E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz hafta Türkiye ekonomisi açısından oldukça önemli iki veri açıklandı. Bunlardan ilki büyüme, ikincisi ise enflasyon verisiydi. Türkiye ekonomisi 1. Çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,6 küçülürken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH bir önceki çeyreğe göre %1,3 artış gösterdi. Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,71 artış gösterdi. USD/TRY kuru ise geçtiğimiz ay 6.20 seviyesini test ettikten sonra 5.70 seviyelerine çekildi. Üst üste iki çeyrek küçülen Türkiye ekonomisi, yüksek enflasyonla birlikte değerlendirildiğinde ekonomideki yüksek enflasyonla ve küçülme olgusu daha çok göze çarpar hale geldi. Ekonomi yönetimi açısından oldukça sorunlu olan bu durum, Merkez Bankalarının hareket alanını daraltabiliyor ve bu tip durumlarda konvansiyonel olmayan para politikası araçlarına ihtiyaç duyulabiliyor. Gelen makroekonomik veriler sonrasında Merkez Bankasının 12 Haziran tarihinde yapacağı Para Politikası toplantısı ve para politikasına ilişkin vereceği mesajlar daha önemli hale geldi.
Merkez Bankası para politikası stratejisini belirlerken küresel ve yurt içindeki gelişmeleri yakından takip ediyor. Türkiye’nin son dönemde diğer gelişen piyasa ülkelerinden negatif ayrışmaya başlaması Merkez Bankasını birtakım önlemler almak mecburiyetinde bıraktı. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurları yakından izleyen TCMB, Mayıs ayı içerisinde döviz piyasasına yönelik 3 önemli hamlede bulundu. Bunlardan ilki, döviz satış işlemlerinde binde 1’lik kambiyo gider vergisi iken, ikincisi ise gerçek kişilerle yapılan döviz satım işlemlerinde 100 Bin doların üzerindeki tutarların ertesi gün valörlü gerçekleştirilmesi kararı idi. Dolarizasyonu önlemek isteyen Merkez Bankası bu hamleleriyle dövizin maliyetini yükseltmeyi hedefledi. Mayıs ayının sonlarına doğru ise yeni bir hamlede bulunarak, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırarak, piyasadan yaklaşık 4.2 milyar Dolar döviz likiditesi çekti. Bu durum ilk bakışta dövizde kıtlığa neden olacak gibi gözükse de piyasa bu durumu ilk aşamada TCMB’nin brüt döviz rezervini güçlendireceği beklentisiyle pozitif bir şekilde fiyatladı. Ardından Amerika’dan gelen zayıf tarım dışı istihdam verisi ile birlikte FED’in yılsonuna kadar faiz indirimine gidebileceği beklentilerini güçlendirdi. Gelişen Piyasa ülkelerine yönelik fon akımlarının canlanmasına neden oldu.
Merkez Bankası yarınki toplantısında politika faizinde değişikliğe gider mi?
Merkez Bankasının Nisan ayındaki toplantısından bu yana… raporun daha fazlası ve Merkez Bankası’nın yarınki toplantısına yönelik beklentilerimiz için tıklayınız…
Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Enflasyonun düştüğü doğru ise indirime gitmeli. Ama herkes tüik rakamlarının seçim öncesi düşük tutulduğunu bildiği için faizleri indirmezler. Enflasyon düşmeden faiz inmez
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:42)