E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İsviçre merkez bankasından kur sabitlemesi.. İsviçre merkez bankası, Frankın değerli kalmasının ülke ekonomisinde yol açacağı olumsuz etkilere karşı, birkaç hafta önce beklenen kur müdahalesini dün gerçekleştirdi. Merkez bankası, 1,20 Frankı 1 Euro’ya sabitleyerek, son 30 yıldır ilk defa Frankın değeri için bir tavan belirlemiş oldu.
Karar öncesi 1,12’ler seviyesinde seyreden Euro-Frank paritesi hedeflenen düzeye hızlı bir çıkış gösterdi. Önümüzdeki dönemde de, bu kur seviyesini desteklemek için gereken durumlarda Frank karşısında yabancı para alımında bulunacağının taahhüdünü verdi.
Borç krizindeki ülkelere yönelik kararlı tavır korunuyor.. Avrupa komisyonu, Euro bölgesi liderlerinin bölgenin borç krizini çözmekte kararlı olduğunu vurgularken, sorunlu ülkelerden tasarruf önlemlerini uygulamaları konusunda kararlı tutum beklentisini yineledi.
Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, Yunanistan, AB ve Avrupa merkez bankası arasında kesilen Troyka misyonunun sürdürülmesi gerektiğini, aksi takdirde Yunanistan için öngörülen yardımın ödenemeyeceğini söyledi.
AB ve IMF yetkilileri de, Yunanistan’ın ikinci yardım paketinin yüksek bütçe açığına bağlı finansman ihtiyacı nedeniyle 2014 yerine 2013’e kadar ödenmesi önerisinin gündeme gelmediğini dile getirdi.
İtalya’nın mali önlem paketinin parlamento görüşmeleri de yakından takip edilen diğer önemli bir gündem maddesi oldu. Taslak paketin, servet vergisinin yanı sıra emeklilikle ilgili yeni düzenlemeler, dengeli bütçe hedefinin anayasaya geçmesi ve KDV artışı gibi unsurları içermesi paket öncesinde oluşan endişeli bekleyişi yatıştırdı.
Büyüme endişelerine yatıştırıcı etki.. ABD’de kritik ISM hizmetler verisinin beklentilerin üzerinde ve iyimser bölgede açıklanması büyüme endişelerinde yatıştırıcı bir etki yarattı. Ancak, geçen ay finansal piyasalarda yaşanan türbulansın ekonomik aktiviteye etkisine ilişkin riskler ve istihdam piyasasındaki olumsuz görünüm korunuyor. ABD Başkanı Obama’nın Perşembe günü yeni istihdam yaratma planı ve arkasından Fed Başkanı Bernanke’nin para politikası desteğiyle ilgili sinyalleri daha kalıcı bir rahatlama açısından önemli olacak.
Küresel ekonomide risk unsurlarının korunması ve bir günlük tatilin ardından, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 0,74 ve % 0,90’lık düşüşlerle 1.165 ve 11.139 puana geriledi. DAX endeksi de % 1,0’lik kayıpla 5.194 puanda kapandı.
Euro-dolar paritesi, İsviçre merkez bankasının müdahalesi sonrasında 1,43’e yaklaşan hızlı bir yükseliş gösterse de, Euro bölgesi sıkıntılarının devam etmesiyle 1,40’lı seviyelere geri geldi.
Ham petrol fiyatları 83-84 dolar civarında dalgalanırken, altın fiyatları 1.920 doların üzerine çıktı. Ancak bu sabah, ham petrol fiyatlarının 86 dolar civarına toparlanma gösterdiği; altın fiyatlarının ise 1.850 Dolar civarına gerilediği gözleniyor.
Euro bölgesi kurtarma fonunun geleceği konusunda gözler Alman anayasa mahkemesinde.. Almanya'da Hristiyan Sosyal Birlik partisinden bir üyenin ve beş ekonomi profesörünün, kurtarma şemsiyesinin AB anlaşmalarına ve Alman anayasasına aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru bugün görüşülecek. Anayasa Mahkemesinin bu görüşü desteklemesi durumunda kurtarma fonunun sona erme riski bulunuyor. Ancak genel beklenti, öğlen saatlerinde beklenen açıklamada böyle bir kararın çıkmayacağı yönünde.
Borç sorunu olan ülkelerden yatıştırıcı haberler ve Obama’nın planı.. Yunanistan, kemer sıkma sürecine hız vereceğini söylerken; İtalya’nın yeni vergileri ek önlem paketine koyduğu görülüyor. İspanya, kurtarma fonundan yardım isteyeceği yönündeki söylentileri yalanladı. Cuma günü toplanacak G7 toplantısından, küresel krize yanıt vermesi yönünde beklentiler bulunuyor.
ABD Başkanı Obama’nın yarın açıklaması beklenen yatırım ve istihdam planının 300 milyar dolar civarında olabileceği konuşuluyor.
Her iki ekonomiden gelen yatıştırıcı sinyaller, güne toparlanma çabası ile başlanmasını sağlayabilir. Ayrıca, Japonya merkez bankasının faiz oranlarını % 0,1 seviyesinde tutarken 50 trilyon Yen’lik varlık alım programını devam ettirmesi ve Çin merkez bankasından büyüme riskleri karşısında önümüzdeki aylarda zorunlu karşılık indirimi beklenmesi gibi gelişmeler de destek unsuru olabilir.
İç Piyasalar
Küresel piyasalardaki dalgalanmalara karşın, iç piyasalara yönelik olumlu ayrışma eğilimi Merkez Bankası’nın ekonomistlerle yaptığı toplantı sonrası açıklamalarla desteklendi. Faiz indiriminde beklemede kalabileceğine yönelik algılamayı destekler açıklamalar kur tarafındaki kırılganlığı yatıştırdı. Böylece, İMKB 100 endeksi % 1,79’luk yükselişle 55.020 puana çıktı.
Temel enflasyon göstergelerindeki sınırlı yükseliş devam edecek. Merkez Bankası Ağustos enflasyonuna ait yayımladığı notta, temel fiyat göstergelerindeki yıllık artış oranının döviz kurundaki değer kaybına bağlı olarak yükseldiğini ve önümüzdeki dönemde de sınırlı yükselişin devam edeceği öngörüsünü yineledi.
Petrol fiyatlarındaki düşüşe karşın, geçmiş artışların etkisi ve TL’deki değer kaybı nedeniyle ulaştırma enflasyonunun yüksek kaldığı vurgulandı.
İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranının Eylül ayında da gerilemeye devam edip, yılın son aylarında zayıf baz etkisinden dolayı yükselmesi bekleniyor.
Diğer taraftan, kira başta olmak üzere hizmet enflasyonundaki ılımlı seyrin devam etmesi enflasyon görünümü açısından rahatlatıcı bir unsur oluyor.
Para politikası genişlemeci yönde; ancak faiz indirimi beklemede.. Merkez Bankası’nın her ay olduğu gibi bu ayki enflasyon raporunun yayımlanmasından sonra da ekonomistlerle bir araya geldiği toplantıda, cari açıktaki iyileşme ve iç talepte yavaşlama öngörülerini koruduğu gözlendi. Beklentilerin üzerinde gelen Ağustos enflasyonuna karşın, hala 2012 için öngörülen % 5 hedefi ile uyumlu bir gelişim olduğu düşünülüyor.
Küresel likiditedeki sıkıntılar karşısında, bankaların Merkez Bankası’nda tuttukları TL zorunlu karşılıkların bir kısmı döviz olarak tutabilecek. Böylece, hem piyasadaki TL likiditesine destek olunacak, hem de Merkez Bankası’nın döviz rezervleri desteklenebilecek. Buna yönelik karar, küresel gelişmelerin gerektirmesi durumunda 20 Eylül’deki PPK toplantısından önce alınabilecek.
Kredilerin artış hızı yakından takip edilmeye devam ediyor. Döviz kurunda yaşanan ciddi değer kaybı nedeniyle, kredilerin artış hızına kur etkisi arındırılarak bakılıyor ve büyüme hızını % 25’e indirme hedefi bu tanımda dile getiriliyor. Son verilerde de, kredilerin artış hızının geçen yılların altına indiği vurgulanıyor.
Kur ve küresel gelişmelere göre, yıl sonu enflasyon tahmini % 6,9’un üzerine çıkarılabilecek. Böyle bir revizyona ihtiyaç duyulması halinde, bu değişikliği Ekim enflasyon raporunda görebileceğiz.
Faiz politikası duruşuna yönelik olarak, genişlemeci yön korunmasına karşın politika faiz oranlarının bu ay da sabit tutulması eğilimi ön plana çıkıyor. Fed’in 20-21 Eylül toplantısında alınacak kararlar önemli olacak.
Teknik Yorum
EKİM ENDEKS
Endeks 30 Ekim kontratı günü 67025 seviyesinden kapattı. Yukarıda 68550-69750 seviyeleri denenebilir. 69750 seviyesinin üzerinde bir kapanış olursa 72000 seviyeleri yeniden hedef olabilir. Aşağıda 65700-64500 seviyeleri destek durumunda. 64500’ün altında bir kapanış olursa satışların 58500’lere kadar devam etmesini bekleyebiliriz.
SATIŞ 68300-68700 STOP 68850
ALIŞ 64700-64200 STOP 64050
DİRENÇ 67800-68550
DESTEK 65850-64650
EKİM TL
$/TL Ekim kontratı günü 1,7825 seviyesinden kapattı. Yukarıda 1,7950-1,8075 seviyeleri direnç durumunda. Ancak 1,8075 seviyesinin üzerinde bir kapanış olursa 1,8260 seviyeleri test edilebilir. Aşağıda 1,7620-1,7535 seviyeleri destek durumunda. Ancak 1,7535’in altında bir kapanış olması durumunda 1,7385-1,7030 seviyeleri hedef olur.
SATIŞ 1,7920-1,7970 STOP 1,7985
ALIŞ 1,7550-1,7500 STOP 1,7485
DİRENÇ 1,7930-1,8030
DESTEK 1,7745-1,7665
Destek Menkul
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:27)