E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası rezervleri tarihi dip seviyede---

Merkez Bankası rezervleri tarihi dip seviyede

Merkez Bankası rezervleri tarihi dip seviyede
21 Mart 2024 - 06:02 borsaningundemi.com

Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervleri -62,8 milyar dolara inerek tarihi dip seviyeyi gördü

Döviz talebinin artmasıyla birlikte Merkez Bankası'nın rezervleri olumsuz etkileniyor. Bankacıların hesaplarına göre, sadece pazartesi ve salı günü yapılan swap işlemleri hariç net rezervlerdeki kayıp 3.1 milyar dolara ulaştı. Bu durum, swap işlemleri dışındaki net rezervlerin -62.8 milyar dolara gerileyerek tarihi en düşük seviyeye indiği anlamına geliyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre seçim öncesi artan döviz talebi, Merkez Bankası'nın yeni yönetiminin göreve gelmesinden bu yana topladığı rezervlerin de erimesine neden oldu. Merkez Bankası verileri ve ekonomistlerin hesaplarına göre, haftanın ilk iki gününde swap işlemleri hariç net rezervlerde 1.7 ve 1.4 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Böylece swap işlemleri dışındaki net rezervler, -62.8 milyar dolarla 2 Haziran 2023'teki tarihi zirveyi geride bıraktı. Ayrıca, 22 Aralık'tan bu yana rezervlerdeki kayıp toplamda 26 milyar 666 milyon dolara ulaştı. Merkez Bankası'nın yeni yönetiminin göreve başladığı Haziran ayından Aralık ayına kadar olan 7 aylık süreçte topladığı 25 milyar 141 milyon dolarlık rezerv, 12 hafta 1 günde kaybedilmiş oldu.

Yurtiçi yerleşiklerin yoğun döviz talebi ve yabancıların çıkışı, Merkez Bankası rezervlerini olumsuz etkiliyor. Dolar/TL ve Euro/TL'deki yükselişlerle birlikte döviz sepeti bu yıl yaklaşık %10,98 arttı. Döviz sepeti, sadece mart ayında %6,12 yükselerek TL mevduat getirisini geride bıraktı. Bu durum, yurtiçi yerleşiklerinin döviz talebinin devam etmesi riskini artırıyor. Yılbaşından bu yana dolar %9,91 ve Euro/TL %7,26 değer kazandı. Mart ayında doların ve Euro'nun TL karşısındaki yükselişi ise %3,71 oldu.

Serbest piyasa ile fark 1 liraya yaklaştı

Döviz talebi, özellikle fiziki döviz talebi, bankalararası piyasa ile serbest piyasa arasındaki döviz fiyat farkının açılmasına neden oldu. Dün, bu fark neredeyse 1 liraya ulaştı. Bankalararası piyasada dolar 32.39 liradan satılırken, serbest piyasada 33.12 liradan alıcı buldu. Euro ise bankalararası piyasada 35.12 liradan satıldı, serbest piyasada ise fiyat 35.90 lira oldu.

İki iş gününde kayıp 3.1 milyar dolar

İki iş gününde kayıp 3.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Artan talep, kur korumalı mevduat dönüşleri ve yabancıların TL varlıklardan çıkışı, Merkez Bankası rezervlerinde hızlı bir erimeye neden oldu. 15 Mart ile biten haftada, Merkez Bankası'nın açıklayacağı verilere göre swap hariç net rezervler bir önceki haftaya göre 5.8 milyar dolar azaldı ve -59.7 milyar dolara geriledi. Yeni hafta başladığında ise, döviz talebi toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde güçlü bir şekilde artış gösterdi ve sadece pazartesi günü 1.7 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı. Salı günü ise 1.4 milyar Dolar daha kayıp yaşandı ve böylece swap hariç net rezerv -62.8 milyar dolara geriledi. Bu negatif seyir, en son seçim sonrası 2 Haziran haftasında -61.2 milyar dolar ile görülmüştü. Salı günkü rakam, geçen yıl haziran başındaki veriyi de geride bıraktı.

Seçim süreci ve KKM'den dönüşler etkili oldu

Merkez Bankası, yeni yönetiminin göreve başlamasından bu yana rezerv biriktirme politikası izledi. 22 Aralık'a kadar olan dönemde, swap hariç net rezervlerdeki değişime göre, 23 Haziran'dan 22 Aralık'a kadar 25 milyar 141 milyon dolarlık rezerv artışı sağlandı. En güçlü rezerv artışı, 10 Kasım ile 22 Aralık dönemindeki 20 milyar dolarlık artışla gerçekleşti.

Ancak, geçen hafta, dış varlıkların 2.6 milyar dolar azalmasıyla net rezervlerde 1.2 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı. Swap hariç net rezervler ise önceki haftaya göre 5.8 milyar dolar azalışla -59.7 milyar dolara geriledi. Yerel seçim nedeniyle artan döviz talebi ve kur korumalı mevduat hesaplarından gelen talep, rezervlerdeki erimeyi hızlandırdı.

22 Aralık'tan 19 Mart'a kadar, yani 12 hafta 2 gün içinde swap hariç net rezervler, 26 milyar 666 milyon dolar harcandı. Sadece mart ayında, 19 gün içinde kayıp 16 milyar 593 milyon dolar oldu. Ekonomistler, yeni haftanın güçlü döviz talebiyle başladığını ve bu durumun rezervlerdeki kaybı daha da artırabileceğini belirtti.

Merkez'in altın rezervleri bir yılın zirvesinde

 

Merkez Bankası'nın altın rezervi 50 milyar doları aştı

 

Merkez Bankası rezervleri 131.8 milyar dolar

 

TCMB başladığı yere döndü!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi21 Mart 2024 11:39

    Imf ye borç veriyoruz diyen zihniyet sonunda onun kapısına dayanacak. Üretmediğin , ithal ettiğin sürece açıklar çoğalır, kasa boşalır, para basarak nereye kadar, sistem tıkandı. Verin yetkiyi , ha o zaman bak bakalım nasıl üstesinden geliniyormuş faizin, enflasyonun. 2018 den bu yana bozulmadık uygulama yok ama hala oy yoksa hizmet yok. Ne üzücü..

  • Mucise Reis : )21 Mart 2024 10:17

    yabancı fonlar ve yatırımcılar TL çok değersiz. türk halkıda tl den kaçıyor diyor araştırmalarında. aşırı yuksek enflasyon ortamında yatırım yapılamsı risklı denıyor. Ülkemiz faiz kararı ile bu duyumu engellemey eçalıştı ama çok geççç oldu tabı. şuan duny abakasından ımf den para alıp ulke denetımını para harcamalarını bunlara vermek 2. plan. şuan enflasyon düşecek, fakır ve ücrtli emekli ezilecek ama yapacak bişi yok... sonra enflasyon duşer ise, yabancı sermaye sıcak para ulkemıze gelecek :D dikkat edın hala reel uretım yok, yanı iş buyuk ihtımal şans üzerin ekurulu. zar atıyoruz. yoksa ağır sanayı ve ithal edılen malların yerlı uretımı özel+devlet yapılsa idi bu enflasyon bukadar olmazdı. enflasyon ama yaşam ürünleri tuketılıyor sadece bunlar bişe uçuruyor tl çöp oldugu için. öyle luks yaşamda yok yanı ulkemizde %80 orta h allı

  • xyz21 Mart 2024 10:11

    Bunlar anca geleceğe ait hayal satarlar. Arkadaş sen bugünkü duruma çözüm üret. 25 yıldır havanda hava ve su dövdüler. Problemin sebebinden çözüm beklemek. Marsta su çıkacakvdiye sondaj tapmata benzer. Resmen kasayı silmiş süpürmüşler. İnsan bu kadar aç olur mu?

  • maarif21 Mart 2024 10:01

    film koptu, bayır aşağıya yuvarlanıyor yine TL

  • astor21 Mart 2024 09:38

    kimse bunlara para vermez  bunlar tefeciden para alır ödemek içinde torak satarlar. sarayın günlük gideri 5 milyon olursa buna ekonomi dayanmaz.

  • E.g.21 Mart 2024 07:44

    İMF/DÜNYA BANKASI YOLLARI GÖRÜNÜYOR 2001 KIRIZINDE 2 PARTİ HALİNDE DÜNYA BANKASINDAN TOPLAM 43 MİLYAR DOLAR BORÇ ALINARAK KRİZDEN ÇIKILMIŞTI 2001 YILINDA %80 LERİ AŞAN ENFLASYON 2002 YILI SONUNDA % 30 SEVİYELERİNE İNMİŞTİ ŞİMDİ DÜNYA BANKASINDAN KISA VADELİ DIŞ BORÇLARIMIZI ÖDEMEK İÇİM 200 MİLYAR DOLAR CIVARI BORÇLANIR İSEK SORUN GEÇİCİ DE OLSA ÇÖZÜLÜR DÜNYA BANKASINDA ÇALIŞAN SAYIN KEMAL DERVİŞ EKONOMİNİN BAŞINA GELİNCE KOLAYCA BORÇ ALMIŞ KRİZİ ATLATMIŞTIK SAYIN MEHMET ŞİMŞEK DE BORÇ ALMALIDIR SWAPLARLA İŞ YÜRÜMÜYOR

  • Bil21 Mart 2024 08:37

    Imf den almaz serbest piyasada 3 katı faiz ile alır olan yine bize olur.imf den alırsa parayı nereye kullanılacağı açıklanmaya zorunluluğu var.hasta garantili hastane ,ucak garantili boş havalimani,araç garantili yol ve usd üzerinden herkese geçmiş olsun.

  • Ver21 Mart 2024 07:38

    Ben ekomisttim faizi ile dır 8 e çıkar 45 e halen düzelteceğiz de

  • kaportacı salim usta sanayiden21 Mart 2024 07:32

    ahauhauahuh dolara hucummmmmmmmmm .auhhauhauahuahua borsada bekleyin si

  • Turkogluturk21 Mart 2024 07:29

    Abd ve avrupada mulk almaya calisanlar isiniz zorlasti.

  • Bir dost21 Mart 2024 07:07

    Her seyi bilen son insan!!!!!!