E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez endişeleri artırıyor---

Merkez endişeleri artırıyor

Merkez endişeleri artırıyor
25 Mayıs 2011 - 09:09 borsaningundemi.com

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları olası artırma kararı piyasalara güven vermekten ziyade endişelerin artmasına neden olabilir

“Merkez Bankası sakin kalmayı tercih edebilir”
Dış Piyasalar
Emtiaların desteği.. Haftaya olumsuz başlangıç yapılmasına karşın, emtialardaki yükseliş beklentisiyle piyasalarda toparlanma yaşandı. Almanya’da IFO endeksinden beklenenden güçlü sinyaller, birleşme ve satın almalarla ilgili olumlu haberler iyimserliği destekledi.
ABD’de yeni ev satışlarının beklentilerin üzerinde gelmesi, konut sektörüne ilişkin geçen hafta gelen olumsuz sinyallerden sonra kısmen rahatlatıcı oldu. Ancak, Richmond Fed endeksinin tahminlerin oldukça altında kalması büyüme görünümündeki soru işaretlerinin sürmesine neden oldu.
İspanya’nın üç ve altı aylık ihalelerinde, kısa vadeli kağıtta sıkıntıların olduğu gözlenmesine karşın, altı aylık ihalede gelen talep, faiz ve miktar gerçekleşmeleri endişeleri azaltan bir görüntü sergiledi. Toplam borçlanma 2,3 milyar Euro olarak gerçekleşti.
Yunanistan’ın Fon’dan yeni kaynak elde etmek için taahhüt ettiği özelleştirme ve bütçe kesintileriyle ilgili yeni tasarruf planını reddetmesi borç sorununun çözümüyle ilgili endişelerin sürmesine neden oldu.
Böylece, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 0,08 ve % 0,20’lik sınırlı kayıplarla 1.316 ve 12.356 puana gerilerken; DAX endeksi % 0,41’lik yükselişle 7.151 puanda kapandı.
Euro-dolar paritesi, borç endişelerinin baskısı devam etmekle birlikte piyasalardaki toparlanma eğilimiyle 1,41’li seviyelere yükseliş gösterdi. Ancak, bu sabah borç endişelerinin ağırlığıyla, tekrar 1,40 civarına gerilemiş görünüyor.
Emtialara yönelik olumlu beklentilerle, ham petrol fiyatları 100 dolara, altın fiyatları da 1.530 dolara yaklaştı. Bugün açılışta ise, sırasıyla 98 dolar ve 1.520 dolar civarında işlem görüyor.
Yunanistan’ın borç çözümüyle ilgili kafa karışıklığı devam ediyor. AB Ekonomi ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Rehn, Yunanistan'ın borçlarının vadesinin uzatılabileceği ve yeniden bir düzenleme yapılabileceğini söyledi. Ancak bunun gönüllülük esasıyla gerçekleşebileceğinin altını çizdi. Rehn bu stratejiyi, borçların “profilini değiştirmek” olarak nitelendirirken; “yeniden yapılandırma” seçeneğini dışta bıraktığını yineledi.
Diğer taraftan, Avrupa Merkez Bankası’ndan Bini Smaghi, borçların yeniden yapılandırılmasının Yunanistan için bir felaket olacağını söylerken; profilin değiştirilmesi seçeneğinin de çözüm olmayacağını belirtti.
Büyüme öngörüleri oluşturulmaya devam edecek. Özellikle ABD ekonomisinden ikinci çeyrek büyümesine yönelik sürpriz sonuçların gelmeye devam etmesi, büyüme senaryolarında net bir tablonun oluşmasına engel oluyor. Bugün de, Nisan dayanıklı tüketim malları siparişlerine ilişkin sonuçlar takip edilecek. Özellikle ulaştırma ve savunma sektörleri dışlandığında, siparişlerde artış gözlenmesi büyüme görünümüne destek olacaktır.
İç Piyasalar
Merkez Bankası’nın faiz toplantısı öncesi sakin bir seyir izleyen İMKB 100 endeksi, öğleden sonra ekonomiden gelen yavaşlama sinyallerinin para politikasında güven yaratan bir tablo sinyali vermesiyle % 2,14’lük önemli bir kazançla 64.561 puana yükseldi.
Yavaşlama sinyalleri.. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı Mayıs’ta % 75,2’ye yükselmesine karşın, yükseliş tamamen mevsimsel faktörlerden kaynaklandı. Nitekim, mevsimsel unsurlar dışlandığında, kapasite kullanımında geçen aya göre 1 puanlık bir düşüşle % 74,8’e gerileme yaşandı.
Kapasite kullanımı ile birlikte üretim, siparişler, yatırım planları gibi reel sektörün gelecek dönem projeksiyonlarına bakıldığında da, ekonomik aktiviteyle ilgili yavaşlama sinyalleri alıyoruz.
Daha önceden açıklanan PMI, tüketici güven ve üretim verileriyle birlikte değerlendirildiğinde, para politikasında alınan önlemlerin ekonomide yaratması beklenen yavaşlamanın ikinci çeyrek itibariyle gözlenmeye başladığı söylenebilir. Yavaşlama belirtilerinin krediler bacağına da sirayet etmesi halinde, para politikası ile ilgili endişelerin yatıştığı görülebilir.
Merkez Bankası sakin kalmayı tercih edebilir. Merkez Bankası’nın bugünkü faiz toplantısında ek önlemlere gidip gitmeyeceği, şimdiye kadar alınan önlemlerin etkinliğiyle ilgili ne kadar güvenli hissettiğini gösterecek. Son açıklamalarında, şimdiye kadar alınan önlemlerin iç talep ve krediler üzerindeki yavaşlatıcı etkisinin ikinci çeyrekten itibaren gözleneceği konusunda güvenli bir tutum sözkonusuydu. Para politikası önlemlerinin belli bir gecikme ile gözlenebileceğine ilişkin öngörüsü de göz önüne alındığında, bu ayki toplantısında bir değişikliğe gitmemeyi tercih edebilir.
Ancak, son toplantılarında sürpriz kararlara imza atan Merkez Bankası bu toplantısında da, özellikle cari açıkla ilgili artan endişeler karşısında, zorunlu karşılıklarda yeni artırımlara gidebilir. Ancak, ek önlem almaya yönelik sert bir karar aynı zamanda, şimdiye kadar alınan önlemlerin işe yaramasına ilişkin tereddütlü bir tutum da yansıtacağından, böyle bir karar piyasalara güven vermekten ziyade endişelerin artmasına neden olabilir.
DESTEK MENKUL ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)