E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Raporda, aralık ayında yıllık enflasyonda temel mal ve hizmet gruplarında sınırlı yükseliş gözlenirken, enerji ve gıda gruplarındaki artışın daha belirgin olduğunu bildirdi.
Raporda, aralıkta aylık tüketici enflasyonunun yaklaşık yarısının gıda grubundan geldiği belirtilerek, yıllık enflasyonun sebze ve kırmızı et fiyatlarında gözlenen yüksek artışların etkisinin belirgin olduğu, hizmet grubunda ise aylık fiyat artışının yavaşladığı kaydedildi.
Aralıkta aylık kira enflasyonundaki zayıflama eğiliminin devam ettiği ifade edilen raporda, akaryakıt fiyatlarındaki gelişmelerle uyumlu olarak ulaştırma hizmetleri fiyatlarının gerilediği aktarıldı.
Raporda, tüketici fiyatlarının aralıkta yüzde 2,93 artmasıyla yıllık enflasyonun 2,79 puan yükseldiği ve 2023 yılını yüzde 64,77 ile son Enflasyon Raporu’nda sunulan tahminin orta noktasının altında tamamladığı bildirildi.
Aralıkta, doğal gazın aylık tüketici enflasyonuna etkisinin 0,29 puan ve yıllık enflasyona etkisinin ise 0,47 puan olduğu vurgulanan raporda, doğal gaz etkisi arındırıldığında, mevsimsellikten arındırılmış tüketici enflasyonunda geçen aylara kıyasla bir miktar artışın gözlendiği kaydedildi.
Raporda, bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranlarının 0,75’er puan artarak sırasıyla yüzde 68,02 ve yüzde 70,64 olduğu ifade edildi.
Yıllık tüketici enflasyonuna katkılar incelendiğinde, bu dönemde gıda, enerji, hizmet ve temel mallar gruplarının katkılarının sırasıyla 1,31, 0,77, 0,45 ve 0,31 puan arttığı aktarılan raporda, alkol-tütün-altın grubunun katkısının 0,05 puan düştüğü belirtildi.
Raporlarda, mevsimsellikten arındırılmış verilerle incelendiğinde, B ve C endekslerinin aylık artışlarının sınırlı bir şekilde yükseldiği ifade edilerek, fiyat artışlarının, B endeksini oluşturan gruplardan temel mallarda bir önceki aya kıyasla bir miktar güçlendiği, hizmet ve işlenmiş gıdada ise yavaşlama kaydettiği bildirildi.
Hizmet fiyatlarının aralık ayında yüzde 2,36 oranında yükseldiği belirtilen raporda, grup yıllık enflasyonun 0,95 puan artışla yılı yüzde 90,66 seviyesinde tamamladığı vurgulandı.
Raporda, bu dönemde, kiralardaki aylık artışta yavaşlama eğiliminin devam ettiği kaydedilerek, diğer taraftan alt grup yıllık enflasyonun 2,77 puan yükselişle yüzde 108,58 seviyesine ulaştığı ifade edildi.
Haberleşme alt grubunda, internet ve telefon görüşme ücretlerindeki görünüm paralelinde fiyatların yüzde 3,04 oranında yükselişle bir önceki aya kıyasla bir miktar zayıfladığı belirtilerek, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Lokanta otel grubunda aylık artışı (yüzde 2,81) yemek hizmetleri kalemi sürüklerken, konaklama hizmetlerindeki fiyat düşüşleri devam etmiştir. Akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün yansımaları ulaştırma hizmetlerinde hissedilmiş, havayolu ile yolcu taşımacılığı (yüzde -15,97) ve karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı fiyatlarında (yüzde -4,38) gerileme izlenmiştir. Aralık ayında diğer hizmetler alt grubundaki fiyat artışları önceki aya kıyasla bir miktar (yüzde 2,23) güç kazanırken bu gelişmede kültür hizmetleri, kişisel ulaştırma araçlarının bakım-onarımı ve hac ücretlerindeki gelişmelere istinaden paket turlar öne çıkan kalemler olmuştur."
İlaç kalemindeki fiyat artışı alt gruplar arasında öne çıktı
Raporda, temel mal grubu yıllık enflasyonunun 0,57 puan artışla yüzde 52,81 olduğu belirtilerek, "Yıllık enflasyon dayanıklı mallarda yükselirken, diğer alt gruplarda görece yatay seyretmiştir." ifadeleri kullanıldı.
Dayanıklı mal (altın hariç) fiyat artışının aralık ayında beklenen ücret artışlarının da etkisiyle bir miktar güçlendiğine değinilen raporda, bu dönemde, beyaz eşya kaleminin yüzde 7,21'lik fiyat artışıyla öne çıktığı, mobilya ve otomobil fiyatlarının daha ılımlı bir şekilde yükseldiği bildirildi.
Raporda, bu gelişmeleri takiben, dayanıklı mal grubunda yıllık enflasyonun 1,39 puan artışla yüzde 60,70 olduğu kaydedilerek, diğer temel mallar alt grubunda da fiyatların yüzde 3,75 oranında yükseldiği, yıllık enflasyonun 0,28 puanlık sınırlı bir artışla yüzde 50,42 olarak gerçekleştiği belirtildi.
Referans avro kurunun güncellenmesine bağlı olarak yüzde 14,47'lik fiyat artışıyla ilaç kaleminin alt grup içinde öne çıktığı aktarılan raporda, enerji fiyatlarının aralıkta yüzde 2,74 oranında yükselirken, grup yıllık enflasyonun 6,01 puan artarak yılı yüzde 27,19 seviyesinde tamamladığı ifade edildi.
Raporda, grup aylık fiyat artışında, doğal gaz kalemindeki tüketim artışına paralel olarak sepete yansıyan fiyatların yükselmesinin etkili olduğu kaydedilerek, küresel enerji fiyatlarındaki görünümü takiben katı yakıt fiyatlarının yüzde 2,04 arttığı vurgulandı.
Bu dönemde, tüp gaz fiyatlarının yüzde 1,09 oranında yükseldiği, şebeke suyu fiyatlarındaki artışın da yüzde 3,62 olduğu belirtilen raporda, uluslararası ham petrol fiyatlarının öncülüğünde akaryakıt fiyatlarının yüzde 2,20 gerilediği kaydedildi.
Yurt içi üretici fiyatları yıllık enflasyonu yüzde 44,22 oldu
Raporda, gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının aralık ayında yüzde 4,81 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 4,85 puan yükselerek yüzde 72,01 olduğu aktarılarak, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 10,38 puan artışla yüzde 91,23’e, işlenmiş gıdada ise 0,82 puan artışla yüzde 58,05’e ulaşmıştır. Mevsimsellikten arındırılmış veriler, taze meyve sebze fiyatlarının sebze fiyatları öncülüğünde belirgin bir şekilde yükseldiğine işaret etmiştir. Diğer işlenmemiş gıda grubunda son dönemde karkas et fiyatlarında gözlenen yükselişin etkisi kırmızı et fiyatlarında hissedilmiş, yumurta diğer dikkat çeken kalem olmuştur. Böylelikle, işlenmemiş gıda aylık enflasyonu belirgin ölçüde güçlenerek yüzde 7,24 oranında gerçekleşmiştir. İşlenmiş gıda grubunda ise aylık fiyat artışı (yüzde 2,76) geçen aya kıyasla yavaşlamış, bu gelişmede süt ve süt ürünleri fiyat artışlarının güç kaybetmesi etkili olmuştur. Diğer taraftan, bu grupta kırmızı et ile bağlantılı kalemler, katı-sıvı yağlar ve konserve ürünleri fiyat artışlarıyla öne çıkan kalemler olmuştur."
Yurt içi üretici fiyatlarının aralıkta yüzde 1,14 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 1,97 puan yükselişle yüzde 44,22 olduğu kaydedilen raporda, bu dönemde, ana sanayi gruplarından enerjide fiyatlarında düşüş, enerji dışı gruplarda ise fiyat artışlarının izlendiği bildirildi.
Raporda, enerji grubunda fiyatların aylık bazda yüzde 6,63 azaldığı, yıllık enflasyonun negatif bölgedeki seyrini sürdürdüğü belirtilerek, alt gruplar bazında, ara, dayanıklı tüketim, sermaye ve dayanıksız tüketim mallarının aylık bazda sırasıyla yüzde 2,54, 2,50, 2,27 ve 2,23 arttığı ifade edildi.
Enflasyon aralıkta aylık yüzde 2.93 arttı
İstanbul'un aralık enflasyonu belli oldu
Bakan Şimşek, enflasyon rakamlarını değerlendirdi
Cevdet Yılmaz'dan enflasyonda kararlılık vurgusu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Cb sistemine evet verenlerdir. Başka sebep aramayın.
Enflasyonun en önemli sebebi çok yemek ,beceriksizlik ve liyakatsızlıktır.Ben başka bir neden bilmiyorum.Selamlar...
Sayın Gaye ERKAN TL'den bir sıfır atarsanız. Psikolojik olarak enflasyon düşer. Başka çaresi yok. 2005 yılında paradan 6 sıfır atıldığı gibi. Olay budur.
Bunlar sıfır silerler geri sıfır eklemeleri çok sürmez. Bu çözüm değil. Bunlar anca caka satar, ayar verir liyakat yok, anayasa yok, hak yok, hukuk yok etraf cahil cühala dolu. Devlet kadroları imam ve vaiz den geçilmiyor. Herşey dua ile halledilmeye çalışılıyor.
MB başkanı enflasyon ile mücadeleyi annesinin evindeki kapıcıya sorsun. Kapıcı TUIK enflasyonuna ne diyor. Üşenmeden kapıcı dairesine insin sorsun. Bunlar şaka gibi. Sanki cikletten çıkmışlar.
Çok şükür ülkemiz demokratik laik hukuk devleti hele ki kuvvetler ayrılığı tam yerinde...Yargı bağımsızlığı tam insan hakları eksiksiz uygulanıyor...Zaten enflasyonda faizlerde o yüzden düşük Döviz kurları karşısında TL güçlü ...kısacası Dünya bizi kıskanıyor..Haydi Türkiye ileri...Durmak yok yola devam...YTD
TL enflasyonist değer kaybına uğruyor.. şuan için faiz arttışı bunu gizledi. gizliyor.. faizler %50 getiriye ulaştı.. bu faiz seviyesi daha ileride geri geri çekilecek .... şuan artışta.. enflasyonun artması zam zam zam furyaları ile sürüyor.. usd bu durumda artmaz mı ??? evett 2-3 tl artabilir... ama faiz arısşı merkezın adımı bu durumu frenler Faiz artışı.. peki hep faizler böyle yuksek mı kalacak ??? düşdüğünde bu sefer usd artacak , gelecekte faiz düşmesi pas geçilmöes ile... peki ülkemize ne kadar sıcak para girmeli ki reel faiz getiri %20 ye %50 den düşsün.. usd de30 dan 10 lara düşsün ? bunun formüyü nerede??? mehmet yada gaye konuşuyor hedefe gidiyoruz diyor ama hedef nerede ???hangi program ne yapacak ? seçim programı sadece bizimkisi... gerçekten -150 mılyar usd kasa ve 40 bin tl açlık altında maaş alan %70 ücretli... bu ülke bugunleru hak etmedi.... üretmeden gelişme modelindeyız hala, ağır sanayı nerede ??
Malum kisi desem basim derde girermi
kılıçdar yüzünden
İnsanlar açlık sınırı 40 bin olunca hepsi fakir oldu... bu durumdada sadece zorunlu giderler alınabilir oldu. zorunlu giderler, yaşam giderleri.. yaşamak için gerekli giderler.. mağara da yalşamak... ışık , ısı, ısıtma, pişirme giderleri... su ihtiyacı temizlik ihtiyacı, yemek yemek, güvenlik ihtiyacı, sağlık ihtiyacı.. bunlar ilk çağdada vardı ama Türkiye 2024 yılında bu hizmetleri almak için 1 aylık çalışmanız dahi karşılamıyor masrafları.. bu bir rekor... usd 5 tl düşmeden asla düzelmez. 2 yıl öncede yazdık NAS diyenlere... insanlar sadece zorunlu harcamalarda. ayakkabı yırtık al.. ceket ısıtmıyor al.. hasta oldum ilaç al doktora git. para yoksa kredi kart ile harca ve zorunlu aksatılamaz ihtiyacını karşıla...
ENFLASYONUN EN BÜYÜK SEBEBİ DOLAR FİYATIDIR.5 TL NİN ALTINA DÜŞÜRMEDİĞİNİZ MÜDDETÇE HİÇBİR ŞEY DÜZELMEZ...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:19)