E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), haftalık repo faizinde 50 baz puan indirime gitti. Piyasa anketlerinde analistlerin beklentisi 25-75 baz puan aralığında bir indirim olacağı yönündeydi.
TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi 10,75'e çekildi.
Geçen yılın son 4 toplantısında politika faizini 1200 baz puan düşürerek yüzde 24'ten yüzde 12'ye düşüren TCMB, bu yılın ilk toplantısında da indirime devam ederek politika faizini yüzde 11,25'e çekmişti. Toplantı açıklaması şu şekildedir:
"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde
11,25’ten yüzde 10,75’e indirilmesine karar vermiştir.
Son döneme ilişkin veriler iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir.
İktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşme devam etmekte; yatırımlarda ve istihdamda
toparlanma sinyalleri alınmakla birlikte zayıf seyir sürmektedir. Rekabet gücündeki gelişmelerin
olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır.
Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle
birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte kredi büyümesi ve kompozisyonundaki gelişmelerin dış denge ve enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin önümüzdeki
dönemde ılımlı bir seyir izlemesi makro politika bileşimi açısından önem arz etmektedir.
Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve küresel enflasyonun düşük düzeyi gelişmiş ülke merkez
bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirmektedir.
Öte yandan, son dönemde küresel büyümeye ilişkin artan belirsizlikler gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebin ve risk iştahının dalgalı seyretmesine neden olmaktadır.
Korumacılık önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik
gelişmelerin yanı sıra son dönemde ortaya çıkan salgın hastalığın sermaye akımları, dış ticaret ve
emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.
Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek
enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet
unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunmaktadır. Enflasyondaki seyrin yıl sonu
tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde daha ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir.
Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin
aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını
değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için
para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana
eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde
belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki
bütün araçları kullanmaya devam edecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu
değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
enslasyon önemli tc de aylık yuzde 10..abd deyuzde 2 usd ve tl arasından farkı sen düşün. burada faizler nasıl bir ülke politikası kararına ön ayak olabilir ki? faiz ekonomide ne kadar etkın.? x lira urun enflasyon ile aylık yuzde 10 artıyor. TL değer kaybediyor. usd yıllık yuzde 2 artıyor. tl usd karşısına değer kaybediyor. üretim hammadde faizle para çekilip, ithal hammadde alıyoruz yerli üretim hammadde üretimi olmaz ise, ekonomi iyileşmez. çin ne zaman yerli hammadde üretimine geçti urettını ihracat ettı ozaman buyudu. biz ithal alıp ihrac edıyoruz. bu sistem 15 yıldır boyle . faiz çözum olmaz tek başına
Bence doğru karar faiz iyi birşey değil.
FAİZ KONUSUNDA ŞOV YAPILDIGI KANISINDAYIM EGERKİ YATIRIMCI YATIRIM YAPACAKSA EKENOMİDE İSTİKRAR ARAR MALESEF TL HER GÜN ERİYOR İNSANLARIN ASIL KAYGISI PARANIN DEGER KAYBETMESİ AVRUPADA MARKETTEKİ 10 YIL ÖNCEKİ ETİKET FİYATI DEGİŞMİYOR BİZDE GÜNLÜK ZAM VAR SEN ÖNCE BU ZAMLARI DURDUR HALKIN ALIM GÜCÜNÜ ARTIR .MALESEF FAİZ İNDİRİP ŞOV YAPMAYI BIRAKLAIM GÜNDEM EKENOMİK İSTİKRAR.
Bankalar kiralık kasa durumuna düşürüldü :)
fazii degil degil tl yi itabar getirecek adımlar atılmalı resmen para pul oldu .yakında tl bir sıfır atarlar nasıl olsa sıfır çok dünyada bu kadar deger kaybeden para olamaz birde deger kazanacak işler yapın .
Şu anda en düşük para birimi 1 TL olduğu için sıfır atılamaz. Ekonomideki problemin kaynağı da bu zaten. Bakalım ne zaman çözülecek.
Merkezi rahat birakin faizi indirsin dolarinda kuyrugunu birakin uretim cossun
SAHTE ENFLASYONCULAR.............ÇOCUK İNANMAZ.................
senin biryerlerine dokundular galiba.yan gelip yat hiç enerji harcama beleş haram faizi ye hemi.adama kustururlar böyle.
faizler inince , konut ve de araç fiyatlarına zam yaptılar,vatandaş yine alamıyor, talimat ile faizleri indirirseniz ekonomik kriz çıkabilir.
Alisverisi de kismak lazim ihtiyac olmayan seyi almayacan..konutda artik yatirim araci degil
nasıl alamıyorlar 200-500 TL lik araclar daha fabrikadan çıkmadan bitiyor millette bok gibi para var sende aynen kemal ve meral gibisin.
Çetinkaya,çetin çıktı,laf anlatamadılar,Uysal kardeşim geldi,ne denirse ''eyvallah''diyor.Eksi faiz olur mu?Neden olmasın.
Faizler,hala,çok,yüksek,50,puan,az,olmuş,
Faiz haramdir... niye 0 yapmiyorsunuz...
Önce kur yükseldi ve enflasyonla büyük darbe yedik sonra faiz yükseldi ve istikrar bozuldu ! Son bir yıldır kur baskılamak için enejimizi boşa harcıyoruz ! Bu iktidar aynı faturayı iki kere ödetti ! Ne uğraşıyorsun 0,75 - 0,50 baz faiz indirimi ile ??? Yap bir kere sağlam indirim olsun bitsin faiz derhal %5 indirilmeli ve üretim çoğalmalı yoksa beton kemirmeye başlıyacağız !!! Konut vergileri acilen raiç değerden gerçek değerine çekilmeli birden fazla evi olan dan x2 vergi alınmalı !!! Kira gelir vergisi kaldırılmalı ve kiralar devlet kontrolünde %25 düşürülmeli yoksa daha çoook can kaybedeceğiz !!!!!!
MB tarafından yapılan fazı indirimleri konut ve araç finansmanlarında artışa neden olacaktır. Bu durum otomotiv ve konut piyasasına canlandıracaktir. Dolaylı olarak sigorta sektörüne yarayacaktır.
İndirmese şaşırırdım
Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir enstrümandır. Azaltılması gerekir. Tabiki azaltırken dövizi artırmak isteyen üçkağıtçılara da dikkat etmek gerekir...
Heryere sızdılar ,zamanında fetö oraya düzdü buraya sıçtı diyordu ama fetö taktiğini benimseyip tüm kurumları ele geçirdiler!bu ülke yüzde 70hayır diyor sandıktan yüzde 70akp çıkıyor çünkü bunlar tüm pislikleri fotodan öğrendiler.
Sayın Uysal,Çetinkaya gittikten sonra hızla faizleri düşürddünüz,ne oldu üç ayın içinde de hızla faizler indi?Faiz taraftarı değilim ,ama ekonomimiz bunu hak ediyor mu,bir bahanede döviz patlar mı?
BU FAİZ INDIRIMLERİNİ ZATEN BANKALAR BASKIYLA 2 PUAN AŞAGIDA YAPIYOR MILLETİN ÜÇKURUS BİRIKIMİNİ SOYGUNCULARA PEŞKEŞ ÇEKİYORSUNUZ AMA BU DÖNÜP PİYASAYI BOZACAK
İLACA %12 ZAM +KDV GELDİ BU NASIL ENFLASYON DÜŞÜRME ELEKTRİK %100 ZAMLANMIŞ ELEKTRİK ÇARPIYOR GİDİN ORAN PEYNIR 50 TL OLMUŞ ....................HOKUS POKUS ENFLASYONU
Keltos dolara koş
Piyasa faizi %11.05
Hala neti %9'a gelen mevduat faizinde kalan kardeşim var mı :)
OOOO sen burda mıydın ya. Aselsanları sert sert, ılık ılık açığa satıyor musun:) ne kadar girdi doğru söyle
bundan sonra eli daraldı düşüremez eğer düşerse dolar çıkar sonuçta ters orantı bu ve enflasyon yükselir benim üniversitedki tezim di
Reis faizi tek rakamda görene kadar düşüşe devam durmak yok önümüz açık kim demiş indiremez Reis indir derse indirir başka yolu yok.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:28)