E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası hayal kırıklığı yarattı---

Merkez Bankası hayal kırıklığı yarattı

Merkez Bankası hayal kırıklığı yarattı
21 Ocak 2014 - 16:29 borsaningundemi.com

Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın faizi değiştirmemesi sonucunda güven konusunda boşluk oluştuğunu söyledi

Morgan Stanley tarafından yayınlanan raporda Türkiye'de Merkez Bankası'nın bugün sona eren "Para Politikası Kurulu" toplantısında alınan kararlar değerlendirildi.
 
Morgan Stanley "Faiz oranları değişmedi mi ya da gizli bir sıkılaşma mı var?" sorusu ile başladığı raporunda "Açıkcası standart ya da standart dışı açılardan da başka faiz oranlarında bir değişim yok. Gecelik faiz oranı koridoru (%3.50 - 7.75) haftalık repo faizi (%4.50) ve geç likidite faizi (%10.25) gibi oranların hepsi korundu. Ki bu gecelik faiz oranları koridorunda 50 baz puanlık indirim beklentimize ters bir gelişme oldu. Toplantıdan çıkan sonuç; güven konusundaki boşluk genişlerken, enflasyon yükselir, TL değer kaybederken ve politika uygulamalarının etkinliği konusunda yatırımcıların şüpheleri artarken, bu karar bir hayal kırılığı yarattı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada fonlama faizlerinin yüzde 9 civarına ya da seviyesine artırılabileceği ifade edildi. Endişe verici bir hal almakta olan enflasyon görünümü ve beklentileri dikkate alınacak olursa banka bunu bir sıkılaştırma olarak görebilir. Kurul sıkılaştırma günlerinden marjinal fonlama faizini yüzde 7.5 yerine yüzde 9 olarak uygulayacak ve para piyasalarında faiz oranlarının yüzde 9 civarında kalmasını
sağlamaya çalışacak.
 
Burdan çıkacak sonuç ne olabilir? İlk olarak TCMB'nin istisnai günlerde yüzde 9 faiz belirlemesine yönelik bir kafa karışıklığı var. İkinci olarak önümüzeki dönemde kaç tane istisnai gün olacağına yönelik belirsizlik var. Bu istisnai günler konusunda bir ayda kaç adet istisnai gün olacağına yönelik bir sınırlama olmalı.
Üçüncü olarak Merkez Bankası TCMB para piyasasında faizlerin yüzde 9 cibarında kalmasını sağlayabilecek mi? sorusu var.
 
Bizim düşüncemiz geç likidite penceresi (%10.25) buna yönelik bir araç olabilir. Yüzde 10.25 ya da yüzde 9 döviz piyasalarını sakinleştirme konusunda yeterli olabilir ancak bütün belirsizlikler ve riskler ele alınırsa bu "gizli" sıkılaştırmanın gerekli rahatlamayı sağlamasını zor buluyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaşa21 Ocak 2014 21:07

    2002 de bir gecede devaulasyonu haber alanlar bir gecede zengin olmuştu. Şimdiki balkan hodri meydan elinizden geleni ardına koymayın diyor. Hangi banka gidip döviz alacak hepsi denetleniyor. Vatandaş dövizi ucuz ise alıyor pahalı ise satıyor. Spkeulator döviz alıp 3-4 ay tutamaz. Ona bir gece önce haber vermek gerekiyor. 2002 de bankalar battı, batan bir spekulator oldu mu? Şimdi çok speulator batar.

  • Vatandaş21 Ocak 2014 19:51

    2002 de DSP %22 den %1'e düşmüştü, istermisiniz AKP 2015 te Erdem Başçı sayesinde %48 den %2.5 e düşsün.

  • Alfred Nobel21 Ocak 2014 18:42

    Erdem Başçı için ödül hazırlıkları başlasın.

  • turgut21 Ocak 2014 17:34

    istediginiz faizi alamayınca boşluk oluyor dimi siz avrupadaki bir çok batık ülke varken türkiyeye laf edemezsiniz yemezler karnıtok...

  • dobra21 Ocak 2014 17:26

    sen kendine bak morgen kimsin sen be yürü işine

  • askenay21 Ocak 2014 17:02

    Morgan sen hiç konuşma... Zamanında bize vermediğin kat be kat beter durumda olan ülkelere de verdiğin notları unutmadık... Onun için hiç inandırıcı değilsiniz...