E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası'nın faiz kararı ne olur?---

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur?

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur?
20 Nisan 2018 - 14:09 borsaningundemi.com

Piyasalar, Merkez Bankası'nın açıklayacağı kritik faiz kararına odaklandı

“TCMB Piyasa Hareketini Mi, Kuru ve Enflasyonu Mu Dikkate Alır?”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), PPK kararlarını ve faiz oranları kararlarını 25 Nisan Çarşamba günü saat 14.30’da açıklayacak.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Departmanı olarak TL’nin son değer kazancı çerçevesinde Merkez Bankası’nın bu ayı pas geçeceğini düşünüyoruz.

Bankanın, “erken seçim açıklamasının” ardından piyasaların iyileşmesi sonrası nasıl bir karar alacağına yönelik piyasa beklentileri de bölünmüş durumda.

Piyasaya en çok hâkim olan görüşler;

· Merkez Bankası’nın TL’deki son değer kazanımı çerçevesinde acil müdahale ihtiyacının olmaması ve bu nedenle de faiz artırımı yapmayacağı görüşü…

· Merkez Bankası’nın kuru düşünerek küçük bir faiz adımı atması (50 baz puana kadar) görüşü…

Yurt dışı kaynaklı raporlarda Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerini düşünerek 100 baz puana kadar da bir faiz artırımı yapması görüşü de yer almakta; bunu da elbette tamamen reel faiz kavramı üzerinden düşünüyorlar, çünkü faizler enflasyonun ne kadar üzerinde yer alırsa yabancının yatırımından elde edeceği reel gelir o kadar fazla olur. Dolayısıyla yabancının kendi getirisi açısından daha yüksek faiz istemesi normal karşılanmalıdır.

Ağırlıklı fonlamanın GLP’den (geç likidite penceresi) yapılıyor olması ve sıkı para politikası çerçevesinde referans alınan faizin de GLP olmaya devam etmesi çerçevesinde, eğer bir artış olursa GLP tarafında olmasını bekleriz. Herhangi bir artış senaryosunda ağırlıklı ortalama fonlamada yine GLP’ye kadar olan son marj kullanır ve GLP = AOFM olmaya devam eder. Sıkı para politikası duruşunun değiştirilmesine ilişkin şartlar ise sağlanmamıştır. Çünkü enflasyon beklentileri artmaktadır.

Eğer FX volatilitesi 4,20 ve üzerinde devam ediyor olsaydı Merkez Bankası’nın kuru veya enflasyonu düşünerek TL’yi desteklemek adına daha kayda değer bir adım atması beklenecekti. Şimdi ise FX volatilitesi azaldığına ve kur 4,00 bandına doğru gerilediğine göre kuru düşünerek değil, adım atarsa uzun vadede enflasyon beklentilerini düşünecek şekilde atar. Bu ortamda Merkez Bankası’nın, enflasyondaki risklerin farkında olduğuna dair, daha az montanlı bir faiz artışı yapması muhtemel olur. Bu yüzden 0 ila 50 bps arasında bir hareket alanı görüyoruz. Ancak konu eğer reel faiz ise, o zaman faiz adımını daha kayda değer şekilde, en az 75 baz puan artırması gerekebilir. Tabii, bu konuda biz daha net sinyalleri PPK toplantısından ziyade 30 Nisan’daki Enflasyon Raporu sunumundan alabileceğiz.

Bu noktada, tabii faiz artışı enflasyonda düşüşü sağlamanın tek yolu değildir, en azından FX oynaklığından gelen marjinal etki alınabilir fakat. Bizde en olumsuz kalem gıda, haliyle gıdada arzın devamlılığını ve maliyetleri azaltıcı yapısal reformlar yapılmadan uzun vadeli hedeflere ulaşılması zor. Bu noktada Merkez Bankası’nın para politikası kapsamında yapabildikleri kısa vadeli faizleri etkilemekten ibarettir. Kalanı ise mali politikaların, yani ekonomi yönetiminin işidir.

Faiz artışı olmazsa, kurun bir miktar yukarı etkilenebileceğini düşünüyoruz. Erken seçim açıklaması sonrasında kur 4,00 bandına yaklaşsa da, teorik anlamda yapabileceğini pratikte yapamadı ve daha aşağılara inemedi. Bu açıdan, TL’de değer kaybının devamının biraz da TCMB’nin TL’yi destekleyici adımlar atmasıyla sağlanması gerekliliği durumu ortaya çıkıyor. Piyasalarda büyük bir satış beklemeyiz, ancak faizlerdeki yukarı doğru eğilim korunabilir ve kur yükselişine borsa biraz kar realizasyonu ile reaksiyon verebilir.

TCMB bu şartlarda faiz artışı yaparsa TL’ye biraz daha destek olabilir. Bu adım proaktif bir adım olarak değerlendirilir ve kurdaki anlık gelişmelere göre değil, enflasyon trendi ve beklentilerine göre karar verildiğini gösterir.

Aslında, erken seçim kararından önce TL’nin değer kaybeden trendi ve piyasa oynaklığı, bu çerçevede de enflasyon beklentilerinin bozulabilecek olması çerçevesinde Merkez Bankası için zor bir karar olacağını düşünmekteydik. Ancak erken seçim açıklamasından sonra moral bulan piyasalar ve kurlarda sağlanan değer kazanımı Merkez Bankası’nın bu ay elini rahatlattı diyebiliriz. Uzun dönem için enflasyonun izlendiğini gösterecek şekilde 50 baz puana kadar bir faiz artırımı normalde teorik olarak sürpriz olmaz.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Departmanı olarak TL’nin son değer kazancı çerçevesinde Merkez Bankası’nın bu ayı pas geçeceğini düşünüyoruz.

TCMB faiz kararına ilişkin olarak TL varlıklarında GCM Menkul Kıymetler Araştırma Departmanı’nın teknik beklentilerini de paylaşıyorum:

USDTRY kuru için olası geri çekilmeler / tepkiler, trend fırsatı!

3,74 seviyesinden başlayan ve 4,20 seviyesine kadar gerçekleşen yükseliş rallisi sonrasında USDTRY kurundaki geri çekilme / tepki düşüncesi, bu hafta yurtiçi gündeminde etkin bir rol oynayan erken seçim kararı ile birlikte güçlendi ve psikolojik olarak takibini sürdürdüğümüz 4,00 seviyesine doğru bir gerileme izlendi. Ancak bu düşüşlere rağmen ana pozitif trendin hala daha devam ettiği ve başlığımızda da yer verdiğimiz gibi olası geri çekilmelerin trend fırsatı olarak değerlendirilmesi hususunun bir adım önde yer aldığını söyleyebiliriz.

Bu noktada dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, kurda tepkiler nereye kadar devam edebilir olarak izah edilebilir. Özellikle de teknik görünümde bazı göstergelerden yararlanarak seviye vurgusu yapacak olsak da yeni hafta gündeminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) kararları ve bu kararların piyasa tarafından nasıl reaksiyona dönüşeceği vurgusu önceliklerimizin arasında en baştadır.

USDTRY kuru kısa vadeli görünümde tepki satışlarına devam etmek istiyorsa, 4,0190 seviyesi altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Özellikle bu tür bir geri çekilmede 3,9120 destek noktasıdır.

USDTRY kuru kısa vadeli görünümde tepki satışlarını sonlandırmak istiyorsa, mevcut dönüşün teyidi için 4,0860 bariyeri üzerindeki kalıcı hareketler takip edilebilir. Ancak bu şartla 4,1385 ve son zirve 4,1935 bariyerleri gündemi tekrar meşgul edebilir.

USDTRY kurunda tepki satışı düşüncesi tamam mı devam mı sorusunun cevabında 4,0860 – 4,0194 seviyeleri dışındaki kalıcı hareketler takip edilmelidir.

EURTRY’de kısa vadeli negatif görünüm sürüyor

Türkiye’de erken seçim kararı ardından Türk Lirası’nda görülen kayıpları telafi etme çabası, EURTRY paritesinde etkisini hissettirdi. 11 Nisan’da 5,1938 ile rekor kırmasının ardından kademeli düşüşlerini seçim haberiyle hızlandırdı.

Kurda yaşanan geri çekilmenin özellikle yüksek ivmeye sahip yükseliş trendi ardından yaşanması, trendin hızı şekilde sonlanmasına yol açtı. Bu aşamada kısa vadeli beklentilerin aşağı yönlü olmasına karşın bir uyarıda bulunmak gerekebilir. Kur uzun süredir devam eden bir yükseliş trendi içerisinde geri çekilme içerisinde. Dolayısıyla söz konusu düşüşlerin teknik incelemelerde düzeltme kaynaklı değerlendirilebileceği ve yeni alım baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

5,00 – 5,0250 bölgesi ve altında seyir sürdüğü müddetçe baskı devam edebilir. Düşüşlerde 4,9340 ve 4,9080 seviyeleri hedeflenebilir. Düşüşlerin devamı durumunda ortalamaların güncel seviyeleri baskının oluşabileceği bölgenin izlenebilmesi açısından önem kazanabilir. Dolayısıyla ortalamaların güncel seviyeleri izlenmelidir.

Olası toparlanmalar ortalama bölgesi altında kaldığı müddetçe baskıya maruz kalabilir. Dolayısıyla yükseliş isteğinin devamı için ortalama bölgesi üzerindeki seyri görmek gerekebilir. Bu durumda ise ilk etapta 5,0550 ve 5,0930 seviyeleri gündeme gelebilir.

Gram Altın fiyatında yeni hafta gündeminde tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabı önemlidir!

182 lira civarında başlayan ve yurtiçi gündeminde etkin bir rol oynayan erken seçim kararı ile birlikte negatif yönlü fiyatlama davranışına devam eden Gram Altın’da, geri çekilmeler / tepki satışı düşüncesi kısa vadeli olarak devam edebilir mi sorusunun cevabı önemlidir.

Gram Altın 173,60 lira altında kalıcı hareketler oluşturabilirse, mevcut geri çekilmesine / tepki satışı düşüncesine devam etmek isteyebilir ki böyle bir durumda 171 ve 168,30 lira desteklerine ulaşmak / yaklaşmak isteyebilir. Bu tür bir geri çekilme oluşsa dahi ana görünümün 166,25 lira üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır.

Gram Altın fiyatının 173,60 lira üzerinde kalmayı başarması durumunda ise, geri çekilme / tepki düşüncesi zayıflayacağı gibi böyle bir durumda kısa vadeli olarak negatif fiyatlama davranışının başladığı 182,30 lira bariyerine ulaşmak / yaklaşmak isteyebilir. 182,30 lira öncesindeki olası trend bariyerleri ise 176,90 ve 179,90 olarak kaydedilmiştir.

Sepet kurda yoğun gündem öncesi görünüm

Türkiye’de erken seçim kararı ardından Türk Lirası’nda görülen kayıpları telafi etme çabası, sepet kurda da etkisini hissettirdi. 11 Nisan’da 4,6926 ile rekor kırmasının ardından kademeli düşüşlerini seçim haberiyle hızlandırdı.

Bu aşamada kısa vadeli beklentilerin aşağı yönlü olmasına karşın bir uyarıda bulunmak gerekebilir. Kur uzun süredir devam eden bir yükseliş trendi içerisinde geri çekilme içerisinde. Dolayısıyla söz konusu düşüşlerin teknik incelemelerde düzeltme kaynaklı değerlendirilebileceği ve yeni alım baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Ortalamaların desteklediği 4,52 – 4,55 bölgesi ve altında seyir sürdüğü müddetçe baskı devam edebilir. Düşüşlerde 4,4850 seviyesinin tutumu önem kazanabilecekken, bu seviyenin kırılması halinde 4,4475 ve 4,4100 seviyeleri gündeme gelebilir.

Olası toparlanmalar ortalama bölgesi altında kaldığı müddetçe baskıya maruz kalabilir. Dolayısıyla yükseliş isteğinin devamı için ortalama bölgesi üzerindeki seyri görmek gerekebilir. Bu durumda 4,5935 ve 4,6200 seviyeleri gündeme gelebilir.

GBPTRY’de ortalamaların tutumuna dikkat edilmeli

Kurda yaşanan geri çekilmenin özellikle yüksek ivmeye sahip yükseliş trendi ardından yaşanması, trendin hızı şekilde sonlanmasına yol açtı. Bu aşamada kısa vadeli beklentilerin aşağı yönlü olmasına karşın bir uyarıda bulunmak gerekebilir. Kur uzun süredir devam eden bir yükseliş trendi içerisinde geri çekilme içerisinde. Dolayısıyla söz konusu düşüşlerin teknik incelemelerde düzeltme kaynaklı değerlendirilebileceği ve yeni alım baskısıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

5,7350 – 5,7540 bölgesi ve altında seyir sürdüğü müddetçe baskı devam edebilir. Düşüşlerde 5,6150 ve 5,5650 seviyeleri hedeflenebilir. Düşüşlerin devamı durumunda ortalamaların güncel seviyeleri baskının oluşabileceği bölgenin izlenebilmesi açısından önem kazanabilir. Dolayısıyla ortalamaların güncel seviyeleri izlenmelidir.

Olası toparlanmalar ortalama bölgesi altında kaldığı müddetçe baskıya maruz kalabilir. Dolayısıyla yükseliş isteğinin devamı için ortalama bölgesi üzerindeki seyri görmek gerekebilir. Bu durumda ise ilk etapta 5,81 ve 5,88 seviyeleri gündeme gelebilir.

Enver Erkan - GCM Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)