E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2022 yılının ilk faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmayarak yüzde 14 seviyesinde tuttu. Son dört toplantısında 500 baz puan faiz indirimi gerçekleştiren Merkez Bankası 16 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirdiği son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 100 baz puan daha indirerek yüzde 14'e düşürmüştü.
DEZENFLASYONİST DÖNEM BAŞLAYACAK
Enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağının öngörüldüğünü bildiren TCMB, "Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir" açıklamasını yaptı.
PPK sonrası değerlendirme şöyle: Salgında yeni varyantlar ve artan jeopolitik riskler, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin artmasına yol açmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.
Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmekte, bu bağlamda ticari ve bireysel krediler yakından takip edilmektedir.
Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; döviz piyasasında yaşanan sağlıksız fiyat oluşumlarına bağlı döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışları, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir.
TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.
FAİZ DEĞİŞMEDİ, DÖVİZ DÜŞÜŞE GEÇTİ
Bu arada, Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerine paralel faiz kararı sonrası döviz kurlarında ilk tepki olarak düşüş gözlendi. Yaklaşık 1 haftadır 13,50 düzeyinde seyreden dolar/TL karar öncesinde bulunduğu 13,40'ın hemen üzerinden 13,25'lere doğru geriledi. Euro/TL ise 15,25 düzeyinden 15,15'in altında çekildi.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2 Aralık'ta yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda "Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum" demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 7 Aralık'ta Katar dönüşü uçakta yaptığı açıklamada, "Kesinlikle yüksek faizin, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir anlayış olduğuna inanıyorum. Buna asla müsaade edemeyiz. Dolayısıyla da bu işi bir defa bu güzergahta, bu düzlemde devam ettireceğiz" demişti.
2 Aralık'ta Lütfi Elvan'ın istifa etmesinin ardından göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği sorusuna "Onu bilmem ama artırmama konusunda kesin kararlıyız. Ve bu işi biz oturtacağız Allah'ın izniyle" yanıtını vermişti.
NEBATİ: OCAK, ŞUBAT VE MART AYINI ŞÖYLE BİR GÖRMEMİZ LAZIM
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun Ocak ayında pik noktaya ulaşmasını, buna karşın dünyadaki gelişmeler, gıda ve enerji fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını, kasım ve aralık ayı enflasyonlarının bazdan çıkmasıyla sene sonunda da anlamlı bir düşüşün geleceğini söylemiş, “Ben seçime tek haneli enflasyonla gideceğim 2023 Haziran ayında” demişti.
Bakan Nebati, Merkez Bankası’nın ilk çeyrekte gevşemenin etkisini izleme kararını desteklerken de “Merkez Bankası’nın nasıl karar alacağını bilmiyorum. Benim görüşüm, Ocak, Şubat ve Mart ayını şöyle bir görmemiz lazım.” değerlendirmesini yapmıştı.
YABANCI KURUMLAR DA FAİZİN SABİT BIRAKILACAĞINI TAHMİN ETTİ
Societe Generale TCMB’nin Ocak ayında faizleri yüzde 14 seviyesinde sabit bırakmasını beklerken, Türk lirasındaki değer kaybını sınırlamak için alınan önlemlerin Türk lirasındaki düşüşü önlemede yetersiz kalacağını düşünüyor.
Unicredit Merkez Bankası’nın Türk lirasındaki değer kaybını yeniden tetikleyecek bir karardan kaçınacağını ve politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutacağını tahmin ediyor.
Bank of America da TCMB’nin ilk çeyrek sonuna kadar politika faizini sabit tutmasını bekliyor. Türkiye’de ortama enflasyonun 2022’de yüzde 52,6 olmasını öngören banka, Türk lirasındaki değer kaybını sınırlamak için duyurulan kur korumalı mevduat uygulamasının negatif reel faizden kaynaklanan sorunlara çözüm üretemeyeceğini ve mali olarak sürdürülebilir olmadığını belirtti.
ENFLASYON 19 YILIN ZİRVESİNDE
Tüketici fiyatları, 2021 aralık ayında aylık bazda yüzde 13,58 arttı. Kasımda yüzde 21,31 olan yıllık enflasyon aralık ayında yüzde 36,08'e yükseldi. Yurt içi üretici fiyatları aralıkta yüzde 19,08 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 79,89'a tırmandı. Yıllık enflasyon yüzde 36,08 ile son 19 yılın zirvesine yükseldi.
DÖVİZDE DENGELENME ÇABASI
Faiz indirimleri sonrası TL'deki değer kaybı aralık ayında rekor kırmıştı. Dolar/TL 18,26 ve euro/TL 20,62 zirve seviyelerini gördükten sonra alınan önlemlerle sert düşüş meydana gelmişti.
TCMB'nin müdahaleleri ve hükümetin aldığı yeni önlemlerle dengelenme çabası içerisinde olan kurların gözü bugün de Merkez Bankası'nda olacak.
Faiz kararının verileceği günde kurlarda yatay görünüm hakim. Dolar/TL 13.50, euro/TL ise 15.25 seviyelerinden işlem görüyor.
MERKEZ BANKASI 2022 TOPLANTI TARİHLERİ
17 Şubat 2022
17 Mart 2022
14 Nisan 2022
26 Mayıs 2022
23 Haziran 2022
21 Temmuz 2022
18 Ağustos2022
22 Eylül 2022
20 Ekim 2022
24 Kasım 2022
22 Aralık 2022
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Gelişmiş ülkelerde %2 bizimde bu seviyelere getirmemiz lazım dış mihraklar faiz düşmesin diye hertürlü oyunu oynar
dört puan faizi indirdik, dolar 8,5 dan 13,5 çıktı, piyasa fiyatları uçtu. bankalar sms gönderiyor olmayan mevduatıma % 20-22 faiz diye... % 14 faizi nerede kullanıyoruz. eyvallah faize ezilmedik ama elektrik doğalgaz market akaryakıt fiyatları duman etti. bir örnek vereyim; ocak 2021 tariş 5 lik zeytinyağı 110 - yaz aylarında 170 - aralık 2021 de 325 e aldım. 1 yılda 5 TL duru bulgur 15 TL olmuş. inşallah bir düzelme olur, dolar 10 TL seviyelerine gelir, fiyatlar 5. 6. aylara rayına girerse vaziyeti kurtarabiliriz, yoksa bu yükün altından vatandaş olarak kalkamayız.
Amad bi git.
Faiz haram evet ama ben nas derken, "Nas future,kastettim. ABD borsasını baz aldım. Algı yapan teröristler var hala :D faize ezilecke mi millet ? faiz ler sıfırlanmayacak mı ?
güven kayboldu bu saatten sonra ne yaparlarsa yapsınlar farketmez
Lafonranden masallat.enflasyonu yuzde 100 yaptır sonra maslak anlat.sol kulak hikayesine devam.elbet devr doner
REİS "2022 YILI ŞAHANE OLACAK" dedi KAOSÇUÇOCUKLARI KUDURDU! Ne yazarsanız yazın, kiminle yatıp kalkarsanız kalkın T.C. DEVLETİ'NİN KÜRESEL GÜÇ olmasını asla ÖNLEYEMEYECEKSİNİZ. ***REİS'LEYİZ HEPİMİZ, VATANA TUZAK KURANI SİLERİZ BİZ***
Sevim koş özbir yine zırvalamış
Allah senin gibileri ıslah etsin..Reis dediğiniz adamı sevebilirsiniz ama yanlışlarını savunarak ülkeyi uçuruma sürüklüyorsunuz..Önce arka cebim değil önce vatan derseniz doğru yaparsınız..
Amad bi git.
Sanırım yemedi.
DÜN AKŞAM İNTERNETTE HANDE KAZANOVA İLE ÖNER DÖŞER VARDI,PROGRAM YÖNETİCİSİ ÖNER DÖŞER,MİSAFİR KONUK HANDE KAZANOVA İDİ,GELELİM ZURNANIN ZIRT DEDİĞİ YERE;HANDE KAZAONOVAYA MERKEZ BANKASININ 20 OCAKDA NE YAPAR SİZCE DİYE SORDU,BAYAN KAZAN MERKEZİN FAİZİ DÜŞÜRECEĞİNİ SÖYLEDİ,SAYIN DÖŞERDE ASTROLOJİYE GÖRE MERKEZİN SABİT TUTACAĞINI YİNEDE DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR DİYE NAZİKÇE SÖYLEDİ,YANİ ÖNER TUTTURDU,BAYAN KAZAN TUTTURAMADI,YILDIZLARI İYİ GÖREMEDİ,DEMEK O GECE HAVA KARANLIK VEYA BULUTLU OLABİLİR, KAZANOVA ÜSTÜN ÇİZİLDİ.
herkes zeka seviyesine göre program seyreder...
Tarihe not düşün....Turizm pamuk ipliğine bağlıdır...Beklenmeyen bir yerde bir osuruk bombası atar....ukrayyada savaş patlar...Fırtına çıkar...deprem olur....gibi sebeblerle Turist gelmezse B...C...planınız NEDİR
Osuruktan da olsa bir bomba patlasın gerç onada gerek yok tüm oteller Rus ve ukranyalı zenginlere dolar plajlarada çadır kurarlar şimdiden zengin iş insanları çocuklarını göndermeye başladı
Nas diyorlardı Pas dediler. İmanla paranın kimde olunduğu bilinmez
fetvasını aldıktan sonra ister yolsuzluk yap, ister rüşvet al, ister yüksek faiz ver
USD nin 10 tl ve üzeri oldugu bir düzende, asla ve asla asgari cüretli emekli ve emekçi istenen seviyede tüketim gerçekleştiremez. 2 ayda yapılan bu uygulama turzm gelirleri ile de toparlanmaz. Allah fakirin yardımcısı olsun. Fakir toplum neden fakirleştiğini bilsin. Fakirler çoğaltığıp küçük destekler yapıalrak oy deposuna çevrilecke ise ? gerçekten orta direk bu yükü kaldırması uzun vade beklenemez. işsizlik sayısı çok yüksek. böyle sert hamlelerin işçi talebini ortaya çıkartmaması üzüntü verici. işveren zamları tek tek yansıtacak yada işçi çıkarak küçülecek. bunların yansıması önümüzdeki 2 ay sonra oluşacak. Daha kimse zamlı maaş almadı 10 gün sonra alacak. elektrık fatura zamları tam yansımadı şubatta ortaya çıkacak. kredi çekim zorlaşıyor. turzm 40 mılyar usd getirse ne lacak ? swapla aynı rakamlar geldide ne oldu ? ÜRETİM FABRİKA İSTİHDAM tek çare
2022 turizm verilerini bekliyecekler o da marttan önce gelmez türkiye'nin reel anlamda döviz arttırıcı tek estürmanı turizimdir
bu sefer yemedi !
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:08)