E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Haftanın en önemli verisi olarak ön plana çıkan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası yönetimi beklentiler doğrultusunda faizi sabit tuttu. Şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada politika faizi yüzde 17 seviyesinde sabit tutuldu. Piyasalarda TCMB'den bir faiz hamlesi beklenmiyordu.
HIZLI BİR ARTIŞ YAPILMIŞTI
Ekonomi yönetimindeki sürpriz değişim sonrasında Kasım ayında Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantıda TCMB enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi ve dezenflasyon sürecinin yeniden tesisi amacıyla politika faizini 475 baz puan artırarak beklentilere paralel yüzde 15'e yükseltmişti. TCMB Aralık ayında ise beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık artışa gitmiş ve sıkı duruşun "enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla" sürdürüleceğini belirtmişti. Merkez Bankası bir önceki toplantısında da faiz değişikliğine gitmemişti.
Merkez Bankası Beklenti Anketinde enflasyon beklentisi yıl sonu için yüzde 11,23, 12 ay sonrası için yüzde 10,36 ve 24 ay sonrası için yüzde 9,36 seviyesinde bulunuyor.
TCMB'nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için yüzde 9,4 seviyesinde bulunuyor.
TÜİK en son tüketici fiyatlarını yıllık %14,97 olarak açıkladı.
TCMB'nin bir sonraki toplantısı 18 Mart'ta gerçekleştirilecek.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamada şöyle denildi:
"İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkileri sınırlı kalırken, hizmetler ve bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler sürmektedir.
Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte son dönemde kredi büyümesi yavaşlamaya başlamıştır.
İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.
Gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağı öngörülmektedir.
Öte yandan, uluslararası emtia fiyatlarında süregelen artış eğilimi ve bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır. Bu doğrultuda, 2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir.
Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmektedir.
Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.
Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir. Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde sürdürülmesinin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.
TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
Yabancılar faizlerde değişim beklemiyor
IMF’den Türkiye için enflasyon tahmini
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Doları düşürecem diye faiz faiz şimdi yabanıl 8.5 tl de doları getirdi 17 faize koydu doları dusurdun 6 tl de doları aldı cikti bu politika yanlız dövize baskı yapmak yanlız sabit kur uygula en azında kimse riske girmez taylanda dolar hep 32 baht
Dolar al ve bekle bu faiz bizim ocagımıza incir ağacı diker yoksa...
Faiz iyi değil ama faizi düşürürler bu defa memleketin ocağına beş tane kocaman incir ağacı ekilir. Hem doviz fırlar, hem enflasyon fırlar, hem devket dovşz aöığı zirve tapar dovşz borçları tamamen çıkmaz sokak olur. Binbir dert! Muhteşem atı alan üsküdarı gecer ekonomi yönetimi sayesinde bol incirli hayatlar! Yola devam!
Vatandaşların ülke dışındaki varlıklarını ülkeye getirilmesi de carş açık sorununu gidermede önemli. . Son zamanlar En milli ve en yerli vatandaşların veya şirketlerine ait yurdışında taşınmış ve yurdışında parkeden paralarını ve bazı varlıkları satıp doviz olarak ülkeye geri geletek ülke ekonomisine katılması için teşvik edici düzenlemeler yapılabilmesi katkı sağlar. Ülkede hiç bir önemli sanayi tarım falan üretimi olmadan, son 15 yılda ülkenin hiçten milyarlarca dolar servete ulaşım ülkenin en zengini olanlar ve kendilerine hep en milli biziz diyenler italya, isviçre, katar, kayman adalarına amerikaya falan büyük varlık taşıyanlar, götürdüklerini geri getirirse ülkede doviz cari açığı sorunu giderilir.
2. TVF kapsamındaki şirketlerin hızlandırılmış şekilde borsada halka açılması. Ve belli tarih öncesi doviz bazlı mevduatı olupta ve dovizleri bozdurup ihrac edilen bu hisseleri alanlara %10 - 15 fiyat iskontosu uygulanması. Böylece dış fon girişi ile TVF şirketleri de mali olarak güçlendirilmiş olur.
Ülkedeki doviz mevduatlarının büyğk bölğmünün liraya gecmesi sağlanmalı. 9 aylık - 2 yıl arası %20 üstü faizli lira bazlı devlet bonosu ile tahvili ihracı. Belli tarihten öncesi doviz mevduat hesabı olan ve bunu bozdurarak, lira bazlı bono ve tahvile gecenlere ek faiz verilmesi. Dovizi yüksrkten maliyetlenmiş vatandaşların zararı giderilmesi ve psikolojik olarak ta lira bazlı varlıklara gecmesi sağlanabilir.
Ekonominin doğru ritme girmesi için öncelikle finansal dengeler yeniden güçlendirilmeli. Ekonominin düzene girmesi ve büyümeye gecmesi için bu temelin sağlamlaştırılması şart. Bunun içinde MB kendi doviz rezervlerini yükseltecek ve bankaların doviz yükümlülüklerini azaltacak olağanüstü hamleler yapmalı. -Gerekirse faizler bir süreliğine daha da yükseltilmeli. Enflasyona göre daha yüksek cazip getiri olacak şekilde bir seviyeye getirilmeli. MB doviz rezerv miktarına ulaştıktan sonra enflasyona göre makul faiz düzeyine gecilir.
Önce elektrik ve doğalgazda yapılan fahiş fiyat artışları geri çekilsin, sonra %5 hedeflensin ki biraz olsun inandırıcı olunabilsin...
Gerçek enflasyon ne zaman açıklanacak ? Geçmişe yönelik Maaş düzeltmeleri yapılması düşünülüyor mu ?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:13)