E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Merkez Bankası 2001 sendromundan kurtulmalı"---

"Merkez Bankası 2001 sendromundan kurtulmalı"

Merkez Bankası 2001 sendromundan kurtulmalı
08 Nisan 2016 - 20:44 borsaningundemi.com

Bloomberg HT'ye konuk olan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Reform paketimizin büyük kısmı hükümet nezdinde bitti" dedi

BloombergHt televizyonunda soruları yanıtlayan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Reform paketimizin büyük kısmı hükümet nezdinde bitti. Sanayi üzerineki tedirginliği attı ve reformlara güven duydu." dedi

Uluslararası kurumların yüzde 3.2 büyüme beklediğini ancak yüzde 4 civarındaki büyümeyi, 2016 Türkiye büyüme hedeflerini revize etmesine neden olduğunu belirten Elitaş, "Biz 2016 yılındaki büyüme hedeflerimizi gerçekleştireceğiz" diye vurguladı.

Bakan Elitaş, "Petrol ve emtia fiyatlarındaki olağanüstü düşüş bizim de müşteri pazarımızı daralttı ama tüm dünya tedirginlik içerisindeyken biz kararlı bir şekilde yeni müşteriler arayarak, 2016 yılında krizi fırsata çevireceğiz." dedi

Ekonomi Bakanı Elitaş, 2012'deki teşvik yatırım sisteminin gözden geçirileceğini belirtti. Elitaş, "Bu süreçte yapılması gereken 2023 hedeflerine ulaşılabilmek için yeni yatırımlara ihtiyaç var. Bu yatırımların yüksek teknoloji ürün ya da orta yüksek teknolojili ürün üretecek ihracat odaklı yatırımlar olması lazım. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapacağız. Türkiye gerçekten çok fazla pazar keşdefedebilir. ABD verilerine göre Türkiye 2013 yılında 627 milyon dolarlık ürünü 2014 yılında ihraç edememiş. 2013 yılındaki 1009 kalemlik ürünü 2015 yılında hiç ihraç etmemiş. 2014 yılında 1006 kalemlik ürünün 2015 yılında hiç ihraç etmemiş ABD nin ithal ettiği ürün 17232 ürün. Türkiye 5221 adet ürün ihraç ediyor. Yani ihraç edebileceğimiz 12bin kalem mal var. 5 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz Çin ise 70 milyar dolarlık ihracat yapıyor." diyerek ABD'ye ihracatı artırmak için çalışma yaptıklarını söyledi.

Bakan Elitaş, "2023 yılında biz 500 milyar dolarlık hedefimizi koyduğumuzda dünya ihracatı 18.5 trilyon dolardı. Normal şartlarda dünya ticaret hacmi 2023 yılında 35 trilyon dolar olacaktı. Bizim de o günkü şartlar altında dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 0.75-0.80 civarındaydı. Biz dünya ihracatının 18 milyar dolardan 35 trilyon dolara çıktığını, bizim de aldığımız payın iki katına çıkması halinde 500 milyar dolar ihracat gerçekleşir dedik. Bakmamız gereken nokta, farzedelim dünya ihracatı 50 trilyon Dolar oldu, biz o zaman 750 milyar dolar ihracat yapacağız. Yani dünya ihracatından aldığımız pay yüzde 1,5 olduğu müddetçe biz başarılıyız." dedi.

Ekonomi Bakanı Elitaş, "Dünyanın kabuğuna çekildiği, gelişmiş ülkelerin kaybedecek şeyleri çok olduğu için endişe duydukları bir dönemde biz dünya ticaret hacminde yüzde 1 bile değiliz. Bizim yüzde 20 artırmamız onlar da 0,02 civarında bir rakama tekabül edecek ve bu da hiç hissedilmeyecek bir oran. Bu dönemde ticaret hacmimizi artırmamız gerek. 2001 sendromunu zihnimizden atıp radikal bir karar almamız gerekiyor. Bu radikal karar nedir, ihracatın ve yatırımın önünü açabilecek kredi faiz oranları ile birlikte insanları teşvik edecek bir noktaya gitmektir. Yatırımcılarla konuşma yaptım dedim ki, yüksek teknolojiyle katma değeri zirvede olan bir ürün imal edin, dudak uçuklatan teşvik vermeye hazırız, dileyen bizde ne dilerseniz. Ama rekabet imkanı olacak yüksek teknoloji ürün katma değeri yüksek kaldıraç etkisi olan bir ürünü tesbit ettiğimiz takdirde, ne istenirse yerine getireceğiz. Mesela otomotiv ana sanayinin Türkiye'ye gelmemesi bence otomotiv ana sanayi konusunda gerekli reklamları yapamamızdan kaynaklanıyor. Yan sanayi çok önemli bir noktada. A'dan Z'ye her şeyi biz imal ediyoruz. Biz bunu yaparken ana sanayinin yan sanayiye ulaşabilmesi için otomotiv anasanayi orta yüksek teknoloji olmasına rağmen onunla ilgili de yatırım olması durumunda çok önemli teşvikler vereceğiz." dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş büyüme oranının önemine dikkat çekerek, "Bu anlamada Türkiye'yi yeni bir atılıma doğru götürebilmemiz için, yatırımların işhahını artırabilmek için büyüme ortalaması çok önemli. Merkez Bankası yetkililerine diyorum ki, bu dönem içerisinde bizim alacağımız radikal kararlar büyüme ortamının iyi olduğu dönemde faiz indirimi yatırım iştahını artırır."

Bakan Elitaş, "Ekonominin yönetimi parasal değil psikolojik meseledir. Bu anlamda enflasyon oranının 7,46'ya düştüğü, Mart büyüme oranının arttığı, İran'la, Sahra altı Afrika, Güney Amerika'da hatta Çin'de dahil olmak üzere bu bölgelere bizim olağanüstü derecede mal satacağımızı düşünüyorum. Bu sebeple Merkez Bankası, hükümetin aldığı vaatleri yerine getirdiği bir ortamda, piyasadaki psikolojiyi değerlendirerek radikal bir karar alıp 2001 sendromundan kurtulursa Türkiye'de yatırım iştahını artırıcı bir unsur olarak ortaya çıkacaktır." diye belirtti.

Anayasa konusunda, Komisyon'la görüşüldükten sonra, hazırladğımız anayasa genel kurula gelecek ve milletvekillerinin gizli oylamada 330 ve üzeri miktarda 'yeni anayasa'ya evet demesi durumunda referanduma sunulacak." dedi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 50-60 maddelik, genel çerçevesi olan bir anayasadan yana olduğunu da sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)