E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizleri değiştirmedi---

Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Merkez Bankası faizleri değiştirmedi
12 Ağustos 2021 - 14:00 borsaningundemi.com

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 19'da sabit bıraktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), haftalık gösterge repo faizinde piyasa beklentileri doğrultusunda değişikliğe gitmedi.

TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 19,00 olarak kaldı.

Piyasa anketlerinde ekonomistlerin tamamı faizin sabit kalacağı tahmininde bulunmuştu.

TCMB, önceki 4 toplantısında da beklentilere paralel olarak faizi sabit bırakmıştı.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketinde enflasyon beklentisi yıl sonu için yüzde 16,30, 12 ay sonrası için yüzde 12,48 ve 24 ay sonrası için yüzde 10,52 seviyesinde bulunuyor.

TCMB'nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için yüzde 14,1, 2022 yıl sonu için yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Haziran ayında tüketici fiyatlarını yıllık %18,95 olarak açıkladı.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 23 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanması küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklemektedir. Bununla birlikte, aşılama programlarında ilerleme kaydeden ekonomiler kısıtlamaları hafifleterek iktisadi faaliyette daha güçlü bir performans sergilemektedir. Küresel talepteki hızlı toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımaları görülmektedir. Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır.

Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Ticari krediler ılımlı bir seyir izlemektedir. Son dönemde açılma ve ertelenmiş talebe bağlı olarak artış gösteren bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için alınan makroihtiyati tedbirlerin yeterliliği izlenmektedir. Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.

Son dönemde ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların yanı sıra, talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyonda görülebilecek oynaklıklar ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Uluslararası tarımsal emtia ve gıda fiyatlarındaki yüksek seviyelere ilave olarak, bazı ürünlerde iklim koşulları kaynaklı arz yönlü etkilerin açılma etkileriyle birleşmesiyle Temmuz ayında gıda fiyatlarında gözlenen artış, enflasyondaki yükselişte belirleyici olmuştur. Diğer taraftan, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmektedir. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir."

2021 yılı PPK kararları:

TARİH KARAR FAİZ ORANI
21.Oca.21 Değişmedi 17,00
18.Şub.21 Değişmedi 17,00
18.Mar.21 Artırıldı 19,00
15.Nis.21 Değişmedi 19,00
6.May.21 Değişmedi 19,00
17.Haz.21 Değişmedi 19,00
14.Tem.21 Değişmedi 19,00
12.Ağu.21 Değişmedi 19,00

Yerli yatırımcı döviz alımını sürdürüyor

 

Merkez'in brüt döviz rezervlerinde artış

 

Kamu bankalarında döviz açığı 107 milyon dolar oldu

 

Dolarda faiz kararı sonrası gerileme hızlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Reis12 Ağustos 2021 18:36

    Reis bu başkanda tırt çıktı düşürmedi gitti faizi bunda el atmak lazım

  • Orhan bilgiç 12 Ağustos 2021 17:47

    Selec ve ısfın Anadolu sigorta harika sirket ler

  • He?12 Ağustos 2021 16:20

    Arzum hariç herkes yeşil sayın kolbastı geçen bulumpert kanalında piyasa düştüğü için arz fiyatının altındayız düşen yanlız biz değiliz demiştin bugün borsa artı2.5 senin hisse kırmızı ne iş? Kahveci kardeş

  • 👍🏻12 Ağustos 2021 15:54

    Kar al yapılmıştır yarın aksi açıklama olması muhtemel uyanık olun patlatın gitsin böyle başa böyle tarak kar cebe yakışır vedalaştım.

  • Ön ödemeli12 Ağustos 2021 15:19

    Enflasyon verisi Temmuz ayında yaşanan enflasyonu gösteriyor yani yüzde 19 faizle yüzde 19 enflasyon aynı anda yaşanmış.. Bunu da yaşarken Doların fiyatlaması lazım, illa biz yaşadıktan sonra bi açıklamayla pat diye hareket etmesi saçma.. Yani yaşanmış enflasyona göre değil, yaşanacak enflasyona göre faiz kararı önem arzediyor. Şimdi Yüzde 19 faiz var Ağustos ayı enflasyonu Eylülde açıklanacak o enflasyona yeterli olacak yüzde 19 faiz. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Hehe12 Ağustos 2021 15:00

    Evet sira geldi ucan kus resmi gazatesini zabahlar olmasin bakalim kim gelecek

  • roket adam12 Ağustos 2021 14:32

    Hadi düşür. hadi reyis atıp tutuyodun kapının arkasından bakma tüm yetki sende hadi düşür,hadi yap.

  • Berber Bekri 12 Ağustos 2021 14:12

    F A İ Z L E R İ D Ü Ş Ü R E M E Z....YTD

  • ümmetin adamı12 Ağustos 2021 14:12

    cumhur reisimiz faizleri kaç aydır indirmeyen şahap başkan için bir gece ansızın gelebilir...herşey davamız ve ümmetimiz için...yüksek faiz, dış güçlerin en sinsi silahıdır...

  • Bika12 Ağustos 2021 14:10

    TCMB başkanı, eski başkanın 200 baz puan faiz artışının gereksiz olduğunu söyleyip o koltuğa oturdu ve 5 aydır boş geçiyor. Eski başkan yanlış yapmamış demek ki.

  • Mucise Reis ;)12 Ağustos 2021 13:59

    3 merkez başkanı değişmiş. ABD verileri ve gidişatı ortada. Borsada yabancılar azalıyor... Ha bire swap larla  merkez + bakiye bilanço ayarlamaya çalışıyor. Ne yaptında faizi arttırcan ? ne faliyet gösterdin de ekonomık güç olarak rest çekeceksin ? Merkez günü kurtarsın yeter. Merkez ile borsada vatandaşımız el ele yerli ve milli borsa ile oyalanıyoruz : )) Yerli yatırımcı bile yabancı borsalara gitmeye başladı. kripto borsaların bile kuralı, mantıgı daha rasyonel. gerçekçi. Tek fark çok hızlı iniş, çıkış olabiliyor. fores soygunundan daha mantıklı ... Merkez hiç bişe yapamaz. pas der. asıl hukumet reel hangi politikalar ile nler planlıyor ? aldığı swap paraları ile neler ne tur projeler, ihracatlar düşünülüyor, sorna sadece borçlar mı ödenecek swaplar ile. o önemli.