E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez dolara yüklenecek---

Merkez dolara yüklenecek

Merkez dolara yüklenecek
09 Temmuz 2013 - 09:31 borsagundem.com

Gözler, dün 2.25 milyar dolarlık rekor döviz satım ihalesi gerçekleştiren Merkez Bankası'nda...

Merkez Bankası'nın ek sıkılaştırmaya başlaması ve bir gün içinde 2.25 milyar dolarlık döviz satım ihaleleri açmasıyla tarihi zirveden dönen dolar/TL'de bugün de TCMB adımları takip edilecek. 
TCMB'nin bugün de miktar yöntemiyle haftalık vadede politika faizinden fonlama yapmayarak sıkılaştırmaya devam  etmesi bekleniyor. Döviz satım ihalelerinin dünkü kadar rekor  seviyede olmasa da sürmesi öngörülüyor.
TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın dün sıkılaştırmanın "güçlü";  süresinin ise "döviz piyasasındaki gelişmelere bağlı" olacağını açıklamasıyla verilen mesajlar piyasa tarafından da yakından izlendi. Bankacılar bu mesajın "kararlılık" içerdiğini ve sıkılaştırmanın bu kez birkaç günle sınırlı kalmayacağını gösterdiğini söylediler.
Başçı, dün yaptığı yazılı açıklamasında, "Bugünden itibaren güçlü bir ek parasal sıkılaştırma uygulamasına başlanacaktır. Ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olması esastır. Uygulamanın süresi döviz piyasasındaki gelişmelere bağlı olarak belirlenecektir" dedi. Dün TCMB açıklamaları ve adımlarının hemen öncesinde 1.9737 seviyesine kadar yükselerek tarihi rekorunu kıran dolar/TL, gün içinde en düşük 1.9435 seviyesine geriledikten sonra günü 1.9502/1.9505 seviyesinden tamamladı. Dolar/TL bugün ise 08:48 itiariyle 1.94255/1.9435 seviyesinden başladı. Dün güne 2.2420'li seviyelerden başlayan sepet bazında TL ise 2.2211'e kadar geriledikten sonra, bu sabah aynı saatte 2.2230 seviyesinde işlem gördü.
TCMB dün açtığı yedi döviz satım ihalesiyle toplam 2.25 milyar dolarlık satış gerçekleştirirken; bu yıl yapılan toplam döviz satış tutarı da 4.9 milyar dolara ulaşmış oldu. TCMB bu yıl ilk döviz satım ihalesini 11 Haziran'da gerçekleştirdi.TCMB'nin dün önemli bir miktarda döviz talebini karşıladığını belirten üst düzey bir bankacı, "Seçilen yöntem ve piyasadaki diğer oyunculara da bakınca, dün TCMB'nin döviz seviyesine müdahale etmek için piyasaya girdiği düşüncesine katılmak mümkün değil" dedi ve ekledi:
"Dün gördüğü yüklü döviz talebini TCMB talep edenler piyasaya yönelmeden kendisi karşıladı diye düşünüyorum. Bu talep piyasaya yönelseydi, hem talebin kendisi hem de yüklü miktarda döviz talebinin karşılık bulamaması halinde yaratabileceği endişe kuru çok yüksek seviyelere götürebilirdi. TCMB'nin bu talebi karşıladıktan sonra bugün yeniden birkaç ihaleyle döviz satımına devam edeceğini düşünüyorum."
Öte yandan küresel piyasalarda dolar endeksi Asya piyasalarında ufak değer kazanımları kaydederken, piyasa oyuncularının ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağına yönelik pozisyon almasıyla birlikte dolardaki yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor.
Başka bir bankanın döviz masası müdürü ise "TCMB kuru baskı altında tutup olası dış şoklarda piyasanın rekor seviyelerde yakalanmaması istiyor diye düşünüyorum" dedi. Piyasada TCMB'nin rekor döviz satışı ardından rezervlerinin yeterli olup olmadığı da tartışılırken, TCMB verilerine göre 5 Temmuz itibarıyla bankanın net döviz rezervi 43.3 milyar dolar oldu. Bankacılar TCMB'nin net rezervinin dünkü döviz satışlarının ardından 41 milyar dolara gerilediğini hesaplıyorlar. 
TCMB'nin dün gerçekleşen ekonomistler toplantısında ise Başçı, bu yöndeki sorulara rezervler konusunda bir sıkıntı görmediği şeklinde cevap verdi. Yatırımcılar doların son kazanımlarının ardından Fed'in para politikasına yakın dönemdeki görünümüne dair temkinli olsalar da, merkez bankasının tahvil alımlarını Eylül ayından itibaren azaltabileceği beklentilerinin doları desteklemesi bekleniyor.
Fed'in ekonomiye sağladığı parasal desteği bu yıl içinde azaltması bekleniyor olsa da Avrupa Merkez Bankası faizleri uzun bir süre rekor düşük seviyelerde tutacağını, İngiltere Merkez Bankası da faiz artırımı için acele etmeyeceğini açıklamıştı. Japonya Merkez Bankası'nın başlattığı agresif parasal desteğe ise devam etmesi bekleniyor.
Öte yandan hacimlerin rekor düşük seviyelerde kalmaya devam ettiği 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.26 seviyesindeydi.  8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilde ise dün ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 8.87 valörlüde yüzde 8.94 seviyesindeydi.
FONLAMA MALİYETİ ÜST BANTTA YAKLAŞIYOR
TCMB dün politika faizinden haftalık vadede fonlama gerçekleştirmeyerek ek parasal sıkılaştırmaya başladı. Dün haftalık vadede 5 milyar TL, piyasa yapıcı bankalara ise 16.5 milyar TL repo dönüşü bulunan TCMB haftalık vadede miktar ihalesi açmadı. Piiyasa yapıcı bankalar, TCMB'den toplam 17.465 milyar TL repo imkanı kullandı. TCMB'nin sağladığı fonlamanın Cuma günü itibarıyla yüzde 5.26 olan ortalama maliyeti  dün miktar yöntemi ile fonlama yapılmamasının ardından bankacıların hesaplamalarına göre yüzde 5.50 civarına yükseldi. Ortalama fonlama maliyetinin yükselebileceği en üst değer ise piyasa yapıcı bankaların TCMB'den alabilecekleri gecelik faiz oranı olan yüzde 6.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)