E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası tartışmaları bitmeli---

Merkez Bankası tartışmaları bitmeli

Merkez Bankası tartışmaları bitmeli
16 Aralık 2015 - 10:33 borsaningundemi.com

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Merkez Bankası üzerinden yapılan tartışmaların sona ermesi gerektiğini söyledi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir televizyon kanalında açıklamalarda bulundu.

Şimşek, AB ile 17'nci faslın açılması ile birlikte Merkez Bankası tartışmalarının bitmesi gerektiğini söyledi.

Mehmet Şimşek, "17. Fasıl, AB üyeliğinin ötesini ifade ediyor.17.Fasıl, enflasyonun ve faizin kalıcı düşüşü için çok önemli.Brüksel'de ilk defa Türkiye'ye yönelik bu kadar pozitif bir söylem gördüm" dedi.

Şimşek, "Yol haritasının uygulanmasıyla birlikte hava olumluya dönecek" dedi.

Şimşek, "Fed'den yüksek olasılıkla faiz artışı bekliyorum, yapılsa da iyi olur. Merkez bankası ile ekibiz ABD'de de aynı ekip ruhu var. ABD'nin küresel gelişmelerden bağımsız hareket etmesi mümkün değil" açıklamasını yaptı.

video##2270##player

Şimşek, "Önemli olan ABD'de faiz artışının dozu ve iletişiminin doğru yapılması.Merkez bankasının para politikasında sadeleşmeye gidecek olması önemli.Fed kendi başına devam etse de senkronize faiz artışı öngörmüyorum" dedi.

Mehmet Şimşek, "Emtia fiyatlarının çöküşü ile gelişen ülkelere yönelik risk iştahı düşüyor. Emtia fiyatlarının düşmesinin kalıcı etkisi var, cari açığımızı azaltacak" dedi.

Şimşek, "Reform yapmak zordur, bunun için reform izleme komitesi kurduk.Siyasi etik, imar rantı, kamu ihale kanunu gibi konularda çok netiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Yarı zamanlı çalışmanın önünü açmalıyız. Reformlar için muhalefetle birlikte çalışmaya hazırız" dedi.

Şimşek, "Son 12-13 yılda temel hak ve özgürlüklerde Türkiye inanılmaz yol kat etti. Operasyonlar devam edecek şiddetin kaynağı terör örgütüdür. Hukuk devleti içinde terörle mücedele edeceğiz" dedi.

Şimşek, "Rusya ile krizi tırmandırmak istemiyoruz, komşuların birbirine ihtiyacı var.Rusya'dan etkilenen kesim ile ilgili tedbirleri alacağız. Türkiye'nin Hindistan'ı, Çin'i tüm farklılıklarına rağmen keşfetmesi lazım. Avrupa, Türkiye ile birlikte güçlenmek istiyor. Avrupa Birliği ile entegrasyonu güçlendireceğiz.

Mehmet Şimşek, " Reel sektörün asgari ücret yükünü kısmen almak için çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "İlk defa Brüksel'de, Türkiye'ye yönelik bu kadar pozitif, kucaklayıcı söylem ve eylem, atmosfer gördüm. Bu faslın açılışında, Avrupa'dan üst düzey bazı komisyon üyeleri veya bakanlar vardı. Ben ilk defa Avrupa'dan sıcak bir yaklaşım, olumlu bir iklim gördüm. Sebebi ne olursa olsun, bu çok önemli. O nedenle AB süreci şu anda canlanmıştır" dedi.

Avrupa Birliği (AB) ile son açılan 17. fasla ilişkin görüşmelerin sorulması üzerine Şimşek, Türkiye'nin güçlü bir hikayesi bulunduğunu ve bunun önemli bir bileşeninin AB'ye katılım süreci olduğunu ifade etti.

AB'yi 2000'li yıllarda Türkiye'nin değişiminin önemli bir motoru olarak nitelendiren Şimşek, 17. fasılla bu sürecin yeniden canlandığını vurguladı. AB'ye üye olmanın yetmediğini, aynı zamanda avronun para birimi olarak kabul edilmesi gerektiğini anlatan Şimşek, Fransa'nın bu faslı veto ettiğini anımsattı. Bu faslın açılmasının çok güçlü bir mesaj içerdiğini belirten Şimşek, bu faslın açılmasının Türkiye'nin makrofinansal istikrar anlamında gerekli yeter koşulların yerine getirdiği anlamına geldiğine dikkati çekti. Şimşek, "Aslında her şeyiyle çalışan bir piyasa ekonomisi, onun ötesinde uygulamaları, politika çerçevesi ve kurumsal altyapısı, kalitesi itibarıyla AB'ye en yakın olduğumuz fasıllardan bir tanesi. Dolayısıyla Merkez Bankasına ilişkin tartışmaların artık son bulması lazım" diye konuştu.

Şimşek, Merkez Bankasına ilişkin 2002 yılından bu yana hükümet programları ve partisinin beyannamesinde değişen bir şey olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Merkez Bankasının temel görevi fiyat istikrarıdır. Fiyat istikrarı Türkiye için olmazsa olmazdır. Çünkü fiyat istikrarı olunca Türkiye büyüme potansiyelini artırabilir. Onun sayesinde Türkiye kalıcı refah artışı sağlayabilir. Fiyat istikrarına ilaveten en yaygın bir şekilde makrofinansal istikrar var. Bunun içinde büyüme de var, cari açık kaygısı vs bütün konular var. Dolayısıyla bizdeki uygulama da kurumsal altyapı da aslında çok farklı değil. İlk defa Brüksel'de, Türkiye'ye yönelik bu kadar pozitif, kucaklayıcı söylem ve eylem, atmosfer gördüm. Bu faslın açılışında, Avrupa'dan üst düzey bazı komisyon üyeleri veya bakanlar vardı. Ben ilk defa Avrupa'dan sıcak bir yaklaşım, olumlu bir iklim gördüm. Sebebi ne olursa olsun, bu çok önemli. O nedenle AB süreci şu anda canlanmıştır. AB ile yakınsama sürecimiz zaten canlıydı."

"AB ile sokaktaki vatandaşa dokunan bir fasıl açıldı"

Türkiye'nin uzun yıllardan beri hem bütçe açığında, hem de kamu borçlarının milli gelire oranında Maasricht kriterlerini tutturduğunu anlatan Şimşek, "O toplantıda birisi dedi ki isim vermeyeceğim basına kapalı olduğu için, 'biz gıptayla bakıyoruz.' Ama iki kriter daha var; enflasyon ve faiz. Bu fasıl o nedenle çok önemlidir. Türkiye enflasyonda kalıcı bir şekilde yüzde 5'in altına çekip ona paralel olarak faizlerin de tek hanelerde ve düşük düzeyde seyretmesi, bu Türkiye'nin büyümesi... Zaten Avrupa Birliği hikayesi burada" değerlendirmesinde bulundu.

Sokaktaki vatandaşa dokunan bir fasıl açıldığını belirten Şimşek, öte yandan Merkez Bankası konusundaki tartışmaların bu faslın başlamasıyla anlamını yitirdiğini söyledi. Şimşek, "İleriye taşıyacağız, geri gitmeyecek. Bu tartışmaların artık son bulması lazım" ifadelerini kullandı.

"Hava, hem içeride hem dışarıda ılımlıya dönecek"

Şimşek, Bloomberght Tüketici Güven Endeksi'ne göre, Rusya'daki gelişmeler ve emtia fiyatlarındaki düşüşün içerideki bazı oyunculara etkilerinden kaynaklı güven endeksinde azalma görüldüğünün anımsatılması üzerine, endeksin bu tür önemli olaylardan etkilendiğini, çünkü o anki atmosferi yansıttığını, uzun vadeli bir perspektifi içermediğini ifade etti.

Türkiye'nin reform konusunda çok önemli bir yol haritası bulunduğunu anlatan Şimşek, "O yol haritasındaki (reform) uygulamayla birlikte, uygulamadaki başarıyla birlikte, ben inanıyorum ki hava, hem içeride hem dışarıda ılımlıya dönecek bütün bu olumsuz jeopolitik veya küresel şartlara rağmen. İniş çıkışları normal görmekle birlikte uzun vadeli trendin güven anlamında, istikrar anlamında yukarı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erman16 Aralık 2015 13:02

    zaten bu saray bilmediği işlere karışınca ekonomi alt üst oldu. Enflasyonu ve kurları düşürmenin tek yolu MB'nin faiz artırmasıdır. ekonomi okuyan herkes bunu bilir.

  • ekselans00616 Aralık 2015 11:57

    merkez gorevini yapmayı bırak tc yi sırtından vurmasada yakın işler yaptı. seçimde olsun kaosta olsun halen olsun hiç bişey yapmıyo yangına korukle gıdıyo. bir dalga yok icraat yok işi ne... olan olduktan sonra fazile oynamak...

  • ekselans00616 Aralık 2015 11:50

    babacan istyoz babacanıııı...

  • Bika16 Aralık 2015 11:50

    Merkez bankasının işine Saray karışmaya başladıktan sonra tartışma konusu olmaya başladı. Enflasyonu düşürmek için faizi artırmak gerektiğini M.Şimşek okulda öğrenmiş olmalı,bunu Saraya anlatsın.

  • vatandaş16 Aralık 2015 11:36

    syın bakan,MB tartışmaların kaynağının AKP hükümeti ve C. başkanının olduğunu unuttu veya görmezden geliyor.herhalde.

  • Hacı16 Aralık 2015 11:11

    Bitmesine Cumhur karar verir siz boşuna ugrasmayin o isterse başlar o isterse biter o ne derse o olur çünkü onun devleti onun halkı onun muhtarları onun vekili onun hersey onun ha ben kimim derseniz ben onun ülkesinde yaşıyan aciz bir bireyim