E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez pas geçerse beklentiler Haziran'a kayacak---

Merkez pas geçerse beklentiler Haziran'a kayacak

Merkez pas geçerse beklentiler Haziran'a kayacak
22 Mayıs 2014 - 09:09 borsaningundemi.com

TCMB gündemi dışında küresel piyasalarda Avrupa ve ABD’de öncü imalat PMI verileri ile ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek

 Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"Geçen ay olduğu gibi yine kritik bir Merkez Bankası toplantısı günün hatta haftanın en önemli yurtiçi gündemi. TCMB’nin Mayıs ayı PPK toplantısında kararın saat 14.00’te açıklanması bekleniyor ve bu toplantıya dair piyasada  bir konsensus olmadığını, beklentilerin farklılaşmaya başladığını söyleyebiliriz.     

TCMB ve beklentilere geçmeden önce BIST’e baktığımızda  iyimser bekleme modu dün de devam etti, hatta ilk seansın 76,000 üzerinde kapatılması sonrası ikinci seansta da 76,000’i destek yapma çabasının yoğunlaştığını  izledik. 75,500/75,000 ve 74,000’de önemli destekler bulunuyor, yükseliş denemelerinde ise en önemli direnç 77,000. Yurtiçinde TCMB gündemi dışında küresel piyasalarda ise  Avrupa ve ABD’de öncü imalat PMI verileri ile ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve 2.el konut satışları verileri izleniyor olacak.

Gelelim PPK toplantısına.. Özellikle yurtiçinde yerel seçimler sonrası siyasi istikrarla gelen risk priminde düşüş  sürecinin yanında 28 Ocak olağanüstü PPK toplantısında alınan önden yüklemeli politika aksiyonlarının etkilerinin gözlenmeye başlaması beklentisi, enflasyonda tepe noktanın Mayıs’ta görüleceği öngörüsü ve TL’de toparlanma ile kredi hızında yavaşlama bu ayki TCMB toplantısında faizlerde aşağı yönlü ölçülü adım bekleyenlerin temel dayanakları.. Bunların yanında önceki gün Eximban  ’ın TL kredi faiz oranlarında finansal piyasalardaki olumlu gelişmeleri dikkate alarak indirime gitmesi de faizlerde, özellikle de politika faizinde bir indirim gelebileceği yorumlarının ve beklentilerinin önünü açtı diyebiliriz.  
   
Diğer tarafta ise TCMB’nin bu toplantıyı pas geçeceği beklentileri karşımıza çıkmakta ki Mayıs ayı TCMB Beklenti anketinde de enflasyon beklentilerin bozulmanın devam ettiğinin görülmesi, ayrıca ECB’nin Haziran ayına göz kırpıyor oluşu ve ECB’den gelecek genişlemeci bir adım da TCMB’nin elini rahatlatacağından TCMB’nin önce  ECB’nin adımını görmek isteyebileceği gibi konular da faiz indirimi beklenmemesi nedenleri arasında sıralanabilir. Biraz geriye, TCMB’nin Londra sunumuna gidelim.. Merkez’den beklentiler ilk olarak burada ZK’lara (zorunlu karşılık) faiz ödenebileceği açıklamasıyla başlamış, daha sonra TCMB Başkanı Başçı’nın ZK’lara faiz ödemenin yanında zorunlu karşılıkların kendisinin de indirilebileceğini söylemesi, hatta para politikasında sıkı duruş korunmakla beraber ölçülü faiz indirimi aksiyonları alınabileceğinin sinyalini vermesi bu noktaya gelene dek oluşan beklentilerin gelişim süreciydi diyebiliriz. ZK’larda atılacak adımlar ve faiz indirimlerinin ihtimali bile bankacılık hisseleri önderliğin  e BIST’te yukarı yönlü tepkiye neden olmuştu ki bu anlamda bu toplantıda yalnızca faiz koridorunda ölçülü bir adım atılması halinde bunun bankacılık tarafında olumlu karşılanacağını düşünüyoruz ancak yine de bir ölçüde de fiyatlandığı kanısındayız. 
   
Esas takip edilecek olan politika faizinde bir adımın gelip gelmeyeceği.. Gösterge faizin hareketinden ve önceki günkü Hazine ihalelerinden de edindiğimiz izlenim çerçevesinde, normatif iktisadi düşünce yapısını bir kenara  bıraktığımızda politika faizinde ölçülü bir adım ihtimalini bu ve gelecek dönemler için mevcut şartlarda dışarıda bırakmıyoruz ve bu toplantıda gerçekleşmesi halinde fiyatlama anlamında koridor indirimlerinden daha etkin olmasını bekliyoruz. Zaten DolarTL’nin 2,06’dan 2,11’e yükselmesini de piyasanın faiz indirimine önden hazırlandığı şeklinde yorumluyoruz. Zorunlu karşılıklar konusu ise piyasa beklentileri içinde faizde adımlara kıyasla  daha az güncel, daha sonraya bırakılmış görünüyor.  
   
Bu toplantının pas geçilmesi halinde ise öncesinde yaşanan yukarı yönlü bir hareket ve ardından izlediğimiz iyimser bekleme modu sonrası bir kar satışı görmemiz, ölçülü bir indirim ihtimali piyasa beklentilerine girmiş  olduğu için, olası ancak beklentilerin Haziran’a kaydırılacağını düşünüyoruz. Yani beklentiler devam edecek, özellikle de ECB’den Haziran toplantısında bir adım görme ihtimalinin giderek arttığı ve enflasyonda tepe noktanın Mayıs’ta görülmesi beklentisi düşünülürse içerde de beklentilerin artarak Haziran’a taşınması söz konusu olacaktır.  Bizim bugünkü toplantıya ilişkin beklentimiz  politika faizinde 50 baz puan, koridorun üst bandında da 100 baz puanlık bir indirim.. ZK’lara faiz ödenmesi konusunun ise Haziran toplantısında gündeme gelmesini bekliyoruz.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)