E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan düşürerek yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e çekti.
19 Mart 2020 tarihinde toplanması planlanan Para Politikası Kurulu, koronavirüsün olası ekonomik ve finansal etkilerini değerlendirmek üzere bugün olağanüstü toplandı.
Alınan önlemler ve Merkez Bankası'nın açıklaması şöyle:
1. TCMB tarafından gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkânlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacaktır.
2. 2020 Yılı Para ve Kur Politikası metninde yer aldığı üzere, temel politika aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine ilave olarak ihtiyaç duyulan günlerde TCMB tarafından piyasaya 91 gün vadeye kadar repo ihaleleriyle likidite sağlanabilecektir. Bu ihalelerde kazanan tekliflerin bir bölümünün veya tamamının, mevcut durumda 1 hafta vadeli repo işlemlerinde olduğu gibi, bankalar tarafından talep edilmesi halinde repo işlemi yerine aynı faiz oranı ve vade ile Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak sonuçlandırılmasına imkân tanınacaktır.
3. Piyasa yapıcılığı sisteminin desteklenmesi amacıyla piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkânına ilişkin limitler artırılmıştır.
4. Halihazırda 1, 3 ve 6 ay vadeli olarak geleneksel yöntemle gerçekleştirilen ABD doları karşılığı swap ihalelerine devam edilecek olup söz konusu ihaleler euro ve altın karşılığı da düzenlenebilecektir.
5. Zorunlu karşılıklar uygulamasında reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalar için yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm yükümlülük türlerinde ve tüm vade dilimlerinde 500 baz puan indirilecektir. Alınan bu kararla, reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalara yaklaşık 5,1 milyar ABD doları karşılığı döviz ve altın cinsi likidite verilmesi beklenmektedir. Söz konusu değişiklik, tesisi 20 Mart 2020 tarihinde başlayacak olan 6 Mart 2020 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır.
6. Reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamını teminen bankalara hedefli ilave likidite imkânları tanınmıştır. Bankaların yeni likidite imkânlarından alabilecekleri azami fon tutarı reel sektöre sağladıkları ve sağlayacakları kredi tutarları ile ilişkilendirilecektir. Söz konusu imkânların toplam tutarının, sistemin fonlama ihtiyacının yüzde 25’i ile sınırlı kalacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda;
91 gün vadeye kadar repo ihaleleri yoluyla TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 150 baz puan altında faiz oranı üzerinden miktar ihalesi yöntemiyle Türk lirası likidite sağlanacaktır. Söz konusu ihalelerde kazanılan tekliflerin tamamı veya bir bölümü bankalar tarafından talep edilmesi durumunda aynı şartlar altında Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak da sonuçlandırılabilecektir.
Miktar ihalesi yöntemiyle 1 yıl vadeli döviz karşılığı Türk lirası swap ihaleleri düzenlenecektir. Söz konusu swap ihaleleriyle ilgili bankalara TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 100 baz puan altında faiz oranı üzerinden ABD doları, euro veya altın karşılığı Türk lirası likidite sağlanacaktır.
Söz konusu imkânlara dair limitler konusunda bankalara ayrıca detaylı bilgilendirme yapılacaktır.
7. Küresel ekonomik belirsizlikler ile uluslararası ticarette yaşanan güçlüklerin reel sektör firmaları üzerindeki olası etkilerinin hafifletilmesi amacıyla ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine yönelik aşağıdaki önlemler alınmıştır:
18 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar vadesi gelecek reeskont kredisi geri ödemelerine 90 güne kadar vade uzatım imkânı tanınmıştır. Firmalar kredi kullanımına aracılık eden bankalara başvurarak, herhangi bir geri ödemede bulunmaksızın mevcut senetlerini 90 güne kadar daha uzun vadede bir senet ile değiştirerek bu imkândan yararlanabileceklerdir. Bu suretle toplam 7,6 milyar ABD doları karşılığı kadar reeskont kredisi geri ödemesi ertelenebilecektir.
Hâlihazırda kredi taahhüdü açık olan reeskont kredileri ile 18 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar kullanılacak reeskont kredilerine 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilmiş, böylece bu kredilerin taahhüt kapatma süresi 24 aydan 36 aya çıkartılmıştır.
Mevcut reeskont kredisi azami vadeleri, 20 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, kısa vadeli kullanımlar için 120 günden 240 güne, daha uzun vadeli kullanımlar için ise 720 güne çıkartılmıştır."
İlk adımı Fed atmıştı
Koronavirüse karşı önlem alan merkez bankalarının başında Fed geliyor. Bugün yapacağı toplantıyı beklemeden iki kere olağanüstü toplanarak faiz indiren Fed ayrıca 700 milyar dolar ek tahvil alımı programı açıkladı.
Likiditenin en büyük sorun olduğu bu krizde 6 büyük ülkenin merkez bankaları Fed, Avrupa Merkez Bankası (ECB), Kanada (BOC), İngiltere (BOE), Japonya (BOJ) ve İsviçre(SNB) merkez bankaları, dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için swap hattını genişleteceklerini açıkladılar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Çok kötü oldu. Enflasyon yüzde 20 üstğndeyken faizlerin inmesi krizi hızlandıracak.
DÖVİZİN KAYMAĞINI KİMLER YİYOR AÇIKLAYIN BU ÜLKE BÖYLE SOYUYORLAR BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE OLAN GARİP GURABAYA OLUYOR HARAMDIR ZIKKIMDIR
dunya da faiz düşüyor hatta ekşi bizde niye 10 ...5 in altı olmalı bu koşullarda bizde bu dünyanın bi parcasiyiz
Ey fetöcüler ve CHP'liler, Faiz de düşecek dolar da düşecek. Az sabırlı olun, panik yapmayın! Bakın petrol yerlerde sürünüyor. Altın güvenli liman düşüyor. İnsanlar virüsten dolayı nakite geçmek için dolar alıyorlar. O yüzden yükseliyor. Yine dünyada en az düşen gelişmekte olan ülke parası Türkiye...
Savcı, savcı... bunu bu arkadaş söylemiyor. senin fosilleşmiş partinin başındaki adam KK söylüyor, FETÖ + PKK hainlerininde taşeronluğunu yapmak kesmiyor şeriatçı diye tukaka dedikleri karamollanın adamlarını da meclise sokuyor. Sahi siz ne ayaksınız deve misiniz kuşmusunuz?
Her nedense böyle atıp tutanların ceplerinde neden en çok Dolar vardır çok merak etmişimdir.
Haddini bil. Milyonlarca vatandaşın oy verdiği bir partiyi terör örgütü ile yanyana anamazsın.
Nakit varliklar eridi umarım hükümet hane halkını destekleyici önlemler alır meselâ doğalgaz elektrik su faturaları hazine tarafından karşılanır emeklilere seyyanen en az 100 tl maaş zammı çalışanlara en az 100 tl seyyanen zam olabilir işsizlik maaşı artışı olabilir fransa almanya destekleme hareketini yaptı umarım bizimkilerde yapar beklentimiz bu yönde
Bir esnaf olarak ben de önlemimi aldım. Bundan sonra marketimden alışveriş yapmaya gelenlere döviz bürosunu adres göstereceğim. Dolarını al öyle alışverişe gel diyeceğim. Çöp para ve veresiye kabul edilmez.
Kafayı çalıştır borcu TL'den ver tahsil ederken Döviz ile al Dolar karşılığında tahsil et..Bu şekilde paran değer kaybetmemiş olur😉
Varlık fonu aşırı düşen hisseleri yabancıya kaptırmadan alımlara başlamalı örneğin market zincirlerine hükmetmek için aşırı fiyatlanirsa gıda meyve sebzeyi dengelemek için ŞOK Marketlerden hisse toplamalı halka arzindan beri en düşük fiyatta şu an.
saldım çayıra mevlam kayırıya millet can derdinde bunlar mal derdinde biz biz almaya veya amarıkamyız paramız rezev parada fazi indiriyoruz zaten sıkıntıda olan piyasıyı daha sıkıntıya düşürüyorlar
MERKEZ BANKAMIZ TL ,Yİ SÜRDÜM ÇAYIRA ALLAH SONUNU GAYIRA DEYİP SALIVERDİ İNSANLAR NASIL YAŞAYACAK .SÜREKLİ ERİYEN PARA KARŞISINDA NASIL KORUNACAK.BİR YOL GÖTERSENİZ İYİ OLACAK.
TCMB yakında rezervin iyice azalacak bakalım napacan yaz ayları daha çok sıcak olacak piyasalarm ateşini söndürebilecek misin bakalım dolar talebine ne kadar enjeksiyonun var karşılayabilecekmisin bakacağız😉
TCMB yakında rezervin iyice azalacak bakalım napacan yaz ayları daha çok sıcak olacak piyasalarm ateşini söndürebilecek misin bakalım dolar talebine ne kadar enjeksiyonun var karşılayabilecekmisin bakacağız😉
Dolari olan vatan hainidir diyenler cok iyi oynuyorsunuz rolunuzu , napsakta dolari patlaksak he
abd deki 0 enflasyon ile kendini bir tutup toz pembe bakan merkez bankası başkanı kendi ülkende dışarıdaki enflasyona zahmet olacak ama bir bak kuklalıktan çık biraz o kafanı çalıştır.ve yaptıgınız doğrumu bir bak istersen 0 ada indirsen enflasyonu düşürmediğin takdirde yaptıgınızın bir mantıgı olmadığı gibi dolara ayna tutuyorsunuz.bu yaptıgınızla TÜRK LİRASI dahada çok değer kaybedecektir.sana bu emri verenler birazda çarşı pazardaki fiyatları düşürsünler ama lafta değil gerçek anlamda!!!!
1 Ocak'ta rafineri çıkışlı bir litre vergisiz benzinin fiyatı 2 lira 83 kuruşken bugün rafineri çıkışlı bir litre vergisiz benzinin fiyatı 1 lira 43 kuruş oldu.ee kactan satiyoruz eyyy benim milletim diye diye milletuni dudukleywnlwr
DOLARI ŞİŞİRINKİ NASIL BATTIGIMIZI TOPTAN SEYREDELİM ALLAH AKIL FİKİR VERE YALAKALIĞIN SONU AYAKCILIKTIR
Patronlar en 2 tavanlik hisse almali, virus bahanesi ile yuzde 60 dan fazla dustu hisseler. Virus falan da yalan dolan, asisi hazir tabiki de. Ulke liderleri de spkulasyon yapiyor, millet korkudan satti. 160 bin lira zarar var.
100 Puan nedir ? En az 300 puan indirim olması gerekirdi ! Yahu bunlar işin ciddiyetinde değil ! Faizler acilen %5 altına indirilmeli ve Şirketlere , kobilere , vatandaşa kredi desteği sağlanmalı yoksa toptan batacağız !!! Fed 700 milyar $ para veriyorsa bizde en az 350 milyar kredi vermemiz gerek !!! Yada banka alacakları ertelenmeli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Senin kafan güzel mi kardeşim senin dediğin gibi çok sert 300 baz puan faiz indirseydi akşam 1 $=7,50 TL fırlardı. Dolarizasyonu azdırırdı😂
Bu kriz Turkiye ye yaradı. Faiz ler düştü petrol düştü. Cari açık düştü. Bu kriz keşke 2 sene devam etse..
Devam etmesin ama bize yaradigi kesin enflasyon dusecek.
Yapmayın etmeyin yazıktır,faiz indirmek, dövizi yükseltmektir, yazık değil mi TL ye
TL EROL TAŞ GiBi ÖNÜNE GELENDEN DAYAK YiYOR.
İŞTE ŞİMDİ ÇOK İYİ YAPTIN BUGÜN ALKISLAYANLAR YARIN NASIL ARKANDAN BAKACAKLARINI DÜŞÜN SENİN FAİZ İNDİRMEN DİGER ÜLKELERLE KIYASLAMAN SIFIR ÇOK YANLIŞ YAPTINIZ
Doların 7 tl olması isteniyor sanırım ki 100 puan daha indirmiş acilen (!)
Yazıklar olsun TL pul oldu sayenizde. Bundan sonra ben de esnaf olarak TL kabul etmeyeceğim.
FED'in dahi çaresiz kaldığı bir yerde eyyy TCMB sen kim napabilirsin ki ya 😂
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:39)