E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TCMB aylık Para Politikası Kurulu bugün toplanıyor. Bu ayki PPK öncesinde Türkiye ve Dünya ekonomisinde öne çıkan bazı maddelere vurgu yapmak istiyoruz. Bununla birlikte PPK öncesi
Türk Lirası’ndaki gelişmeleri ve PPK sonrasında oluşabilecek genel görünümü yatırımcılarımızla paylaşmak istiyoruz.
Merkez Bankası Şubat ayı PPK toplantısında yüzde 7,50 seviyesinde bulunan politika faizi olan 1 haftalık repo faizlerinde değişikliğe gitmedi. PPK, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25; koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10,75 düzeylerinde sabit tuttu.
Enflasyon Görünümü…
Son açıklanan enflasyon oranlarına baktığımızda Şubat ayında ayında yıllık bazda %0,80’lik azalışla %8.78 gerçekleştiğini görüyoruz (önceki: %9.58). Enflasyon oranında son ayda görülen geri çekilme yılsonu beklentisine yaklaşılması anlamında olumlu bir gelişme. Enflasyonun istenilen seviyelerde yükselişine devam etmesi, tüketimi desteklemesi açısından da olumlu bir gelişme olarak algılanıyor.
FED’in Faiz Tutumu…
FED faizleri aralık ayında arttırdıktan sonra, 2016 içerisinde de birden fazla faiz artırımının geleceği FED Başkanları tarafından da dile getirmişti. Fakat son FED toplantısında alınan kararlar piyasaları ters köşe yaptı. Son FED toplantısında küresel ekonomik gelişmelere vurgu yapıldı. Enflasyonun kısa vadede düşük kalacağı açıklandı. FED toplantısından faiz artışı beklentisi 2016 içerisinde 4’ten ikiye düşürüldü. Faizler ise değişmedi. Toplantı sonrasında konuşan Yellen da güvercin bir görünüm çizdi. Fakat Son açıklanan ABD verilerinin genelde olumlu bir görünüm çizmesi FED politikaları üzerindeki soru işaretlerini arttırdı. Son açıklanan Tarım Dışı İstihdam’ın beklentilerden 52bin fazla gelmesi piyasalarda risk algısını arttırırken, Çekirdek TÜFE beklentilerden daha fazla artarak FED’in faiz artırımı için önemli bir sebep oluşturmuş oldu. FED Başkanlarından Bullard ve Evans başta olmak üzere faiz artışının nisan yada en geç haziranda gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yaptılar.
TCMB Kararları Ne Yönde Bekleniyor?
Merkez Bankası Erdem Başçı’nın görev süresi doluyor ve bu son toplantısı olması sebebiyle önemli. Hükümet tarafından faizlerin indirilmesi yönünde açıklamalar gelmeye devam ediyor. Nitekim Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Danışmanı Gedikli, faizlerin aşağı trendine başlaması gerektiğini söyledi. Danışman Cemil Ertem de Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapabileceğini, böyle bir fırsatı olduğunu, özellikle üst bantta bir indirimin söz konusu olabileceğini söyledi. USD/TRY paritesinde son günlerde görülen geri çekilme de olası bir faiz indirimini destekler nitelikte. AMB’nin ve diğer belli başlı Merkez Bankaları’nın genişleyici para politikalarına devam etmesi, FED’in önceye göre faiz artırımında daha esnek olması da bu durum için önemli bir avantaj. Küresel riskler dikkate alınarak Merkez Bankası’nın sıkı politikaya vurgu yapacağı bekleniyor. Bununla birlikte Merkez Bankası yükselen enflasyon ve kurdaki gidişata göre önlem alabilir. Başçı’nın bahsettiği sadeleştirme adımını atması durumunda kurda hareketlilik artabilir. Üst bantta bir değişim de olasılıklar arasında bulunuyor.
Öncelikle olarak Merkez Bankası, bu ayı da pas geçebilir. Ancak artık sıkılaştırıcı para politikasından, genişleyici para politikasına doğru adım atmaya başlayacağının sinyallerini verebilir. Bununla birlikte yukarı da bahsettiğimiz başta Fed ve enflasyondaki olumlu görünümle beraber koridorun üst bandının indirilmesi ve sadeleştirme sistemine geçilmesi de olasılıklar arasında.
Görünen o ki; TCMB gerçekleşen küresel şartların uygunluğu ile birlikte para politikasında gevşeme yönünde hamleler atmaya artık çok yakın. Bu yüzden alınacak bu kararlarla birlikte USDTRY’de ilk etapta yukarı yönlü hareketler görülse bile geçici olabilir. Bunun nedeni de tahvil faizleri üzerinde oluşacak beklenti. TCMB’nin orta ve uzun vade de genişleyici politikalarına devam edeceğine dair sinyaller vermesi halinde tahvil faizlerinde yeni bir düşen trend oluşabilir. Bu da sıcak paranın yeniden ülkeye girmesine ve USDTRY kurunun geri çekilmesine yol açar. Kurda 2.90-2.92-2.95 seviyeleri direnç olarak takip edilebilirken, 2.84-2.82-2.75 seviyeleri ise destek olarak izlenebilir.
Kerem Muçe - İkon Menkul Değerler
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:18)