E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Foreks anketine katılan 18 ekonomistin 13'ü faizin değiştirilmeyeceği, 5'i ise artırım kararı alınacağını öngördü. Ekonomistlerden 1'i TCMB'nin Şubat toplantısında 75 baz puan, 4'ü ise 100 baz puan faiz artırımı kararı alacağını tahmin etti.
2021 yıl sonuna ilişkin görüş belirten 12 ekonomistin medyan tahmini yüzde 13,50-13,75 aralığında gerçekleşti. Yılsonu anketine ilişkin en düşük faiz tahmini yüzde 11,50, en yüksek tahmin ise yüzde 17,00 seviyesinde oluştu.
TCMB, 2020 yılı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleştirdiği 3 PPK toplantısında haftalık repo faizini sabit bırakma kararı alırken, Eylül ayında gösterge faizi yüzde 8,25'ten yüzde 10,25 seviyesine yükseltmiş, Ekim ayında 175 baz puanlık artış beklentisine karşın faizi sabit bırakmıştı.
Kasım ayında gösterge faizi beklendiği gibi yüzde 10.25’ten yüzde 15,00'e yükseltme kararı alan Merkez Bankası, Aralık ayında politika faizini yüzde 17,00'ye çıkarmıştı. TCMB, geçtiğimiz ay ise faizi beklendiği yüzde 17,00 seviyesinde sabit bırakmıştı.
Ankette 15 ekonomistin yüzde 18,50 seviyesinde bulunan O/N ve yüzde 21,50 seviyesinde ulunan GLP için tahmini de herhangi bir değişiklik olmayacağı yönünde gerçekleşti. En yüksek ve en düşük tahminler gecelik faizde yüzde 19,50 ve yüzde 18,50, GLP'de ise yüzde 22,50 ile yüzde 21,50 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası piyasayı 51 milyar TL fonladı
Deutsche, BİST’te yükseliş potansiyeli görüyor
Döviz tarafında dalgalı seyre dikkat!
Ağbal: Kur etkilenmemek şartıyla rezerv biriktirilebilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Endişeden Dovizde ve altında park eden paraların endişelerin giderilerek ertelenmiş tüketim ile yatırımlara yönlendirilmesi gerek. Bu dovşz patlayacak korkusuyla doviz altın da yatan pasif kapitalin liraya dönüşerek ertelenmiş bireysel ihtiyaçların tüketime, ertelenmiş tarım ile sanayi yatırımlarına, gayrimenkule, araçlara ve borsaya yönelmesi gerekir. Ancak ekonomi böyle dinsmikleşir.
MB faizleri artırsa da bankalar faiz vermiyor.Şu anda yüzde 16.Banka galiba topladığı parayı satamıyor.Yabancılar şimdiden dolar 6.50 yi görecek diyorlar.Şimdiden kaçacakları fiyatı belirliyorlar.8 'den bozdur,6.50'den al kaç.Faiz de cabası.
Biz yabancılar olarak en az 500 puan daha faiz artışı istiyoruz. %25 politika faizi iyidir hoştur. Yoksa doları 10 TL yaparım bak valla. Dolarlarımızı alır beyaz atlarımıza biner ve memleketimize geri döneriz.
Yastık altı doviz altını reel ekonomiye sokacak, bankalardaki oviz mevduatlarını bozacak formuller geliştirilmeli
Faiz artirmaz ise dolar çıkar yani artırmak zorunda
yok deve bence sabit kalır
Ekonominin doğru ritme girmesi için öncelikle finansal balanslar güçlendirilmeli. Bunun içinde MB doviz rezervlerini yükseltecek ve bankaların doviz yükümlülüklerini azaltacak olağanüstü hamleler yapmalı. 1. Şok yüksek faiz %20 civarı, istenilen doviz rezerv miktarına ulaştıktan sonra enflasyona göre makul faize gecilir. 2. 9 aylık - 2 yıl arası %20 üstü faizli lira bazlı devlet bonosu tahvili ihracı. Belli tarihten öncesi doviz mevduat hesabı olan ve bunu bozdurarak lira bazlı tahvil bononya gecenlere %5 ek faiz verilmesi. 3. TVF kapsamındaki şirketlerin hızlandırılmış şekilde borsada halka açılması. Ve belli tarih öncesi doviz bazlı mevduatı olupta dovizi bozdurup bu hisseleri alanlara %10 - 15 iskonto uygulanması. Böylece dış fon girişi ile TVF şirketleri de mali olarak güçlendirilmiş olur. 4. Vatandaşların şirketletin yurdılındaki dovizlerini veya bazı varlıkları satıp doviz olarak ülkeye ekonomisine sokmasına teşvik edici düzenlemeler yapmak.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:01)