E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu günlerde yatırımcıların karşı karşıya olduğu tüm tehlikeler arasında, en korkutucu olanı ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir politika hatası yapması. Ancak FED bu hatayı çoktan yaptı. Bu hatanın sonuçlarının ne olacağı ise henüz bilinmiyor. Bu hafta hisseler için zorlu geçti. Perşembe günü yatırımcılar Rusya’nın Avrupa’daki doğalgaz krizine müdahale edeceğine yönelik haberler ve Washington’dan gelen geçici borç tavanı anlaşmasını değerlendirirken, hisseler yükseldi.
Wall Street Journal’ın haberine göre büyük resimde ise birçok yatırımcı 2020’nin sonundan bu yana ABD hisseleri için en büyük düşüşün ardından halen dipten alım yapmaya istekli. Piyasalar uzun süredir haddinden fazla rahattı. Bu nedenle de Çin’in emlak piyasasında ortaya çıkan sorunlar, kötüye giden tedarik zorlukları ve ABD’nin borç tavanıyla ilgili konular volatiliteyi yükseltti. Tahvil getirilerinde görülen yükselişle ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi bir hafta içinde %1,3’ten %1,5’e yükseldi.
Ancak bu alanda yakalanan istikrar, hisseleri destekleyebilir. Tahvil getirilerindeki hızlı yükselişin ardındaki neden ise merkez bankalarının yaptığı hata. Tüketici fiyat endeksleri yılın ilk dönemlerinde hızlı bir yükseliş gösterdi. Merkez bankası yetkilileri ise bu durumun talebin artmasından kaynaklanmadığını ve yükselen borçlanma maliyetleriyle dengelenebilecek bir durum olmadığını söyledi.
Açıklamada, yükselen enflasyonun pandemi sonrası yeniden açılmadan kaynaklanan tedarik sorunlarından kaynaklandığı ifade edildi. Ancak bahsi geçen ‘geçici’ enflasyon devam etti. Bunun sonucunda FED tonunu değiştirmeye başladı. Yetkililer tahvil alımlarının kasım ayında düşürülebileceğinin ve faiz oranlarında yükselişin 2022 yılında başlayabileceğinin sinyallerini verdi. Ancak büyüme beklentileri kötüye gidiyor. Bu değişim diğer bölgelerde çok daha çarpıcı.
Yetkililerin açıklamalarını temel alan yatırımcılar önümüzdeki yıl İngiltere Merkez Bankası’ndan gelecek üç oran yükselişini fiyatlıyor. Bundan bir ay öncesine kadar, bir faiz artırımı bile belirsizlik taşıyordu. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Yeni Zelanda Merkez Bankası ise şimdiden eyleme geçti. Yükselen emlak fiyatları da kararda etkili oldu. Yatırımcılar “geçici enflasyon” tartışmasının hangi tarafında yer alırsa alsın, yetkililerin hatalı olduğunu kabul etmek kaçınılmaz.
Yetkililer gelecekteki parasal sıkılaşmadan bahsederek, yükselen tahvil getirileri aracılığıyla bu sıkılaşmayı oluşturdu. Bu hatanın ömrü kısa olabilir ancak portföy yöneticilerinin tüm ihtimalleri göz önünde bulundurması gerekiyor. Yetkililerin eğrinin gerisinde kaldığına inanlar şimdiden enflasyon korumalı tahvillere yöneliyor. Bu yatırımcılar banka hisseleri gibi yükselen getirilerden fayda gören ancak geçmişteki büyük enflasyon dönemlerinde düşüş gösteren hisselerden uzak duruyor.
Ancak piyasaların da fiyatladığı ve daha yüksek ihtimal taşıyan senaryo, yükselen enflasyonun geçici olduğu yönünde. Yükselen girdi maliyetlerine rağmen birçok şirketin kar marjları büyük oranda baskı altında değil. Aynı zamanda iş sendikalarının grevleri de fiyat-maaş kısır döngüsünü yaratma tehdidi barındırmıyor. Yetkililer yakın zamanda faiz oranlarının tedarik darboğazlarını düzeltme konusunda etkisiz olduğunu ve emlak piyasasındaki yükselişi bastıramayacağını fark edecek.
Bu durumda ise yatırımcıların teknoloji hisselerinden vazgeçmesi gerekmeyebilir. Aynı zamanda getiriler yükseldiği takdirde Hazine tahvilleri alımları da artacak ancak bu yatırım alanında zorlu bir döneme hazırlıklı olmayı gerekirecek. Volatiliteye karşı koruma sağlayan seçenekler pahalı ancak yatırımcılar, maliyetine rağmen bu korumayı kullanmak isteyebilir.
Enerji krizi korkutuyor: Soğuklar sorunları büyütebilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:56)