E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası'nın dün yaptığı faiz artırımının, her ne kadar çok etkili olmadığı görülse de, çok daha yükseklere çıkacak kurları frenlediği kesin. Piyasaların genel kanısı "Merkez Bankası şimdi piyasalara olumlu sürpriz yapıp 0.50'lik artış yaparak, bir-iki hafta sonra yapmak zorunda kalacağı 3-4 puanlık artışları önlemiş oldu" şeklinde.
Dün Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası gelen AB’nin Türkiye ile ilişkileri dondurma kararı, önceden tahmin edilmesine rağmen, piyasaları altüst etti. Faiz kararı sonrası 3.40 TL’den 3.36’lara kadar inen doların, AB kararı sonrası 3.38-3.39’lara çıktığı görüldü. Tam o sırada konuştuğumuz bankacılar, faiz kararının etkili olduğunu, aksi takdirde AB kararından sonra dolar kurunun 3.5 TL’yi rahatlıkla geçmiş olacağını söylediler.
Saat 15.00 sıralarında bundan sonraki tahminlerini sorduğum bir bankacı, kurların biraz daha aşağı gelebileceğini, iki gün Batı piyasaları açık olmadığı için, kurun yumuşamasını beklediklerini söylemişti. Daha sonra küresel gelişmelere bağlı yeniden kur artışı olabileceğini de sözlerine eklemişti.
Ancak dün saat 15.30’dan sonra kurların yeniden hızlı bir artış trendi izlediği gözlendi. Aynı bankacıya saat 17.00’den sonra bu hareketi sorduğumda ‘anlaşılmaz bir hareket’ olarak niteledi. Faiz kararını dolayısıyla kurun yumuşamasını bekleyen birkaç büyük şirketin dolar satın almaya geçmiş olabileceğini ama bunun da çok mantıklı bir karar olmayacağını söyledi.
Özet olarak büyük ölçüde tahmin edilmesine rağmen, AB’nin ilişkileri dondurma kararının kurların bu kadar yükseğe çıkmasına neden olmasının piyasalar açısından da büyük sürpriz olduğunu söyleyebiliriz.
Hangi nedenle olursa olsun, Merkez Bankası’nın yarım puanlık faiz artırımının birkaç hafta sonra almak zorunda kalacağı 3-4 puanlık faiz artırım kararlarını önlediği konusunda herkes hemfikir. Eğer dünkü faiz kararı olmasaydı, öyle anlaşılıyor ki; Dolar kurunun 3,5 TL’yi de çok aştığına şahit olacaktık. Faiz artışı gerektiği halde yapılamadığı kanısı hakim olacağı için, kurların daha da hızlanıp 4 TL’lere doğru gitmesi beraberinde gelebilirdi.
Bu nedenle de olağanüstü toplantı yapıp Merkez Bankası’nın önümüzdeki iki hafta içinde en azından 3-4 puanlık artışlar yapması gerekebilirdi. Aynen 2014 yılında, gerektiği zamanda küçük faiz artırımları yapmayıp, sonunda olağanüstü toplantı ile 5.5’ puanlık faiz artışına gitmeye mecbur kaldığı gibi.
BUNDAN SONRASI
Aslında piyasalar yarım puanlık artış yapılsa bile kurların durmayacağını, ancak frenlenebileceğini zaten daha önce de söylüyorlardı. Dolayısıyla dünkü kararı da bu kapsamda değerlendirmek gerekebilir. Çünkü bu senaryo içinde AB’nin Türkiye ile ilişkileri dondurma kararı yoktu ve bu durum son birkaç günde ortaya çıktı.
Şimdi ne olacak sorusuna gelince...
Her şeyden önce küresel gelişmeler yanında Türkiye’ye özgü risklerin her geçen gün artmaya devam ettiğini kabul etmek gerekiyor. Bu da kurların daha yukarı çıkmasına, bu nedenle faiz artışlarının sürmesine neden olabilir.
AB ile ilişkilerin dondurulması yaptırımı olmayan bir karar olsa bile Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı algısını pekiştirirken, Suriye ile çatışma ihtimali, içeride olağanüstü halin sürüp her geçen gün kapsamının genişlemesi, demokrasi ve basın özgürlüğü ile ilgili kaygıların her geçen gün artması, Türkiye ekonomisinin önünde her geçen daha büyük barikatlar oluşturuyor.
Dolayısıyla ekonomide büyü bir kere bozuldu; faiz artışları bundan sonraki daha büyük artışları engelledi ama tümüyle istikrar için yetmesi mümkün değil. Bundan sonra yeni faiz artışları da artık sürpriz olmaz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Merkez tekrar ve bu sefer agresif şekilde koridor üst bandını yukarı çekmelidir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:30)