E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMerkez Bankası niçin dolar satın aldı?---

Merkez Bankası niçin dolar satın aldı?

Merkez Bankası niçin dolar satın aldı?
21 Mayıs 2024 - 09:14 borsaningundemi.com

Şimşek, “Piyasadan döviz almasak lira 30’un altına, 20’li rakamlara düşerdi. Merkez Bankamız gelen dövizi satın almasaydı lira nominal olarak değer kazanacaktı. Biz rezerv biriktirdik çünkü rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankasının rezerv biriktirmesine ilişkin “Piyasadan döviz almasak lira 30’un altına, 20’li rakamlara düşerdi. Merkez Bankamız bu kadar döviz biriktirmeseydi, gelen dövizi satın almasaydı lira nominal olarak değer kazanacaktı. Biz rezerv biriktirdik çünkü rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım” açıklamasını yaptı. Bakan Şimşek, Şimşek TRT Haber’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu sene vergi artışı olmayacağını ve enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını bildiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelecek sene enflasyonu yüzde 14’e, bir sonraki sene de tek haneye düşürmek için maliye, para ve gelirler politikasında geri adım atmayacağız. Enflasyonu düşürünceye kadar bize durmak yok. Enflasyonu düşürürsek gelir dağılımı iyileştiririz, işçimizi ve emeklimizi korumuş oluruz. Enflasyonu düşürürsek fonlama maliyetleri düşer, sanayicimizi, üreticimizi korumuş oluruz. Yatırımları teşvik etmiş oluruz. Öngörülebilirliği artırmış oluruz.”

Gri listeden her halükarda çıkarız

Mehmet Şimşek, FATF’ın, Türkiye’nin eylem planını başarıyla uyguladığını ifade ettiğini belirterek, “Dolayısıyla yerinde denetim yaparak ‘Türkiye’den çıkış sürecini başlatabiliriz.’ dediler. Bu karar alındı. Mayıs ayının başında buraya çok kapsamlı geniş bir heyet geldi, ben de heyetle bir araya geldim. Çünkü siyasi sahiplenme çok değerlidir. Dolayısıyla her halükarda bu listeden çıkarız" dedi.

Kamu maliyesiyle programı güçlendireceğiz

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni güçlü şekilde uygulayacaklarının altını çizen Şimşek, “En önemli konu verimliliği ve Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak yapısal reformları hızlandıracağız. Dolayısıyla 2 kanaldan para politikasına, dezenflasyon için destek vereceğiz. Önce bütçe disiplini, ikinci olarak reformları hızlandırarak verimlilik artışı üzerinden destek vereceğiz. Biz programı güçlendirmeye başladık. Tasarruf paketini açıklamamız bunun bir ayağı ama daha önümüzdeki dönemde programı güçlendirecek ilave adımlar atacağız. Bunların bir kısmı kamu maliyesi bir kısmı yapısal dönüşüm ayağında olacak.”

TL’de aşırı değerlenmeyi öngörmüyoruz

Hükümet olarak kur hedeflerinin olmadığını vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti: "‘Haziran 2023 ila Haziran 2024 arasına dezenflasyona geçiş dönemi’ dedik. Kur politikasında da bir geçiş dönemi. Piyasa mekanizmasının daha çok efektif bir şekilde çalışacağı, yani her şeyin piyasada belirlendiği bir döneme doğru evrildik ve evriliyoruz. Dolayısıyla bizim bir kur hedefimiz yok. Şu anda kura herhangi bir müdahale yok ama döviz rezervi Merkez Bankamız biriktiriyor. Çünkü rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım.” İhracatçıların tedirgin olmaması gerektiğini, onlara her türlü desteği vermeye devam edeceklerini ifade eden Şimşek, Türk lirasında aşırı bir değerlenmeyi de öngörmediklerini belirtti.

Arsa ve gayrimenkul gelirleri üzerine çalışılıyor

Mehmet Şimşek, diğer bir alanın şehir rantları meselesi olduğunu belirterek, “Arsalar, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler. O konuya da bir paket çalışmamız var. Birçok hususu çalışıyoruz. Geçmişte çok güçlü adımlar attık. Asgari ücretin gelir vergisinden istisna tutulması gibi bu adımları devam ettireceğiz. Kararlıyız. Vergide adaleti sağlama noktasında da gereken çabayı gösteriyoruz. Geçmişte de gösterdik. Göstermeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Asgari kurumlar vergisi getireceğiz

Vergide adaleti sağlamaya yönelik ciddi çaba içerisinde olduklarının altını çizen Şimşek, “OECD, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisine geçiyor. Biz de çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisini getireceğiz. En düşük kurumlar vergisi, ne teşvik alırsanız alın, ne kadar istisna olursa olsun, yüzde 15’in altında olamıyor. Benzer bir çalışmayı diğer firmalar için de yapıyoruz. Sadece çok uluslu şirketler için değil. Bütün firmalar için asgari bir kurumlar vergisi hususunu çalışıyoruz” değerlendirmesini yaptı. Şimşek, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni açıklarken bunun ilk paket olduğunu ve bunun gibi 4-5 paket daha geleceğini söylediklerini anımsatarak, “Birisi ‘vergide adalet ve etkinlik’ demiştik. Mesela o paketlerden birisinde bu asgari kurumlar vergisini çalışıyoruz” dedi. Daha yeni faiz gelirleri ve finansal kazançlar üzerinden alınan vergiyi artırdıklarını hatırlatan Şimşek, “Bunu görmemezlikten geliyorlar. Siz bir adım atıyorsunuz. ‘Bu olumlu, doğru bir adım’ denilmiyor. Bu tür yaklaşımlar da çok sağlıklı değil” dedi.

Kira artışlarına yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Bakan Şimşek'ten açıklama

 

Bakan Şimşek: Enflasyonla mücadele en büyük önceliğimiz

 

Bakan Şimşek, enflasyon beklentilerindeki iyileşmeyi değerlendirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi21 Mayıs 2024 13:03

    Ertelediğiniz İstanbul Hava Alanının geçen yıla ait kira alacağı 60 milyar doları tahsil ediniz. Geçen iki yıla ait para cezalarını tahsil ediniz.irketlerin  ertelenen devasa vergi borçlarını tahsil ediniz. Ceza verildiğini söylediğiniz vergi cezası kestiğinizi söylediğiniz şirketlerin cezalarını tahsil ediniz. vbvb O zaman düze çıkabilirsiniz. Kayırmayla bu işler olmuyor

  • Pala21 Mayıs 2024 10:31

    Merkez bankası dolar alınca piyasaya TL veriyor. Sonra o paraları faiz verip geri topluyor. Yani faiz lobisini zengin ediyorlar

  • selim21 Mayıs 2024 15:41

    Alınan borçların faizini ödemek için dolar lazım

  • Turkogluturk21 Mayıs 2024 09:54

    Doktorlar avukatlar vb meslek sahiplerinin odedigi vergiler ile yasantilari incelensin.odemeler kredi karti mecburiyeti getirilson.bak bakalim toplanan vergiye.dunyanin hic bir yerinde dolayli verginin toplam vergi icindeki orani yuzde 80 degil.