E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 17 olan politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19 seviyesine çekti. Piyasalarda ağırlıklı beklenti 100 baz puan artırım olacağı yönündeydi.
Merkez Bankası'nın 200 baz puanlık faiz artırım kararının ardıdan döviz piyasalarında aşağı yönlü hareket hız kazandı. Karar öncesinde 7,46-7,47 düzeyinde seyreden dolar/TL, ilk tepki olarak 7,40 seviyelerinin altına geriledi.
Benzer performansı kaydeden euro/TL de 8,92'den 8,85'lere çekildi.
PPK, özetinde şöyle denildi:
Genişleyici parasal ve mali politikalar ile aşılama sürecinde yaşanan olumlu gelişmelerin etkisiyle küresel büyüme görünümünde iyileşme ve uluslararası emtia fiyatlarında artış görülmektedir. Yükselen küresel enflasyon beklentileri, gelişmiş ülke para politikalarına ilişkin belirsizliklere ve küresel finansal piyasalarda dalgalanmaya yol açmaktadır.
İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların hafifletilmesiyle hizmetler ve bağlantılı sektörlerde iktisadi faaliyetin artması beklenmektedir. Bununla birlikte, salgının seyrine ilişkin muhtemel gelişmelere bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerindeki riskler önemini korumaktadır. Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güçlü seyreden iç talebin yanı sıra ithalat fiyatlarındaki artışlar cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte yavaşlayan kredi büyümesi son dönemde bir miktar yükseliş eğilimi sergilemiştir.
İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Öte yandan, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır. Gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale geleceği beklentisi korunmakla birlikte, son dönemde kredi büyümesindeki yükseliş eğilimi ile ithal maliyetlerdeki artış, talep ve maliyet unsurlarında öngörülen kademeli iyileşmeyi geciktirmektedir.
Kurul, söz konusu gelişmelerin enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerinde oluşturduğu yukarı yönlü riskleri dikkate alarak, önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.
2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmeye devam edilecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.
Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir. Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde sürdürülmesinin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.
TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Duyuruda, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.
Faiz kararı sonrası ilk fiyatlamalarda volatilite yüksek seyredebilir
Merkez Bankası faizi pas geçerse sürpriz olmaz!
Yabancıların faiz artışı olursa dolar beklentisi ne?
TCMB faiz artırırsa kurlarda düşüş başlar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
kötü devlet yönetimi=yüksek faiz. Almanyada, Japonyada, ABDde yatırım yapmak isteyen girişimci %1 faizle kredi çekip sadede %5 kar marjı ile ferah bir hayat sürebilirken, türkiye gibi kötü yönetilen ülkelerde %25 ile kredi çeken yatırımcı %50 kar marjı koyuyor. bu durumda tüketici hep pahalıya alıyor ürün ve hizmetleri
Az önce piyasa faiz istiyor diyen sen değil mi idin it?
Eksi dövizle, dış ticaret açığı ile kısa sürede ancak bu şekilde başa çıkılabilir.
bence faiz artırımından rahatsız olanlar dolarda pozisyon alanlar kur arttımı sevinçten gobek atıyo faiz artınca kurda artsa herkes sevinir zira 765 çevremde dolar alanlara şahidim herkes dolara koşuyo faiz arttıkça hevesleri kursaklarında kalıyo dolar mevduatlar bi çözülsün sonra oturalım fazi tartışalım karını zararınıda ayrıca konuşalım ozamana kadar traşa devam
Faiz % 19 olmuş gurur duyuyorlar utanmadan.yılsonunda bize en az zamlar ile % 50 her şeye zam gelerek yansıyacak ve inneden ipliğe katmerli zam gelecek.bu faizleri kim verecek tabiki biz garibanlar değilmi.yazıklar olsun sizlere derim.dövizin belini belki bir kaç gün kırarsınız fakat döviz faizin % 19 arttığı bir ortamda artık kimse kontrol altında tutamaz iki üç faiz kadar koyup 9,50 TL bu sefer rahat olur.
https://www.haberturk.com/son-dakika-turkiye-dunyanin-en-yuksek-7-politika-faiz-oranina-sahip-3009533-ekonomi şu habere bakarmısınız.Faiz artırımında tam 3.dünya ülkesine döndik faizler yakında % 50 olur ise hiç şaşmam.ne imiş önden yüklemeli imiş.hani ekonomi iyi idi.demek ki ekonomi SOS vermektedir.
Tebrikler merkez bankası dolarcıların belini kırdınız denize döktünüz
aynen reis ve gurbetçiler şu an karalar bağlamış durumda
dolar şu an 7,36
resmen ulkeyi soyduruyorlar faiz artışı nedir ekonomiyi çökuşe surukler keferelere milletin parasını yollar
Daha önce RTE yaptığı hatalarının bedellirini ağır ödemeye başladık.% 30 faizler yılsonuna kadar gider artık.artık faizlerin freni patladı ki kimse durduramaz.
31 martta stopaj geri gelirse hiç bir anlamı kalmaz bakalım stopaj indirimide uzatılacakmı ?
Ver bakalım bol keseden! Zamanında iyi ki Berat Albayrak kıstıkça kısmış! Yoksa şimdi iyice kudurmuş olurdu bu faizler. Piyasa beklentisiymiş te bilmem ne! Bir dönem de kar etmeyiverin ne olacak? Geberdiniz mi?
Fikrin yok ki yazasın aşağıdaki dangal ! Kulaktan dolma argumanların da bunun cahilliğini belli edeceği için böyle üç dört kelime ile zeytinyağı misali sıyıracak! Bu tiplerden öyle çok var ki!
Komik olmuşsun ama traji komik
Turkiyeyi gondiklemeye devam bizim çocuklar bir sonraki toplantıda artışa devam etmeli bakın Arjantin de %30 faizler sizin neyiniz eksik
Hovardalık yapmanın lüzümü yoktu. Piyasaları daha fazla gerdiler. 50 baz puanlık sembolik artış yeterli idi. Şimdi bunun düzeltmesi de daha zor olacak. Şu işi bilen biri çıkmadı ya şu ülkede.
bu da bizi 7 gün idare eder.yanlış para politikaları ben bilirim bencilliği bizlere buralara getirdi.faiz artışları yalama oldu % 30 bu sene rahat görürüz.ben neden dövizimi bozdurayım.parayı nereye koyacağız mecbur döviz de kalacak.faizin arttı yerde borsa falan olmaz.
20 yıl öncesine geri döndük.bunu bir yere not edin.bundan böyle faiz enflasyon sarmalına girdik sonunu söyleyeyim devalüasyonlar ve ekonomik kriz.zaten ekonomik kriz var diyeceksiniz ancak bu saklanamayacak kadar belirginleşecek.
ekonomik reform paketi dedikleri faiz artışı çıktı.
200 bp dedim şimdi nisanda 100bp daha mayıs da 100 bp daha devam edecek
Piyasa bir kez daha siyasilere tükürdüğünü yalattı.
Sen de al kınanı ...iyice sıva!
% 30 dan aşağısı bizleri kesmez.çünkü piyasanız hiç güvenilir değil bir ande döviz fiyatları % 5 bile yükselebilmektedir.gelecekte faiz oranları % 30 gidecektir.hisse senetleri artık cazibesini yitirmiştir benim tarafımdan.
Faiz artırmak iyi değil ama başka çarede kalmamıştır...ekonominin geldiği nota budur.
Aciziyet. Türkiye imkanları olan bir ülke disiplinli olunursa düzelir
Artık konut ve otomobil faiz oranlarından yani inneden ipliğe zam gelir ekonomi yavaşlama noktasına girer.parası olan parasına para katar.borsada fazla gitmez böyle ortamlardan daha önceleri gördük bu senaryoları.
MB döviz açığını kapatsın sorunun önemli kısmı çözülür yoksa her toplantıda faiz artırırsın. Ecevit hükümeti 7000 e çıktı ne oldu sonu bunun sonu yok MB nin döviz alım ihalelerine başlaması lazım. Bu faizle ekonomi yürümez elinizde kalır.
İngiliz kıskaca almış ekonomiyi vuruyor kırbacı vuruyor kırbacı şahlan türkiyem şahlan.
borsanın panzehiri faizdir.endekste kimse yükseliş beklemesin beyler.artık borsaya sert satışlar gelecektir.yakında faizler % 25 bulur böyle gider ise.RTE artık tv çıkıp ahkam kesmesin derim.
DEMEK Kİ EKONOMİ O KADAR KÖTÜ Kİ FAİZ ORANLARINDA DÜNYA LİDERLİĞİNE İYİCE OTURDUK.
Katılım bankalarından paralar çekilip faizli mevduata gidiyormuş......
Halkbankasının kademelerine satış koyan robot çek elini hisseden, Abd sana iyi prim verdi. Bu dava sana iyi kazandırdı sanırım. Hissenin piyasa fiyatına göre mi ceza kesilecek? Sen ne yapıyorsun? Firavunda kendini güçlü görüyordu. 14 milyon satış nedir? Yatırımcının üzerinden çek elini artık! Tüm hisseler arttı. Bizi iyice boğdun. Allahım yeter yeter artık! Kimse bu sana havale ediyorum.
dünya eksi faizi konuşurken biz faiz cenneti olduk. ver mehteri verr ver faizi sıkışınca ver faizi hadi geçmiş olsun.
Başkanlık gelince ülke uçacaktı tam tersi oldu.
Merkez bankasını kutluyorum, piyasa neyi gerektiriyorsa o yapılmalı inatlaşmadan.. Bundan sonra sözleriyle de yönlendirme yapabilir. Yatırım tavsiyesi değildir.
bazı aptallara gereken dersi veriyor işte, helal olsun. enflasyon sonuçtur, faiz sebep diyen lise mezunları boyunun ölçüsünü aldı oturdu.
MB elini açık etmiştir...Londra tefecileri yeni emirlerinizi bekleriz!!! Yazık çok yazık...
Abd uzun vadeli tahvil faizleri yükseliyor , MB nin 200 baz arttırmasına rağmen dolar fazla düşmez. YTD
damat gitti şenlik başladı:) yazık Erbakan görse "faizci siyonist uşakları" der bunları kovalardı
İşin kolayını buldular her toplantıda faiz artır döviz düşsün. MB nin döviz açığını kapatması döviz alması lazım. Bu iş böyle gitmez durgun ekonomide yüksek faiz öldürücüdür.
Yeni başkan doğruyu yapıyor... Faiz enflasyon üstü olmalı enflasyon düşer faiz düşer... Amaç önce enflasyonu düşürmek olmalı...
Ee o zaman çelişmedimi faiz sebep enflasyon sonuç cümlesi ile ?
diz çöktüremezler dedin, dik dur arkandayız dedik. babayı aldık
dış mihraklar ülke yönetimini ele geçirmiş demekki
komik adamsın velhasıl
Türküm demek ayıp artık bu ülkede. Faiz haram demek de hükümete hakaret.
Bir kere faiz lobisi tefecilerin eline düştük rezervler bitmiş bakalım kan emiciler kaç puan daha isteyecek?
Faiz arttırmaktan başka çaresi kaldı mı ? Pandemi döneminde yoksula hibe vermedi gitti yandaşa ucuz kredi ile piyasada enflasyon yarattı sonrada yaptığı temizlemeye çalışıyor ! Beton ekonomisi karın do-yur-mazzzzzz ! Vatandaş çalışır Vergi ile Devleti , Faiz ile Zenginleri BESLER ! Hadi bakalım köleler VATAN - MİLLET -SAKARYA
"siz bu kardeşinize yetki verin, faiz nasıl düşürülür görün"
otobüs şöförüne direksiyon verilir, hazinenin anahtarı değil. %19 faiz veren batık ekonomimiz hayırlı olsun. Almanya da kıskansın
Yetki zaten seneler önce verilmişti kardeşim 20 sene sonra geldiğimiz nokta hakikaten faizde son nokta olduk hemde dünya genelinde,şimdi başlarlar hemen cek cak cuk sen takma onların baktğı tek yer cukkkk
Saçmalığa bakın faiz beklenti üstünde arttı banka ve eşyacılar gyo cular seviniyor şaka gibi tam tersi olmalıydı ama bu işler böyle dikkat edin geçici olmasın.....
Söz dinleyen TCMB başkanı faiz artışına devam ediyor, söz dinlemeyen faiz indirmeyen eski başkan Murat Çetinkaya görevden alınmıştı!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:49)