E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba tasarıda Merkez Bankası’nın firmaların toplamda 200 milyar doları bulan döviz riskinin yönetilmesini sağlayacak düzenleme kabul edildi. Merkez Bankası’nın şirketlerin döviz geliriyle döviz borcu arasında ilişki kurulmasını sağlayacak düzenleme ile döviz borcunun yüzde 80’ini kapsayan büyük ölçekli firmalarla ilgili çalışmayı içeriyor. Böylece yaklaşık döviz borçluluğu 15 milyon doların üzeri olan firmalarla ilgili veri toplama ihtiyacı giderilerek, piyasanın döviz riski minimize edilecek.
10 BİN DOLAR İŞ YAPANI İLGİLENDİRMİYOR
Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenleme ile Merkez Bankası’nın sahadaki 10 bin dolarlık mal almış işletmelerin verilerini talep etmeyeceğini dile getirerek, “Onun peşine düşecek hâli yok. Burada gerçekten, az sayıda ama riski yüksek olan firmalarla ilgili çalışma amaçlanıyor. Aslında, burada da yapılmak istenen şey, firmaların bu risklerine yani bu borçlanmalarına bir sınır getirmek değil, sadece bunların yönetilmesine dönük enstrümanların geliştirilmesi ve bu enstrümanlara kanalize edilmesi. Yoksa her firma kendi hesabını kendisi yapacak, borçlanmalarına aynen devam edecek” dedi. Plan Bütçedeki görüşmelerde bilgi veren Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal, 100-110 firma üzerinde bir pilot çalışma yürüttüklerini belirterek, verilerin daha çok bankalar ve finansal kurumlar üzerinden elde edilmeye çalışıldığını kaydetti.
BAĞIMSIZ DENETİM FİRMALARI DA İSTEYECEK
Uysal’ın verdiği bilgilere göre Merkez Bankası ikinci aşamada şirketlerden söz konusu verileri toplarken Kamu Gözetimi ve Muhasebe Standartları Kurumu ile işbirliği yapacak. Böylece bağımsız denetim firmalarının da belli şartlarda şirketlerin denetimini yaparken, bu verileri istemesi de getirilecek.
MERKEZ SIR SAKLAYACAK
Piyasada 211 milyar dolarlık döviz borcunun yüzde 80’inin 2 bin civarında firmaya ait olduğunu anlatan Uysal, pilot çalışmanın yapıldığı 110 kadar firmanın da oranın yüzde 38’ini karşıladığını kaydetti. Uysal, “Döviz borcu olan firmalar yüzde 70’i yaklaşık bin firmadan oluşuyor. Bu oranların içerisinde reeskont kredileriyle ilgili riskler zaten girmiş olacak” diye konuştu. Sır saklamayla ilgili kanununun 35’inci maddesinde ciddi hassas olduğunu belirten Uysal, elde edilen verilerin hükümet ile de paylaşılmayacağını, elde edilen verilerle ilgili önerileri gündeme getireceklerini söyledi.
KABUL EDİLEN ÖNERGE
1211 sayılı Kanunun 68’inci maddesine şu fıkra eklendi: “IV- Bankaca bu Kanunun 44’ üncü maddesi uyarınca istenilen bilgi ve belgeleri vermeyen, gerçeğe aykırı bilgi ve belge veren veya belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak veren gerçek kişiler ile tüzel kişileri n görevli ve ilgilileri hakkında bin günden 2 bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.”
Bilgi vermeyene 2 bin günlük para cezası
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal getirilen düzenleme ile verilerin sağlıklı alınmasının amaçlandığını dile getirirken, şirketlerin tüm döviz pozisyon verilerini kapsayacağını kaydetti. Bu kapsamda da hem bilanço dışı hem bilanço içi hem döviz borçları, döviz varlıkları, bunun dışında da “forward” veya opsiyon gibi bilanço dışı türev işlemlerinde görüleceğini söyledi. Verileri iletmeyenlerle ilgili bir yaptırım uygulamasının da olacağını söyleyen Uysal, bu kapsamda günlük adli para cezası olduğunu belirterek, “En az 20, en çok 100 lira günlük ceza uygulanıyor. 2 bin gün için tutar 200 bin liraya kadar çıkabilecek. Bu cezayı da mahkemeler veriyor” ifadelerini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:14)