'

'Merkez sahalara döndü'
23 Temmuz 2013 - 13:50 borsagundem.com

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu toplantısı sona erdi. Piyasalar kararları nasıl algıladı? Mustafa Aşkın yorumladı...

Piyasaların merakla beklediği TCMB PPK toplantı sonuçları bugün saat 14:00'da açıklandı. Borsagundem.com'a konuşan Ekonomist Mustafa Aşkın PPK kararları ile ilgili şunları söyledi:
''TC Merkez Bankası piyasının daha önce yapılmasını beklediği ama Merkez Bankası'nın geçen hafta sinyalini verip bu gün aldığı bir dizi politika değişikliği ile piyasalara 'şimdilik' güven verdi.
Merkez Bankalarının son 5 yıldır 'beklenti' yönetimi konusunda yaptıkları/yapamadıklarının çok tartışıldığı bir dönem geçirdiğimiz de unutulmamalıdır. Mayıs sonu FED fırtınasına tutulan dünya piyasaları ve Merkez Bankaları biraz da toz dumanın yatışmasını beklediler.
Gelelim bize...TC Merkez Bankası;
a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5 düzeyinde sabit tutulmuştur.
b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5 düzeyinde sabit tutulurken; borç verme faiz oranı yüzde 6,5’ten yüzde 7,25’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6’dan yüzde 6,75’e yükseltilmiştir.
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 9,5’ten yüzde 10,25’e yükseltilmiştir.
Faiz cephesinde alına söz konusu kararlar farklı para politikası katmanlarını da etkileyecektir.Merkez Bankasının enflasyonun yılın ikinci yarısı ile ilgili oynaklığına vurgu yapması finansal istikrar kadar,fiyat istikrarını da gözetmeye çalıştığı görülmektedir. Diğer dikkat çeken bir faktör ise;küresel sistematik risklerin(Özellikle FED'in parasal daraltma politikası ve BOJ'un tutumu) takip edileceğidir. Kısaca Merkez sahalara dönmüş,piyasada bu durumdan hoşnut olmuştur.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)